Leonardo da Vinci: Een leven als kunstwerk

  • Online
  • Special event
  • Cultuur
• Drie online zomeravonden
• Krijg les van de internationaal gerenommeerde Da Vinci-specialist Michael Kwakkelstein
• Doe live mee of kijk het later terug

Een van ’s werelds leukste en belangrijkste da Vinci-kenners vertelt je alles over het leven en werk van de grootmeester der grootmeesters.

Online Evenement

Prijs

€ 79,-

Wie was de echte Leonardo da Vinci?

Leer in drie avonden:

  • Over het leven en werk van da Vinci
  • Door Michael Kwakkelstein, een van ’s werelds grootste da Vinci-kenners
  • En de hoogst beoordeelde spreker van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren!
  • Doe mee vanuit de camping of een vakantiehuis, luie stoel of keukentafel thuis

Velen beschouwen hem als de grootste kunstenaar aller tijden: Leonardo da Vinci. Hij maakte het beroemdste schilderij ter wereld – de Mona Lisa – en zijn creativiteit en genialiteit daalden neer in talloze uitvindingen, ideeën en kunstvormen. Hij wordt gezien als een Homo Universalis pur sang, als de verbeelding van de Italiaanse hoogrenaissance, de periode die de basis vormt van onze moderne beschaving. Leer in drie interactieve colleges meer over de meest besproken kunstenaar aller tijden.

Na het onvergetelijke college van professor Michael Kwakkelstein over Leonardo in onze succesvolle reeks Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren, keert hij deze zomer terug met een speciaal voor The School of Life samengesteld drieluik over da Vinci.

In drie interactieve online colleges leer je de grootmeester van binnenuit kennen. We ontrafelen de mythevorming rondom zijn persoon via zijn eigen notities, maken kennis met zijn briljante anatomische studies en uitvindingen. We sluiten deze Summer School af met het bizarre verhaal over de inmiddels beruchte Salvator Mundi, de Christus die Da Vinci schilderde – of toch niet. We onderzoeken wat dit ons vertelt over da Vinci, over de kunstwereld en over ons. Verwacht prachtige verhalen, veel nieuwe kennis en nog meer nieuwe vragen over wie Da Vinci was en wat hij nu voor ons is.

De opzet

De colleges worden uitgezonden via Zoom en zijn interactief – dat betekent dat je live vragen kunt stellen aan de spreker. De interviewer, Laurens Knoop, brengt het gesprek tussen deelnemers en spreker tot leven. Het wordt daardoor een inhoudelijk levendige korte reeks waarbij je als deelnemer onderdeel bent van het programma. Na deze reeks zul je veel meer begrijpen van het leven van Da Vinci, zijn genialiteit nog meer waarderen en vooral heel veel meer diepte zien in zijn uitvindingen en kunst.

Over de colleges:

 

Interactief college 1: De mythe ontrafeld

In het eerste college duiken we in het leven en werk van het genie da Vinci. Ons grote geluk is dat Leonardo heel veel aantekeningen maakte die deels bewaard zijn gebleven. Het biedt ons een schat aan informatie over de gedachtes, ideeën, specificaties, studies en uitvindingen die onze Italiaanse grootmeester ons bracht. Zij ‘to-do-lijstjes’ zijn legendarisch en de aantekeningen uitzonderlijk gedetailleerd. Zo leren we over het werk en leven van de mens Da Vinci en kunnen we een stapje dichter bij de ware Da Vinci komen.

Interactief college 2: Het wezen van de schilderkunst volgens Leonardo
In het tweede college zoomen we in op Leonardo’s visie op schilderkunst. Naast de Mona Lisa creëerde Da Vinci zestien schilderijen die bijna allemaal even bijzonder zijn. We proberen de magie te ontrafelen door technieken, ideeën en zijn visie op schilderkunst te doorgronden. Zijn voorstudies geven hierbij veel inzicht, evenals zijn aantekeningen en verhalen die de tijd hebben overleefd. Natuurlijk zoomen we in op de beroemdste werken en geeft Michael een doorkijkje naar het laatste college, waarin de Salvator Mundi centraal staat.

Interactief college 3: Het bizarre verhaal van de Salvator Mundi
In het laatste college gaan we terug naar een van de meeste bizarre hoofdstukken uit de geschiedenis van de kunsthandel. De Salvator Mundi – de verlosser van de wereld – werd voor een astronomisch bedrag van 450 miljoen dollar verkocht aan een miljardair en ging de boeken in als meest omstreden kunstveiling ooit. Want het is zeer de vraag of het schilderij van Da Vinci is, of eerder van zijn leerlingen met enige hulp van zijn zijde. De onweerstaanbare kracht van marketing en suggestie deden hier hun werk, tot aan Leonardo di Caprio aan toe, maar Michael Kwakkelstein twijfelt of de koper niet de kat in de zak kocht. Zo betoogde hij ook in het fantastische interview in Khalid & Sophie vorig jaar. In dit laatste college duiken we in de technieken van Da Vinci en de marketing van de kunstwereld. Natuurlijk leren we hier nog meer over de authentieke kracht van Leonardo da Vinci zelf!

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Driedelige online collegereeks
Lesdata: 19, 21 en 26 juni
Tijd: 19:30 – 21:00
Locatie: Zoom
Terugkijken: De dag na ieder college ontvang je de opname van het college in de mail.
Tijdsduur: 3 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist

Tickets

Regulier ticket: € 79,-

De spreker en interviewer

Dit drieluik wordt gegeven door de hoogst beoordeelde spreker uit Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren: de internationaal gerenommeerde da Vinci-specialist Michael Kwakkelstein. Laurens Knoop treedt op als gastheer en interviewer.

Leonardo da Vinci door Michael Kwakkelstein – directeur NIKI

Da Vinci wordt door velen beschouwd als de grootste kunstenaar aller tijden. Hij creëerde het beroemdste schilderij ter

Bekijk

Laurens Knoop

Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges

Bekijk

Online colleges

Live interactief deelnemen

De reeks is drie weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. 

Deelnemers over het college van Michael Kwakkelstein over da Vinci in Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren
(Beoordeeld met een 9)

“Michael Kwakkelstein is een enthousiaste en bovenal boeiende spreker met veel kennis, die precies vertelt wat je weten wilt en je inspireert om je verder te verdiepen”

“Een fantastische spreker met enorm veel enthousiasme en heel veel kennis. Wat een bevlogenheid! Heb veel geleerd over Leonardo da Vinci!”

“Het volgen van zijn college zorgt ervoor dat je met andere ogen naar kunst gaat kijken. Het maakt het leven minder oppervlakkig”

Veelgestelde vragen