De kracht van positieve psychologie

 • Collegereeks
 • Werk
Hoe haal je het beste uit je werknemers? Volgens de positieve psychologie doe je dat door hun kracht te versterken. In deze online collegereeks maak je in zes weken kennis met de theorie en praktijk van deze discipline. Een perfecte kans voor bevlogen HR-professionals en leidinggevenden.

Online Evenement

Prijs

€ 825,- ex. btw

Hoe haal je het beste uit je mensen?

Echt vooruitstrevende organisaties beseffen dat het welzijn en floreren van medewerkers een belangrijk doel op zich is. Maar hoe bereik je dat? Hoe zorg je ervoor dat leiders zich ontwikkelen? En dat zij hun medewerkers op een inspirerende manier uitdagen dat ook te doen? Hoe creëer je, kortom, een cultuur die gericht is op ontwikkeling? Positieve psychologie wordt steeds vaker ingezet als methodiek om mensen en organisaties te laten floreren. De kerngedachte ervan is dat je je niet te veel moet richten op het oplossen van problemen – de negatieve aspecten – maar vooral op het versterken van kwaliteiten en vaardigheden. Het benadrukken van positieve ervaringen en het ontwikkelen van een positieve grondhouding (growth mindset) spelen daarbij een belangrijke rol. Daarvoor is het van belang om een context te creëren waarin medewerkers gewaardeerd worden, zich met elkaar verbonden voelen en ervaren dat zij een bijdrage leveren aan het grotere geheel.

In deze online businessreeks leer je van drie experts de ins en outs van de positieve psychologie. We verkennen de wetenschappelijke inzichten binnen het vakgebied en beschouwen hoe dit zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld heeft. We onderzoeken waarom een focus op probleemoplossing niet volstaat voor echte ontwikkeling en hoe we in onze snel veranderende en versnellende context aandacht vrijmaken voor wat er wezenlijk toe doet. We leren hoe we een taal en communicatiestijl ontwikkelen die recht doet aan onze menselijkheid en zorgt voor dieper begrip en verbinding. En we krijgen handreikingen voor het inzetten van positieve psychologie, voor een breed gedragen organisatieverandering die beklijft.

Inhoud van de colleges

College 1: Wat is positieve psychologie en waarom is het relevanter dan ooit voor organisaties?
College 2: Wat vraagt positieve psychologie in gedrag en houding?
College 3: Hoe helpt positieve psychologie om beter met elkaar te communiceren?
College 4: Job Crafting: hoe creëer je zinvol en plezierig werk voor jezelf en anderen binnen de organisatie?
College 5: Hoe werk je aan verandervraagstukken vanuit de positieve psychologie?
College 6: Hoe veranker je de positieve psychologie in jouw organisatie?

Meer informatie

College 1

Wat is positieve psychologie en waarom is het relevanter dan ooit voor organisaties?

In dit eerste college onderzoeken we de basis van de positieve psychologie en wat we vanuit de wetenschap en praktijk weten over de toepassing ervan binnen organisaties. Waar is positieve psychologie een antwoord op? Hoe heeft het veld zich ontwikkeld in de afgelopen twintig jaar? Waarom zijn deze inzichten juist nu van wezenlijk belang voor iedere organisatie? We bespreken concepten als (werk)geluk, werkbevlogenheid, belang van persoonlijke hulpbronnen voor leiders (bijv. mindfulness), de sterke punten benadering, het IGLO model van positieve interventies en strategische overwegingen voor het toepassen van positieve psychologie op de werkvloer.

 

College 2

Wat vraagt positieve psychologie in gedrag en houding?

Het tweede college begint met een stelling: probleemoplossing is niet langer het heersende paradigma. Nieuwe tijden van versnellende veranderingen en de toenemende versnippering van onze aandacht vragen om nieuw gedrag. De positieve psychologie biedt hiervoor een aantal essentiële handreikingen. We gaan in op de vraag hoe je een cultuur van growth mindset ontwikkelt. En wat dit betekent voor de houding en denkstructuur van eenieder. We vertalen de huidige verandervragen naar gedrag. En we staan specifiek stil bij kwaliteiten als creativiteit, intuïtie en de vraag waarom rust, focus en aandachtig luisteren steeds belangrijker worden. Tenslotte staat de kunst van het waarderend reflecteren centraal als basis voor meer zingeving en leren we hoe we ruimte creëren voor momenten van flow en resonance.

 

College 3

Hoe helpt positieve psychologie om beter met elkaar te communiceren?

Onderzoek toont keer op keer aan dat de kwaliteit van de relaties met onze collega’s bepalend is voor onze motivatie en werkplezier. Toch wordt er in vergaderingen en bila’s weinig stilgestaan bij de onderlinge verhoudingen. Het bespreken van de inhoud van het werk is vaak urgenter en gemakkelijker dan het onderzoeken van de verschillende gemoederen aan tafel. In dit college legt Wicher Schols uit waarom de relatie met collega’s voortdurend aandacht vraagt en wat het oplevert om vanuit de positieve psychologie de relatie te versterken. Hij legt daarnaast uit hoe je met hulp van geweldloze communicatie een gedragen feedbackcultuur ontwikkelt en de kans op conflicten vermindert.

 

College 4

Job Crafting: hoe creëer je zinvol en plezierig werk voor jezelf en anderen binnen de organisatie?

In dit college bouwen we voort op eerdere inzichten en richten we ons op het belang van proactief gedrag binnen organisaties. Wat is job crafting? Hoe pas je het toe en hoe kan je als leider job crafting faciliteren? Zijn er contra-indicaties? We komen terug op de sterke punten benadering uit college 1 en hoe we deze integreren vanuit het perspectief van job crafting. We onderzoeken hoe individuen, groepen, leiders en organisaties job crafting in kunnen zetten om te werken aan zingeving, zinvol werk en een gezonde werkomgeving.

 

College 5

Hoe werk je aan verandervraagstukken vanuit de positieve psychologie?

De meest gestelde vraag in organisaties is: ‘Hoe krijgen we de mensen mee?’. Vanuit de positieve psychologie is dit niet langer een probleem, maar een boeiende verkenning. In dit college staat het perspectief van de Appreciative Inquiry centraal, een model dat als basis dient voor ‘waarderend veranderen’.

Ook staan we stil bij wat er te doen valt als de verandering stokt. De handreikingen komen uit het gedachtengoed van proceskunde. Dit evolutionaire perspectief, met haar wortels in de taalfilosofie, laat zien dat aandachtig en open luisteren de basis is voor het meekrijgen van mensen.

 

College 6

Hoe borg je de verankering van positieve psychologie?

In de laatste sessie staan de vragen van de deelnemers centraal. Na elke bijeenkomst werk je aan een concreet experiment in je eigen werkpraktijk. Welke vragen zijn daarbij opgekomen? Tegen welke spanningsvelden liep je aan? Vanuit hun eigen expertise reageren Maggie, Barbara en Wicher op de vragen. Op basis daarvan zullen zij nog een laatste thema uitdiepen dat gaat over het verankeren en borgen van positieve psychologie in organisaties. Hoe verbind je het aan de HRM-cyclus? Wat vraagt het van leidinggevenden, adviseurs en medewerkers, ieder in hun eigen rol? En hoe neem je ook belangrijke samenwerkingspartners hierin mee?

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 6-delige online interactieve collegereeks
Data: Elke woensdag van 17 mei tot 21 juni, 2023
Tijd: 9:30 – 11:45
Locatie: Wekelijks online via Zoom
Regulier ticket: € 825,- exclusief btw
Stap-budget: Deze reeks komt in aanmerking
Moderatie: Anne Wernand, The School of Life

Boekenpakket

Zonder zorgen en goed voorbereid aan de colleges beginnen? Bestel dan het boekenpakket bij aankoop van je kaartje!
Boekenpakket: Positieve psychologie reeks € 130,59
Eerste verzending boekenpakket: Al voorbij
Tweede verzending boekenpakket: 5 mei

Meer over het boekenpakket

Met dit pakket krijg je:

 • Positieve psychologie, de toepassingen
 • Eindelijk rust in je hoofd, 40 dagen oefenen in aandacht
 • De Gouden Gespreksgids
 • Proceskunde, een pleidooi voor werken met aandacht

Bestel het boekenpakket bij je kaartje en bereid je daarmee goed voor op de reeks! Wij maken een mooi pakketje en laten het bij jou thuisbezorgen.

Er zijn twee momenten waarop we de pakketten versturen. Het eerste is al voorbij. Bestel je je pakket voor 28 april, dan we verzenden we het naar je op 5 mei. Vervolgens ontvang je tracking informatie via PostNL. Je kunt de boeken 5 dagen na zending verwachten.

 • Het boekenpakket wordt alleen in zijn geheel verkocht. Je kunt dus niet meer of minder dan de 4 gekozen boeken bestellen.
 • De pakketten worden alleen naar adressen binnen Nederland verzonden.
 • Je kunt de boeken niet retourneren.
Verder lezen Minder informatie

In de Online business reeks Positieve psychologie op de werkvloer:

 • Leer je over theorie, onderzoek en toepassingen van de positieve psychologie en maken we af en toe een uitstapje naar de filosofie
 • Doe je kennis op over hoe je medewerkers kan stimuleren een actieve rol aan te nemen in hun eigen ontwikkeling
 • Ontwikkel je ‘positieve antennes’ die je helpen je te richten op sterke kanten van jezelf en medewerkers
 • Reflecteer je samen met mede-deelnemers op de stof en deel je ervaringen uit de praktijk
 • Doe je nieuwe ideeën op over hoe we allemaal meer geluk en plezier kunnen ervaren tijdens ons werk

Voor wie is deze reeks?

Iedereen met interesse in positieve psychologie kan deelnemen aan de Online businessreeks: Positieve psychologie. De reeks is ontworpen voor HR-medewerkers en leidinggevenden die willen werken aan een betere werkomgeving voor de collega’s. Elk college maak je ook in kleinere groepen in break-out rooms kennis met andere deelnemers en wissel je van gedachten over de behandelde onderwerpen.

Deze reeks is eerder gevolgd door een Loopbaanadviseur, Agile transformation coach, Programma manager, Teamleider & Directer recruitment en een HR-manager arbeidsvoorwaarden en vitaliteit.

De docenten

Maggie (Machteld) van den Heuvel

Maggie van den Heuvel is Assistant Professor Work & Organizational Psychology aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek

Bekijk

Barbara van der Steen

Barbara werkt momenteel aan haar proefschrift over ‘Leiderschap en Zingeving in deze versnelde tijd’, waarin zij zich toelegt

Bekijk

Wicher Schols

Wicher Schols is trainer en organisatiecoach en auteur van De gouden gespreksgids, voor elke ongemakkelijke situatie.  Hij is gespecialiseerd in

Bekijk

Contact

Wil je meer informatie?

Ben je benieuwd of deze reek iets voor jou is en wil je meer weten? Maak dan een bel-afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek door een mailtje te sturen naar [email protected] Tijdens dit gesprek kunnen we je adviseren welk programma het beste aansluit bij jouw behoeftes op basis van je situatie, vragen en gewenste ontwikkeling.

Maak een belafspraak
Deelnemers over dit programma

“Een interessant, pakkend en verrassend programma”

 

“Een waardevol, online én interactief programma door middel van break-out sessies”

 

“Hele leuke docenten met ieder een eigen stijl!”

 

“Goede hand-out met praktische tips om collega’s te helpen een growth mindset te ontwikkelen”

Een uitdagende business reeks voor professionals die het werk echt leuker willen maken
Veelgestelde vragen over deze reeks