Hoe verhoog je de sociale veiligheid in een organisatie?
1 op de 5 Nederlands voelt zich wel eens sociaal onveilig op de werkvloer. Werknemers zijn dan bijvoorbeeld bang om hun mening te uitten, problemen aan te kaarten of fouten te maken. Dat staat verbetering van de processen in de weg, en kan bovendien de motivatie van werknemers verminderen.
Vind jij het belangrijk om er zeker van te zijn dat iedereen in jouw organisatie zich kan én durft uit te spreken? Dat machthebbers hun macht op de juiste manier inzetten? En dat er helderheid is over de sociale grenzen in de organisatie? Dit programma richt zich op de rol die jij in kunt nemen in het versterken van sociale en psychologische veiligheid binnen jouw team of organisatie.
Als leidinggevende of HR- of L&D-professional leer je hoe jouw organisatie een inclusieve plek kan worden waar diversiteit wordt omarmd en iedereen zich gehoord voelt. Je krijgt handvatten aangeboden om te kunnen bouwen aan een veilige omgeving waarin iedereen kan floreren.
Inclusief en samenwerken leidt tot beter resultaat
Studies tonen aan dat teams met een hoge mate van sociale veiligheid productiever en innovatiever zijn. Als teamleden verbondenheid ervaren en zich gewaardeerd voelen, dragen ze namelijk vanuit hun intrinsieke motivatie bij aan de team- en organisatiedoelstellingen, en dat leidt tot meer creativiteit en betere resultaten.
Het creëren van een veilige en inclusieve werkcultuur kan een grote uitdaging zijn. Onder andere in de media zien we dat sociale veiligheid in veel organisaties momenteel vaker onder druk staat dan vanzelfsprekend is. Tijdens deze training verdiep je je in de psychologie van de sociale- en psychologische veiligheid.
De incompany-opties voor deze training bespreken?
Past deze training bij jou?
Heb je de verantwoordelijkheid over een samenwerking binnen je organisatie? En wil je meer te weten komen over alles wat komt kijken bij inclusieve teamontwikkeling? Dan is deze training op jouw lijf geschreven! Je leert hoe je de inclusie en psychologische veiligheid in je teams verbetert en past je kennis direct toe in de praktijk.
Hoe ziet de training eruit?
Je gaat twee dagen lang aan de slag met filosofische en reflectieve vragen zoals ‘Wat is macht?’ en ‘Waar liggen mijn grenzen?’. Om zo jouw persoonlijk definitie en relatie met thema’s als macht, veiligheid en grenzen onder de loep te nemen. Daarnaast ga je aan de slag met praktische opdrachten die je helpen om deze op organisatie- of teamniveau in de praktijk te brengen. Met als doel een veilige cultuur waar werknemers zichzelf durven te zijn, met meer werkplezier, minder personeelsverloop en ruimte voor innovatie.
Tijdens deze training:
- Ontdek je wat macht, grenzen en sociale veiligheid voor jou betekenen.
- Leer je vanuit jouw rol bij te dragen aan de sociale en psychologische veiligheid binnen jouw team of organisatie, met grotere inclusie als doel.
- Leer je inclusieve samenwerkingen faciliteren.
- Verken je verschillende communicatiestijlen en strategieën voor het omgaan met conflicten.
- Oefen je met gesprekstechnieken om het gesprek rondom sociale veiligheid aan te gaan.
Op een rij
- Voertaal: Nederlands
- Training: 2-daagse opleiding in Amsterdam
- Data: 20 november en 4 december
- Tijd: 9:30 – 17:00 uur
- Deelnemers: 5 tot 15
- Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam
- Reistip: Reis het met OV, pak de fiets of parkeer bij een P+R in Amsterdam.
- Regulier ticket: € 995,- exclusief btw
Over de docent
De docent van deze online opleiding is Yinske Silva.
Yinske Silva
Yinske Silva is coach, trainer en stemdocent met een achtergrond in de culturele antropologie. Als trainer diversiteit &