Artikelen over ontwikkeling van binnenuit

 
Hoe ontwikkel je jezelf van binnenuit? Deze vraag staat centraal in onze artikelen. Je vindt hier de nieuwste vertalingen van artikelen van The School of Life en artikelen die zijn geschreven door The School of Life Amsterdam. Meer lezen? Bekijk dan ook onze grote collectie Engelstalige artikelen.
 

English Articles

Leiderschap

Waarom verandering zo lastig is

Terwijl we verandering toejuichen, willen we tegelijkertijd vaak niets liever dan dat dingen hetzelfde blijven. Verandering is nodig voor vooruitgang, maar zorgt ook altijd voor verlies. Niet alles wat goed is, kan namelijk naast elkaar bestaan. Lees in dit artikel over de dubbele houding die we hebben ten opzichte van verandering.

Naar het artikel

Samenwerken

Hoe generatieverschillen organisaties tot bloei brengen

‘Millennials zijn lui’, ‘boomers zijn inflexibel’: werknemers uit verschillende generaties begrijpen elkaar geregeld niet goed. En dat is jammer, vertelt generatiedeskundige Marieke Grondstra, want bij een goede aanpak brengen nieuwe generaties precies de veranderingen die organisaties nodig hebben. In mei start ze bij The School of Life een cursus over generatieverschillen.

Naar het artikel

Leiderschap

Ook jij kan een leiderschapstraining gebruiken

Het is eenzaam aan de top en dat moet het blijven ook. Stel je voor: een wereld waarin iedereen plots CEO was. “Doe jij dit even voor mij?” Zou het echoën door de straten. “Sorry, maar wie denk je wel dat je bent?” Zou weerklinken. “Ik deel hier de lakens uit!” Binnen enkele dagen zou er geen water meer uit de kraan stromen en zou de voedselproductie plots tot stilstand komen.

Naar het artikel

Creativiteit

Hoe maak je in jouw organisatie creativiteit los?

Creativiteit wordt gezien als een van de belangrijkste voorwaarden voor het succes van organisaties. Niet verwonderlijk, want zonder creativiteit geen innovatie. En zonder innovatie is het lastig om relevant te blijven voor je klanten. Een vooruitstrevende organisatie zorgt er dus voor dat er voldoende creatieve capaciteit in huis is en dat het verder wordt ontwikkeld.

Naar het artikel

Creativiteit

Toon je leiderschap, of ben je gewoon eigenwijs?

Wie leiderschap toont, krijgt aanzien. Dat heb je van jongs af aan geleerd. Dus ben je je leven in gaan vullen op basis van je eigen initiatief. Het ene na het andere plan tuig je op. Mensen maken jou niks wijs: jij weet precies wat er nodig is, en ook wat anderen nodig hebben. Soms zelfs beter dan zij. Maar de jaren gaan voorbij en langzaam begin je je toch iets af te vragen.

Naar het artikel

Psychologie

Dit leert psychologie ons over geluk

Op 10 april presenteerde onze ‘huispsycholoog’ Thijs Launspach zijn nieuwe boek: We doen allemaal maar wat; En andere lessen uit de psychologie waar je iets aan hebt! Een boek voor iedereen die meer wil weten over de wetenschap van ons brein, onze mind en ons gedrag. Op een aansprekende en heldere manier neemt hij je mee langs de belangrijkste inzichten uit de psychologie.

Lees een hoofdstuk

Samenwerken

Wat voor type samenwerker ben jij? Doe de opdracht!

Wat staat een goede samenwerking in de weg? Soms zijn processen niet optimaal ingericht of zijn er praktische moeilijkheden. Maar de overgrote meerderheid van problemen is emotioneel van aard. Ze komen voort uit het feit dat een groep wezens die allemaal op hun eigen manier beschadigd of bang zijn, bij elkaar is geharkt en samen nog wat moet bereiken, ook.

Naar het artikel

Samenwerken

Tien deugden voor goede samenwerking

Samenwerken is lastig. Hier worden we vaak genoeg aan herinnerd. Desondanks zien we regelmatig over het hoofd dat het iets is dat we bewust kunnen leren. Het loont om je af te vragen wat de belangrijkste deugden zijn van het samenwerken en hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Wij doen alvast een voorzet door tien samenwerkingsdeugden voor je op een rijtje te zetten.

Naar het artikel

Nieuwe ideeën

Hoe feminisme mannen rust geeft

Moet de man zichzelf opnieuw uitvinden? En wat moet hij eigenlijk doen met gedrag en voorkeuren die nu opeens als fout mannelijk gelden (maar waar de man in kwestie wel aan gehecht is)? In deze voorpublicatie van Frank Meester lees je een hoofdstuk uit zijn boek en kom je erachter hoe het feminisme mannen rust kan geven.

Naar het artikel

Samenwerken

Stokt de output? Dan klopt de samenwerking niet

Goed leiderschap is vooral goed luisteren. Het vermogen bezitten om alle antennes open te houden, maakt leiders en alle leden van een team receptief voor de diversiteit van opvattingen en persoonlijkheden in de samenwerking. Een goede teamcoach helpt leiders en teamleden de samenwerking te doorzien, te verbeteren en de leiders in in de juiste positie te krijgen.

Naar het artikel

Samenwerken

Een betere band met je collega’s ontwikkelen? Vraag ze vaker om hulp

Het is een paradox in de psychologie: door anderen om hulp te vragen, gaan zij je aardiger vinden. Hoe werkt dat precies, wat is de onderbouwing en hoe zet je het zelf in op de werkvloer?

Naar het artikel

Filosofie

Voer lenige gesprekken met Socrates

Op 31 augustus publiceerde favoriet Lammert Kamphuis zijn nieuwste boek: “Verslaafd aan ons eigen gelijk”. In dit boek schrijft hij filosoferen voor als medicijn tegen vastgeroeste overtuigingen. Met een verhelderende analyse en verrassend praktische tips laat hij zien hoe we onze geest kunnen trainen om leniger te worden.

Lees een hoofdstuk

Samenwerken

Ben je te lief voor je collega’s?

Je collega heeft de deadline niet gehaald. Of het is een mager stuk geworden. En hoewel je een poosje terug nog een feedbackcursus hebt gehad, kies je ervoor om er zelf dan maar het beste van te maken. Licht geïrriteerd trek je een avondje door en neem je je voor om er de volgende dag iets van te zeggen. Maar als jullie elkaar weer zien, mummel je er een beetje slap overheen.

Naar het artikel

Samenwerken

De beste werknemer zegt altijd ‘nee’

Je collega vraagt je om iets te doen. Je hebt er niet echt tijd voor, maar je ziet jezelf als een behulpzame werknemer. Wat zeg je dus? “Yes, doe ik.” Dan werk je maar een uurtje langer door vandaag. Bekend gevoel? Karim Benammar, docent bij The School of Life, vond hier een unieke oplossing voor: zeg voortaan altijd ‘nee’. Daar word je een betere werknemer van.

Naar het artikel

Meer lezen? Bekijk dan ook onze grote collectie Engelstalige artikelen.