Hoe het verleden in je voortleeft  

 • Online
 • Welzijn
In deze online masterclass laten drie topexperts je met nieuwe ogen naar je verleden kijken en helpen ze je patronen te doorbreken. Els van Steijn (De fontein), Hannah Cuppen (Liefdesbang), en Glenn Helberg (Als ik luister) leren je over familiesystemen, hechting en intergenerationeel trauma.

Online Evenement

Prijs

€ 89,-

Ontrafel jouw geschiedenis en doorbreek patronen

Wat heb je meegekregen van je ouders en voorouders? Hoe beïnvloedt dat de manier waarop je in het leven staat en jouw relaties met de mensen om je heen? Wat neem je mee en wat wil je achter je laten?

Je maakt deel uit van een geheel dat groter is dan jij. Als mens ben je, in de woorden van de filosoof Heidegger, in de wereld ‘geworpen’. Je kwam terecht in een lopende geschiedenis en midden in een al bestaande familie en cultuur. De vraag naar hoe je je hiertoe verhoudt krijgt de afgelopen jaren steeds meer aandacht. Hoe werken familiesystemen? Welk effect heeft de manier waarop je in je vroege jeugd gehecht bent op je? En welke invloed kunnen trauma’s van eerdere generaties nu nog hebben?

Door meer te begrijpen van de manier waarop het verleden je heeft gevormd, kan je loskomen van patronen die je in de weg zitten en meer flow en vrijheid ervaren. In deze reeks krijg je masterclasses van drie topexperts over hoe het verleden in je voortleeft én hoe je daar op een wijze manier mee omgaat.

Inhoud reeks

In deze reeks delen we de laatste inzichten over de invloed die het verleden heeft op ons lichaam, op onze relaties met anderen, en op de invulling die we aan ons leven geven. Drie experts schijnen vanuit verschillende perspectieven hun licht op onze plek in een groter systeem en hoe je ervoor zorgt dat je niet doorgeeft wat jou in de weg heeft gestaan.

Vind je plek – over familiesystemen

We trappen de reeks af met systeemdenker Els van Steijn. Met haar bestseller De fontein raakte ze duidelijk een snaar. Haar heldere metafoor en praktische boek inspireerde vele mensen om een systemisch perspectief in te nemen. In deze masterclass laat ze je zien waarom het zo belangrijk is om je familiesysteem te bestuderen en legt ze je uit hoe je hierin de plek kan vinden waar jij het beste tot je recht komt.

Ontwikkel liefdeskunst – over hechtingsstijlen

Therapeut Hannah Cuppen, bekend van het populaire boek Liefdesbang, gaat in op hechtingspatronen. Haar verlatingsangst liep als een rode draad door haar leven tot ze bereid was er werk van te maken. In deze masterclass brengt ze haar ervaringsdeskundigheid samen met haar grote expertise op het gebied van hechtingspatronen. Welke invloed heeft je jeugd op je relaties nu? En hoe kun je, met deze kennis op zak, leren anderen echt toe te laten?

Voel je vrij – over intergenerationeel trauma

Psychiater Glenn Helberg, bekend van Zomergasten en The Therapist op Vice, geeft een college over de doorwerking van trauma’s van generatie op generatie. Glenn staat bekend om zijn transculturele aanpak waarbij hij wijsheid uit alle windstreken meeneemt. In zijn college over hoe trauma doorwerkt, benadert hij de mens als geheel – hoofd, lichaam en geest. “Om tot heelheid te komen moet je begrijpen waar je vandaan komt”, stelt hij.

Verder lezen Minder informatie

Krijg inzicht in:

 • De werking van familiesystemen
 • Verschillende hechtingsstijlen en hun kenmerken
 • De werking van intergenerationeel trauma
 • De invloed van het verleden op jouw zelfbeeld, relaties en werk
 • Hoe je hardnekkige patronen kunt doorbreken
 • Hoe je je relaties kunt verbeteren

Op een rij

Reguliere prijs: € 89,-
Boekenpakket (optioneel): € 89,19
Voertaal: Nederlands
Duur: 3 avonden, 1,5 uur per avond
Data: woensdag 5 juni, 12 juni en 19 juni
Tijd: 19:30 – 21:00
Locatie: online via Zoom
Voorkennis: Niet vereist
Terugkijken: Je kan alle colleges terugkijken tot vier weken na het laatste college

Het boekenpakket bestellen? Lees dan snel verder.

Goed voorbereid aan de afleveringen beginnen? Bestel dan het boekenpakket met de boeken van de sprekers: De Fontein (Els van Steijn), Liefdesbang (Hannah Cuppen) en Als ik luister (Glenn Helberg). Wij verzamelen de juiste edities, maken een mooi pakketje en laten het bij jou thuis bezorgen. Lees onderstaande praktische informatie goed door:

Er zijn vier momenten waarop we de pakketten versturen. Afhankelijk van de datum waarop je het pakket bestelt, wordt je pakket in de week van 25 maart, 22 april, 20 mei of 6 juni op de bus gedaan. Vervolgens ontvang je tracking informatie via PostNL. Je kunt de boeken 5 dagen na zending verwachten.

 • Het boekenpakket wordt alleen in zijn geheel verkocht. Je kunt dus niet minder dan drie boeken bestellen.
 • De pakketten worden alleen naar adressen binnen Nederland verzonden.
 • Je ontvangt de Nederlandse versies van de boeken.
 • Je kunt de boeken niet retourneren.
Verder lezen Minder informatie

De experts

Deze drie topexperts laten je met nieuwe ogen naar je verleden kijken en helpen je patronen te doorbreken. Els van Steijn, Hannah Cuppen, en Glenn Helberg.

Els van Steijn

Els van Steijn (1969) is coach, familie- en organisatieopsteller en bestsellerauteur van het drieluik ‘De fontein, vind je

Bekijk

Hannah Cuppen

Hannah Cuppen (1973) is integraal therapeut, trainer en auteur. Naast haar ervaringsdeskundigheid heeft zij zich ook beroepsmatig gespecialiseerd

Bekijk

Glenn Helberg

Glenn Helberg (1955) is transcultureel psychiater en was in 2017 te gast in Zomergasten. Hij had zijn eigen televisieprogramma

Bekijk

DEELNEMERS

Past deze online collegereeks bij jou?

Ben je nieuwsgierig naar hoe het verleden in je voortleeft en hoe je patronen kunt doorbreken? Wil je meer flow ervaren in je leven en je relaties verbeteren? Of wil je anderen daarbij helpen (als vriend of coach)? Dan zijn deze online masterclasses voor jou. Wellicht heb je de boeken De fontein, Liefdesbang en/of Als ik luister al gelezen

De interviewer

Naomi Kok Luís ontwikkelde de reeks Hoe het verleden in je voortleeft en treedt tijdens de masterclasses op als interviewer.

Naomi Kok Luís

Naomi Kok Luís is programmamaker en presentator bij The School of Life. Met inzichten uit de filosofie en

Bekijk

Veelgestelde vragen