De Vlaamsche School: De illusie van chronisch geluk

- Early-bird tickets uitverkocht.

Een gesprek tussen hoogleraren Damiaan Denys, Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe.
Geleid door Marjan Slob.

We waren nooit eerder zo rijk, veilig en welvarend, en toch worden we overspoeld door een golf van depressies, burn-outs en eenzaamheid. Hoe kan het dat we meer begrijpen en meer kunnen, maar dat toch miljoenen mensen leegte en ongeluk ervaren? Waarom kunnen we de immense hoeveelheid zelfhulpkennis en inzichten in persoonlijke ontwikkeling zo moeilijk omzetten in een tevredenheid met het leven, in meer voldoening en geluk?

Op zaterdagmiddag 21 december delen onze favoriete denkers over psychisch falen en welzijn hun diagnose over onze samenleving om de paradox van welvaart en ongeluk beter te begrijpen. In een verdiepende conversatie in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, bespreken ze hun ideeën en adviezen over hoe we een beter, mooier en voller leven kunnen leiden.

De drie experts, een psychoanalyticus, een systeemtherapeut en een neurobiologisch psychiater - allen afkomstig uit België - hebben een miljoenenpubliek opgebouwd met hun vernieuwende kijk op hoe we moeten leven. Zij raken samen een gevoelige snaar: de uit de bocht gevlogen drang om permanent gelukkig te willen zijn, kunnen we beter vervangen door het omarmen van lijden en de acceptatie van teleurstellingen. Juist dat geeft ons uiteindelijk meer vreugde, tevredenheid en verbondenheid. Want het idee dat we chronisch gelukkig kunnen zijn, is niet meer dan een illusie. Maar wel een hele schadelijke illusie. Hoe komt het toch dat we hierin blijven geloven?

De opzet

Denys, De Wachter en Verhaeghe geven elk een korte introductie van hun ideeën en oplossingen op basis van hun meest recente werk en interesses. Aansluitend gaan ze met zijn drieën onder leiding van Marjan Slob in gesprek gedurende vijf kwartier. Dit gesprek zal bestaan uit drie onderdelen: een analytische fase waarin ze gezamenlijk proberen een beeld te krijgen van de paradox van welvaart en ongeluk. Aansluitend gaat Nederland op de sofa en bespreken ze de oplossingsrichtingen voor een leven gericht op eudaimonia: duurzame voldoening en vreugde. Tot slot richten zij zich samen op de organisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en vooral hoe deze meer effectief en eigentijds wordt ingericht. Na elk blok is er ruimte voor vragen uit het publiek. 

De sprekers

Newsletter img 03Paul Verhaeghe
Het perspectief van Paul Verhaeghe is eigenzinnig psychoanalytisch: hij wil dat we gezamenlijk leren een beter verhaal te vertellen over wie we zijn en hoe we leven met onszelf, met elkaar en met onze omgeving. De beroemde hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit van Gent heeft een reeks boeken en artikelen geschreven waarbij hij het verband zoekt tussen onze cultuur en geestelijke gesteldheid.

Verhaeghe brak door met zijn boek Liefde in tijden van eenzaamheid, schreef artikelen over Freud en Lacan, en later zijn bestseller Identiteit, gevolgd door Autoriteit en recent afgesloten met het derde deel van zijn trilogie, Intimiteit (5 sterren in NRC).In dit laatste werk trekt hij ten strijde tegen de uit de hand gelopen Cartesiaanse manier van leven vandaag: we hebben lichaam en geest gescheiden en de maatschappelijk dominante invloeden, zoals media, zijn erop gericht die scheiding groter te maken. Dat leidt tot meer ongeluk zoals depressies en burn-out. In december publiceert hij een nieuw werk over Foucault.

Newsletter img 01Dirk de Wachter 
De invloed van Dirk de Wachter in Nederland en België kan moeilijk overdreven worden. De psychiater is hoogleraar aan de Universiteit van Leuven en geniet de laatste jaren een enorme bekendheid in het publieke debat over de geestelijke ziektes van onze tijd. De meesterlijke spreker brak in 2012 door met zijn boek Borderline Times, waarin hij de Westerse samenleving op de sofa legt en een ernstige diagnose stelt. Onze maatschappij voldoet aan de negen criteria van de Borderline Persoonlijkheidsstoorrnis.

Sindsdien wordt hij veelvuldig gevraagd naar zijn standpunt in verschillende media, waarbij vooral één specifiek idee razend populair is geworden: we moeten stoppen met een streven naar altijd maar gelukkig te willen zijn. Het omarmen van een beetje ongeluk brengt verdieping en voldoening in het leven, het leidt tot een duurzame verbinding met het echte leven. In zijn meer recente boek Liefde: een onmogelijk verlangen? legt hij hedendaagse liefde uit als een commodity van de huidige consumptiemaatschappij. De Wachter werd veelvuldig geïnterviewd in Nederlandse dagbladen en verschijnt geregeld op tv voor scherpe analyses. In oktober verschijnt een nieuw boek van zijn hand: De kunst van het ongelukkig zijn.  

Newsletter img 02Damiaan Denys
Damiaan Denys is de bekendste psychiater van ons land. Hij verhuisde in 1999 van de Universiteit van Leuven naar Nederland, promoveerde cum laude aan het UMC Utrecht en geeft sinds 2007 leiding aan de afdeling psychiatrie van het AmsterdamUMC. Hij is hoogleraar aan de UvA en was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVVP). Zijn researchfocus ligt bij de neurowetenschappen, waarin hij wereldwijd leidend is in het onderzoek naar diepe hersenstimulatie bij psychiatrische aandoeningen.

Naast deze indrukwekkende professionele loopbaan toerde Denys door het land met theatervoorstellingen over angst en vrijheid en treedt hij geregeld op met lezingen, in debatten en op radio en televisie. Zijn artikel over de GGZ uit het NRC-handelsblad was in 2018 het best gelezen stuk van het jaar. Zijn Zomergasten-uitzending was een onvergetelijke conversatie tussen psychiatrie en de samenleving. Damiaan Denys treedt veelvuldig op bij The School of Life en Brainwash en was partner in het ontwikkelen van een nieuw succesvol creatief concept op Lowlands: het Cuckoo’s Nest, een gekkenhuis waarin 3000 bezoekers onderzochten hoe normaal ze zijn. Hij werkt aan een boek dat verschijnt bij Nijgh en Van Ditmar.             

Newsletter img 04Marjan Slob
Het gesprek wordt geleid door Marjan Slob. Marjan Slob is filosoof, essayist en columnist voor de Volkskrant. Met haar boek Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest won zij de Socratesbeker. De jury sprak van 'een wonderschoon boek' waarin Marjan met 'haar subtiele taalgebruik en mooi gecomponeerde zinnen' lezers over zichzelf laat nadenken.

Marjan heeft een kien oog voor hoe beelden en (onbewuste) ideeën de maatschappij een bepaalde kant op duwen. Al in 2004 maakte zij voor het Rathenau Instituut het boek Een ander ik: technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid, dat belicht hoe de beschikbaarheid van psychofarmaca en neurochirurgie ingrijpt op ideeën over verantwoordelijkheid en juiste zorg. Zij heeft tal van hersenwetenschappers gesproken, Europese burgerdebatten over de maatschappelijke invloed van hersenwetenschappen begeleid, en het festival Brainspotting mede vormgegeven.    

Praktische informatie 

Datum: Zaterdag 21 december 2019
Deuren open: 11:00
Begintijd: 11:30
Eindtijd: 14:00
Pauze: 30 min.
Taal: Nederlands
Locatie: Nationale Opera & Ballet
Adres: Amstel 3, 1011 PN Amsterdam

Tickets

Very-early-bird-ticket: 27,50 (uitverkocht)
Early-bird-ticket: 35,- (uitverkocht)
Reguliere tickets: 55,- (uitverkocht)
Premium ticket: 75,- (incl. meet & greet en een van de beste plaatsen in het theater

Lukt het niet met het bestellen van je ticket? Bel ons gerust! 

Lifecard I&II: Stuur ons een e-mail om je aan te melden. Let op: beperkt aantal kaarten!

Koop je tickets voor
De Vlaamsche School: De illusie van chronisch geluk

€ 55,-

wat:
Special event
wanneer en waar:
  • Sat 21 Dec 2019 11:30 - 14:00
    Nationale Opera & Ballet