Hoe zorg jij voor het welzijn van je medewerkers?
Ben jij medeverantwoordelijk voor het welzijn van de medewerkers in jouw organisatie? Die uitdaging is vandaag de dag misschien wel groter dan ooit. Burn-outs liggen op de loer en een hoge werkdruk vermindert het werkplezier en verslechtert de samenwerking. Hoe zorg je voor een werkklimaat waarin medewerkers goed in hun vel zitten en tot bloei komen?
Positieve psychologie is het wetenschappelijke vakgebied waarin wordt onderzocht onder welke omstandigheden mensen, groepen en organisaties floreren. In deze collegereeks leer je over de belangrijkste inzichten uit deze discipline en onderzoek je hoe je ze toepast binnen jouw organisatie. Zo ontdek je hoe je mensen helpt hun talenten te ontwikkelen en leer je hoe je een veilige en open werkcultuur faciliteert. Positieve psychologie helpt je gefundeerde keuzes te maken om het welzijn en geluk van de mensen in je organisatie te verhogen en hun krachten te versterken.
Werk vanuit je kracht
Een van de uitkomsten van onderzoek in de positieve psychologie is dat het vaak meer loont om op zoek te gaan naar de kwaliteiten van een individu, dan je te richten op het bijspijkeren van iemands zwakke punten. Het ontdekken en ontwikkelen van die sterke kanten kan het beste in een veilige omgeving met een positief werkklimaat. In deze online collegereeks krijg je de meest relevante theorie die er op dit moment is en helpen we je erachter te komen hoe jij deze het beste kan inzetten binnen jouw organisatie. Met oog voor wat jouw krachten zijn!
Verbeter welzijn door positieve psychologie
Tijdens zes online colleges maak je kennis met alle aspecten van positieve psychologie. Hoe kan je welzijn op het werk vergroten door positieve emoties? Wat zijn positieve karaktertrekken en hoe vind je deze? En hoe pas je positieve psychologie toe in organisaties? Samen met de docenten en andere deelnemers verken je de wetenschappelijke inzichten en theorieën binnen de positieve psychologie en vorm je jouw visie op welzijn binnen je organisatie. Tijdens de breakout- sessies leer je van elkaar door het delen van ervaringen en ga je in discussie aan de hand van prikkelende stellingen.v
Inhoud van de colleges
Wil je meer weten over de opbouw van het programma? Lees dan hieronder verder.
Tijdens de zes colleges nemen de docenten je mee door het gehele vakgebied van de positieve psychologie. Een van de grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman, stelde dat de positieve psychologie opgebouwd is uit drie ‘pilaren’, dit zou je kunnen zien als een soort sub-vakgebieden binnen de positieve psychologie. De eerste pilaar gaat over positieve emoties, en wat deze betekenen voor welzijn. De tweede pilaar gaat over positieve karaktertrekken en het vinden van je krachten. De derde pilaar gaat over de toepassing van positieve psychologie in instituten en organisaties. Gedurende de colleges zullen we alle drie de pilaren doorlopen. Waarbij we tijdens de eerste colleges vooral positieve psychologie met betrekking tot het individu bestuderen, en richting het einde van de collegereeks zal de nadruk steeds meer liggen op (jouw) organisatie.
College 1: Introductie in de positieve psychologie
In dit eerste college onderzoeken we de basis van de positieve psychologie. Je maakt kennis met de grondleggers en hun voornaamste ideeën. Daarnaast nemen we je mee in het ‘drie-pilaren model’ van de positieve psychologie, die de basis legt voor de rest van de reeks. Ook ga je in het werkboek aan de slag met wat jouw persoonlijke visie is op de vraag; ‘Wat is welzijn?’.
College 2: Positieve emoties op de werkvloer
In het tweede college verdiep je je in de meerwaarde van positieve emoties op het werk. Veel mensen weten dat negatieve emoties een evolutionair voordeel hebben, maar ook positieve emoties hebben belangrijke functies. Positieve emoties zorgen er bijvoorbeeld voor dat we creatiever en oplossingsgerichter denken. Samen ontdekken hoe dit principe werkt, en hoe je dit toe kunt passen op de werkvloer.
College 3: Intrinsieke motivatie
Tijdens het derde college worden verschillende motivatietheorieën besproken. Zelfs in de wetenschap is er nog niet altijd een consensus over hoe en waarom mensen gemotiveerd raken. We vergelijken de verschillende theorieën, en dagen je uit om hier jouw eigen visie over te vormen.
College 4: Werkbevlogenheid en persoonlijke hulpbronnen
In het vierde college zoomen we in op factoren die ervoor zorgen dat werknemers op een bevlogen manier werken. Om dit beter te begrijpen reflecteer je zelf op jouw eigen ‘energievreters’ en ‘energielevers’, die je bevlogenheid beïnvloeden. In het werkboek denk je na over hoe je, binnen jouw organisatie, eraan kan bijdragen dat werknemers op een bevlogen manier werken.
College 5: Positieve verandering en in complexe tijden
College 5 is het laatste theoretische hoorcollege. In dit college staat Appreciative Inquiry centraal, dit is een aanpak uit de veranderkunde, die start vanuit de elementen die een groep energie of ‘leven’ geven. Het zal je handvaten bieden om op een positieve manier verandering in gang te kunnen zetten in jouw organisatie.
Werkgroep 6: Creëer jouw visie op welzijn!
In week 6 maken de hoorcolleges plaats voor een interactieve werkgroep. Tijdens de werkgroep blikken we terug op de thema’s die de voorgaande weken aan bod zijn gekomen. Je gaat na welke thema’s het beste aansluiten bij de waarden van jouw organisatie. Je formuleert een visie op welzijn, en bijpassende de doelen die bij kunnen dragen aan het floreren van werknemers.
In deze collegereeks:
- Leer je over de theorie, wetenschap en toepassing van positieve psychologie en maak je af en toe een uitstapje naar de filosofie
- Ontwikkel je, aan de hand van een werkboek en interactieve break-out-sessies, jouw visie op wat welzijn voor jouw organisatie betekent
- Leer je kijken naar jezelf en de manier waarop jij met anderen omgaat
- Doe je kennis op over hoe je medewerkers kan stimuleren een actieve rol aan te nemen in hun eigen ontwikkeling
- Doe je inspiratie op over hoe je zelf meer geluk en plezier kunt ervaren tijdens het werk om dit uiteindelijk door te geven aan je collega’s
Past deze online collegereeks bij jou?
Streef jij naar een positiever werkklimaat vol ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling? Of je nu een HR-professional, leidinggevende of organisatieadviseur bent: positieve psychologie helpt je werken aan een betere werkomgeving voor collega’s. Je hebt geen basiskennis nodig.
Op een rij
Voertaal: Nederlands
Soort: 6-delige online interactieve collegereeks
Data: Elke woensdag van 1 november tot 6 december, 2023
Tijd: 9:30 – 11:45
Locatie: Wekelijks live online via Zoom
Regulier ticket: € 825,- exclusief btw
Moderatie: Anne Wernand, The School of Life
De docenten
De kracht van positieve psychologie voor organisaties wordt gegeven door Maggie (Machteld) van den Heuvel, Barbara van der Steen en Wicher Schols. Maggie neemt je mee in de wetenschappelijke onderbouwing van positieve psychologie, Barbara adviseert je over hoe je het toepast in de praktijk en Wicher laat je kennismaken met de benodigde vaardigheden.

Maggie (Machteld) van den Heuvel
Maggie van den Heuvel is Assistant Professor Work & Organizational Psychology aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek

Barbara van der Steen
Barbara werkt momenteel aan haar proefschrift over ‘Leiderschap en Zingeving in deze versnelde tijd’, waarin zij zich toelegt

Wicher Schols
Wicher Schols is trainer en organisatiecoach en auteur van De gouden gespreksgids, voor elke ongemakkelijke situatie. Hij is gespecialiseerd in
Contact
Wil je meer informatie?
Ben je benieuwd of deze reek iets voor jou is en wil je meer weten? Maak dan een bel-afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek door een mailtje te sturen naar [email protected]. Tijdens dit gesprek kunnen we je adviseren welk programma het beste aansluit bij jouw behoeftes op basis van je situatie, vragen en gewenste ontwikkeling.
Maak een belafspraakDeelnemers over dit programma
“Een interessant, pakkend en verrassend programma”
“Een waardevol, online én interactief programma door middel van break-out sessies”
“Hele leuke docenten met ieder een eigen stijl!”