The School of Life Festival 2019

Programmaboekje afbeelding

BIJNA UITVERKOCHT!

The School of Life Festival 2019. Na het succes van ons eerste festival vorig jaar, kan je ook in 2019 in één dag onze meest populaire programma’s van het afgelopen jaar volgen. Beleef een nieuw programma met talks van bekende filosofen, schrijvers en andere bijzondere denkers, maar ook met kleine workshops en intieme gesprekken. Allemaal met één doel: je helder na te laten denken over de belangrijkste vragen uit je eigen dagelijkse leven. Een onvergetelijke dag met de leukste mensen, drankjes en heel veel plezier.

Tijdens The School of Life Festival toveren we TivoliVredenburg om tot een marktplaats van ideeën en ontmoetingen waar je naar je eigen voorkeur en smaak kunt genieten van talks, mini-classes, gesprekken en experimenten. Over werk en carrière, liefde en relaties, kalmte en rust, vriendschap en alleen zijn, zelfkennis en verdieping, creativiteit en speelsheid. We benutten de ideeën van de Grieken, de oude Chinezen en moderne filosofen, we gaan te rade bij beroemde psychologen en psychiaters en we putten uit wetenschap, kunst en literatuur om een carrousel aan perspectieven te bieden waar je je eigen gedachten aan kunt slijpen.

Kom tot rust in de Tuin van Epicurus, stap bij de bibliotherapeut binnen met je grote vraagstukken, drapeer jezelf op de sofa bij Sigmund Freud en laat je verrassen door onalledaagse gesprekken over het dagelijks leven met een biertje aan de bar.

Tickets

Programma

ee02a998 07ea 4d64 80c9 1a72c05be5a5

Fokking druk - Thijs Launspach
Een volle agenda en een nog voller hoofd. Heb jij het gevoel dat je altijd achter de dingen aan loopt en nooit genoeg tijd hebt? Je bent niet de enige. Druk lijkt het nieuwe normaal. In deze talk geeft psycholoog Thijs Launspach een nuchter en praktisch antwoord op de vraag: hoe blijf ik stress de baas in een overvolle tijd?

De kunst van het mislukken - Martijn de Rijk
Tegenwoordig mag je grotendeels zelf bepalen wat je doet met je leven. Zolang je maar succesvol bent... Waar komt onze drang naar perfectie vandaan? En hoe staat het ons in de weg? In deze talk halen we troostgevende inzichten uit de filosofie, psychologie en kunst om beter te leren falen. Want niemand is gevrijwaard van mislukkingen!

Waarom werk niet gelukkig maakt - Menno de Bree
Naarmate we ouder worden, worden de sprookjes waarin we geloven steeds geavanceerder. Geloven we als kind nog in Sinterklaas, als volwassene geloven we in zelfrealisatie en geluk - en het idee dat dat middels werk te verkrijgen valt. In deze talk legt Menno de Bree je uit waarom dit grote onzin is en waarom dit sprookje je alleen maar ongelukkiger maakt.

Vacature voor jezelf - Ghieslaine Guardiola
‘Kies een baan die bij je past en je hoeft nooit meer te werken.’ Confucius had makkelijk praten; hij deed niets liever dan filosoferen. In deze interactieve sessie onderzoek je wat jouw perfecte baan zou zijn. Zodat je in plaats van wachten op een vacature, jouw eigen vacature de wereld in kan sturen.

Spelen op je werk - Wicher Schols
Vaak denken we dat spelen iets is voor kinderen. In ons werk houden we ons met serieuze zaken bezig. Maar eigenlijk is er weinig zo leuk als spelen op je werk. In deze talk kom je erachter hoe je dat doet en waarom het eigenlijk toch ook wel een best serieuze zaak is.

Zelfvertrouwen op het werk - Aart Goedhart
De mooiste plannen sneuvelen omdat we niet durven. Een goede dosis zelfvertrouwen maakt veel zaken in het leven makkelijker. Maar wat is zelfvertrouwen? Valt het te leren? En waar wordt het door beïnvloed? In deze talk werpt Aart Goedhart een kritische blik op onze ideeën over zelfvertrouwen.

Helder denken over voelen - Reine Rek
Je herkent de beste serveersters, artsen, loodgieters en docenten eraan: professionele intuïtie. Ze overzien ingewikkelde situatie en reageren precies goed. Hoe ontwikkel je deze ongrijpbare kwaliteit? Reine Rek zet in deze talk de beste gedachten uit de filosofie, neurowetenschappen en psychologie hierover voor je op een rij.

De kunst van het gesprek -Wicher Schols
Het grootste gedeelte van ons werk bestaat uit het voeren van gesprekken. Toch nemen we doorgaans maar weinig tijd om ons op dat vlak te ontwikkelen. Tijdens deze talk onderzoeken we wat de gesprekken die we op het werk hebben vervelend of juist waardevol maken. En hoe we hier zelf invloed op kunnen hebben.

Alle vragen over werk - Josine Peters, Thijs Launspach, Reine Rek & Wassila Hachchi
Zijn niet al jouw vragen over werk beantwoord? Neem je vraag dan mee naar dit gesprek. Of laat je verrassen door de vragen van anderen. Ons panel van ‘experts’ neemt elke vraag serieus. Misschien krijg je een antwoord, misschien krijg je er meerderen of misschien krijg je weer een vraag terug. 

397e033a fbcf 4f32 afce 4e11dbb86dd5 

De filosofie van liefde en seks - Menno de Bree
Dieren neuken, en mensen hebben lief - zo zien we traditioneel het verschil tussen mens en dier. Dieren willen overleven. Wij willen het goede leven. Maar zo simpel is het niet. Zowel liefde als seks vormen vaak een bron van ellende en vertwijfeling voor ons mensen. Tijdens deze talk laat filosoof Menno de Bree zien waarom het nu zo lastig is.

Vrienden voor het leven - Lammert Kamphuis
Hoe vaak neem je nou echt de tijd om op je vriendschappen te reflecteren? Hoe zie jij je vrienden? En hoe kijken ze naar jou? Ontdek tijdens deze talk de mooiste ideeën en meest verhelderende inzichten van 2500 jaar wijsheid over vriendschap, onderzoek wat voor soort verschillende type vrienden er zijn, en wat je nou écht aan ze hebt.

Hoe word ik verliefd? - Jan Drost
Verliefd zijn is als een rit maken in de achtbaan. Wel is het altijd zo ongeveer dezelfde achtbaan. Aan de hand van de zeven fases van verliefdheid die Stendhal definieerde, brengt filosoof Jan Drost tijdens deze talk in kaart wat er gebeurt vanaf het eerste moment van bewondering tot volwaardige liefde.

Waarom je het (nog) niet moet uitmaken - Mimi Ferrer
Iedereen is gek. Je geliefde ook. En jij al helemaal. Kan je de ander veranderen? Of moet je alles maar accepteren? Deze talk gaat niet over het vinden van de perfecte relatie, maar stelt jou de vraag: wanneer is het goed genoeg?

Doorbreek je relatiepatronen - Ruud Maas
Als mens vervallen we snel in patronen. Niet alleen gaan we elke keer weer op dezelfde plek zitten, ook communiceren we telkens weer op dezelfde manier met elkaar. Handig: want we hoeven niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.

Liefde in de kunst - Frederike Upmeijer
De kunst zit al eeuwen vol met liefde. Overal zijn spannende verhalen te vinden, prachtige beelden en heel veel ideeën over hoe liefde eruit ziet. Frederike Upmeijer neemt je mee op een reis door de kunstgeschiedenis en laat je zien hoe er door de eeuwen heen naar liefde is gekeken.

De kunst van ouderschap - Frank Meester
Er zijn opvoedadviezen genoeg in deze tijd. Ouders, vrienden en vooral random mensen op internetfora en social media lijken precies te weten hoe het allemaal moet. Jammer genoeg spreken ze elkaar meestal wel tegen. Hoe vind je je weg in dit opvoeddoolhof? In deze talk pakt Frank Meester de filosofie erbij.

Alle vragen over liefde - Jan Drost, Wassila Hachchi, Ruud Maas en Mimi Ferrer
Zijn niet al jouw vragen over liefde beantwoord? Neem je vraag dan mee naar dit gesprek. Of laat je verrassen door de vragen van anderen. Ons panel van ‘experts’ neemt elke vraag serieus. Misschien krijg je een antwoord, misschien krijg je er meerderen of misschien krijg je weer een vraag terug.

51015e90 c5ba 4c85 a03f 0fd705284c53

Rebelleren kan je leren - Eva Rovers
Rebellie is niet alleen voor pubers of activisten; het is goed voor iedereen. Het helpt je te ontdekken wat belangrijk voor je is en het laat je boven jezelf uitstijgen. Schrijfster Eva Rovers laat aan de hand van de Franse filosoof Albert Camus en de Afrikaanse Ubuntu-filosofie zien hoe rebellie jou en de wereld kan helpen.

Kiezen doe je zo - Frits Philips
‘It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities,’ zei Dumbledore al in de eerste Harry Potter. In deze talk onderzoek je hoe je bepaalt wat de juiste beslissing is. Of het nu gaat om wat je vanavond gaat eten of met wie je gaat trouwen.

De zin van het leven - Jaap van der Spek
Vaak voeren we gesprekken over de zin van het leven pas als we wat te veel gedronken hebben. Onze discussies stranden vervolgens omdat de vraag zo complex is. Toch is het goed om je af en toe in sobere toestand aan de vraag der vragen te wagen. Wat is volgens jou een zinvol leven? En wat wil je veranderen om dat in je leven te gaan ervaren?

Anders denken over verschil - Renate Schepen
We zijn gewend in polen te denken. Zwart-wit, man-vrouw, rationeel-emotioneel. Omgaan met verschil vinden we dan vaak ook best lastig, we willen een oplossing. Vanuit de Afrikaanse filosofie van complementair denken en Ubuntu, wordt verschil juist als een belangrijke aanvulling gezien. Aan de hand van het werk van de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose onderzoeken we samen hoe we elkaar kunnen aanvullen in plaats van aanvallen.

Wat had je dan verwacht - Jan Wolter Bijleveld
De Romeinse filosoof Seneca zei het al: verwachtingen zijn dé bron van frustraties en teleurstellingen. In deze talk kom je erachter wat je vervolgens van deze frustraties en teleurstellingen kan leren over jezelf en jouw verwachtingen van de wereld. Heb er niet al te hoge verwachtingen van. Dan is het effect waarschijnlijk het meest positief.

Hoe ben ik een slecht mens? - Remko van Broekhoven
Niet veel mensen hebben het doel om slecht te zijn. En toch doen we allemaal wel eens slechte dingen. Met een filosofische blik richt Remko van Broekhoven zich in deze talk op de zeven hoofdzonden. Welke rol spelen woede, wellust, hoogmoed, afgunst, hebzucht, vraatzucht en gemakzucht in jouw leven?

Alle vragen over zelfkennis - Eva Rovers, Remko van Broekhoven, Jan Wolter Bijleveld en Wassila Hachchi
Zijn niet al jouw vragen over zelfkennis beantwoord? Neem je vraag dan mee naar dit gesprek. Of laat je verrassen door de vragen van anderen. Ons panel van ‘experts’ neemt elke vraag serieus. Misschien krijg je een antwoord, misschien krijg je er meerdere of misschien krijg je weer een vraag terug.

Praktische informatie

Datum: 2 maart, 2019
Voertaal: Nederlands
Deuren open: 11:00 uur
Eindtijd: 19:00 uur 
Locatie: TivoliVredenburg
Adres: Vredenburgkade 11
Plaats: Utrecht
Early Bird: €55,- (uitverkocht)
Ticket: €75,-
Lifecard-houders: €39,- (Heb je een Lifecard? Stuur dan een mail naar [email protected] voor je kortingskaartje)

Blokkenschema

Blokkenschema TSOLfestival 2021

Koop je tickets voor
The School of Life Festival 2019

€75,-

wat:
Special event