Leer alles over de baanbrekende vrouwen in de kunst
- Leer in vijf avonden over het leven en werk van de spectaculairste vrouwelijke kunstenaars uit afgelopen twee eeuwen
- Ontdek hun invloed op de kunstgeschiedenis
- Maak kennis met de techniek en de visie van de kunstenaars
- Laat je inspireren door de passie van conservatoren
Conservatoren over grote vrouwelijke kunstenaars
Quizvraag: weet je hoeveel vrouwen er stonden beschreven in de kunsthistorische ‘bijbels’ van Gombrich, Janson en Fleming uit het einde van de vorige eeuw?
Euh… 1.
Hoewel de herziene versies van deze toonaangevende leerboeken er wat meer beschrijven, komt aan de opkomst en ontdekking van vrouwelijke kunstenaars nog lang geen einde. Bijna ieder jaar breekt een nieuwe naam door die we nog niet kenden, maar die in de vorige eeuw schitterende kunst maakte. Aan kwaliteit geen gebrek bij deze vele vrouwelijke kunstenaars, maar hoe kan het dat hun bekendheid zo achterbleef op de mannelijke collega’s? Nicole Ex, hoofdredacteur van kunsttijdschrift See All This, verwoordt het zo: ‘Voor vrouwelijke kunstenaars is de geschiedenis van de kunst een kroniek van uitsluiting.’
Het goede nieuws: de laatste jaren is er een grote zoektocht ontstaan naar verstopte vrouwen in de kunst en is er veel meer waardering, ruimte en enthousiasme gekomen voor vrouwelijke kunstenaars. Met terugwerkende kracht worden de geschiedenisboeken over kunst herschreven. En terecht: we hebben heel veel moois en belangrijks gemist door deze systematische ontkenning. Het is tijd om deze fantastische kunstenaars in beeld te brengen!
In september lanceert The School of Life daarom een nieuwe serie van vijf live online colleges over beroemde vrouwelijke kunstenaars die recent zijn ontdekt en een extreem hoge waardering krijgen en over vrouwen die de afgelopen eeuw de kunstwereld hebben opgeschud. Conservatoren van de grootste Nederlandse musea nemen je mee langs het leven en werk van kunstenaars die erin slaagden maatschappelijke obstakels te overwinnen en vernieuwing in de kunst te brengen.
Het programma
We presenteren een zorgvuldig gecureerde mix van levende kunstenaars die vandaag furore maken, en vrouwen die na hun dood alsnog de waardering krijgen die ze verdienen. Suze Robertson, Mary Cassatt, Paula Rego, Yayoi Kusama en Marlene Dumas.
Gepresenteerd door vijf geweldige experts Suzanne Swarts (directeur Voorlinden), Laura Stamps (Kunstmuseum Den Haag), Fleur Roos Rosa de Carvalho (Van Gogh Museum), Suzanne Veldink (Panorama Mesdag) en Dominic van den Boogerd (onafhankelijk kunstexpert).
Tijdens de colleges gaan we uitgebreid in op de vraag hoe het komt dat we zo weinig grote vrouwelijke kunstenaars kennen, wat er nodig was voor een vrouwelijke kunstenaar om door te breken en of er zoiets bestaat als vrouwelijke kunst. En natuurlijk gaan we genieten van de prachtige kunstwerken die ze voortbrachten.
Partner
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt.
De Vereniging Rembrandt
De Vereniging Rembrandt is een particuliere vereniging van ruim 17.500 kunstliefhebbers die geloven dat goede kunst met iedereen moet kunnen worden gedeeld. Sinds haar oprichting in 1883 biedt zij musea door heel Nederland onmisbare financiële steun bij de aankoop van topkunst: van Het melkmeisje van Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam tot aan Grayson Perry’s Tomb of the Unknown Craftsman in het Bonnefanten in Maastricht. Kunst die zich qua kwaliteit kan meten met die van Rembrandt – vandaar de naam. Sinds 2012 helpt de Vereniging Rembrandt ook bij onderzoek en sinds 2018 bij restauraties. Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar de missie van de Vereniging Rembrandt en wordt direct ingezet voor de verrijking van ons gemeenschappelijk kunstbezit.
Als inhoudelijk partner bij deze online reeks biedt de Vereniging Rembrandt tijdens en na afloop van een aantal colleges extra verdieping. Bezoek hun website voor meer informatie.
Praktische informatie
Data: Elke dinsdag van 19 september t/m 17 oktober
Ticket: € 129,- (inclusief 21% btw)
Duur: 5-delige online collegereeks
Tijd: 19.30 – 21:00
Locatie: Online via Zoom
Terugkijken: elke woensdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Alle colleges kunnen tot 30 november bekeken worden. Zo heb je lekker de tijd om je in deze vijf grote kunstenaars te verdiepen!
Voertaal: Nederlands
Huiswerk: Voor deze serie is geen verplicht huiswerk, maar je krijgt wel inspirerende tips om je verder te verdiepen.
deelnemers over de eerdere kunstcolleges
“Wat een breed scala aan perspectieven, ik sta telkens weer verbaasd hoe eloquent jullie de kunst benaderen!”
“Zeer interessant. Hele goede sprekers. Ook het terugkijken op je gemak vond ik erg prettig en leerzaam.”
– Janine de Warrimont-Henquet
“Deskundigheid op alle fronten. Fijn is dat.”
– Yvonne van Schaik
Over de sprekers
Elk college deelt een conservator inzichten over de kunstenaar waarin zij gespecialiseerd is. We starten met een ononderbroken college van 45 minuten waarin de hoofdgast je leert over het werk, leven en de invloed van de kunstenaar en je meeneemt in diens passie. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met de spreker.

Suzanne Swarts, Museum Voorlinden
Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar en presentator van het televisieprogramma ‘Nu te zien’ van

Laura Stamps, Kunstmuseum Den Haag
Laura Stamps is conservator moderne en hedendaagse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag. Als kunsthistorica werkte zij eerder

Fleur Roos Rosa de Carvalho
Fleur Roos Rosa de Carvalho is senior conservator prenten en tekeningen in het Van Gogh Museum. Sinds 2008

Dominic van den Boogerd
Dominic van den Boogerd is onafhankelijk expert moderne en hedendaagse kunst en gespecialiseerd in het werk van Marlene

Suzanne Veldink
Suzanne Veldink is zelfstandig kunsthistoricus en heeft een voorliefde voor Franse en Nederlandse kunst uit de 19de eeuw.
Online deelnemen
Live interactieve colleges
De reeks is vijf weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.
De interviewers
Na ieder college volgt een gesprek met Laurens Knoop en een andere kunstexpert, waar met behulp van de vragen uit het publiek verdieping wordt gegeven aan het college. Zo ontstaat een levendig en interactief gesprek met alle betrokkenen. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan. De experts nemen je mee de diepte in en leggen onderlinge verbanden tussen de diverse colleges. Wie dit zullen zijn wordt later bekend gemaakt.

Jenny Reynaerts
Jenny Reynaerts is senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum. Zij is gespecialiseerd in de 19de eeuw en publiceerde

Nicole Ex
Nicole Ex is kunsthistoricus, auteur, bladenmaker en hoofdredacteur van See All This. Eerder stond Nicole ook aan de

Mirjam Kooiman
Mirjam Kooiman is kunsthistoricus, curator bij Foam Fotografiemuseum en mede-oprichter van De Kunstmeisjes. Als curator is ze verantwoordelijk

Meta Knol
Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Laurens Knoop
Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges