Terug naar alle artikelen
Liefde is best ingewikkeld

Liefde is best ingewikkeld

Jongen ontmoet meisje, ze worden verliefd en krijgen kinderen. Daarna leven ze nog lang en gelukkig. Van jongs af aan krijgen we dit beeld van liefde mee. In de praktijk gaat het toch vaak anders en ontdekken we dat er ook andere mogelijkheden zijn. En dat de liefde vaak net wat ingewikkelder is dan dit. We zijn namelijk altijd met anderen samen. En die zijn altijd anders dan wij.

Vijf liefdestalen

Er zijn talloze zaken die liefde ingewikkeld kunnen maken. Een ervan heeft betrekking op de manier waarop we onze liefde uiten. Iedereen heeft behoefte aan het geven en ontvangen van affectie en respect. Toch voelen we ons vaak niet gezien, gehoord of gewaardeerd. Ergens ontstaat er een miscommunicatie tussen twee mensen die van elkaar houden. Er is namelijk meer dan één manier waarop we onze liefde kunnen tonen.

De auteur Gary Chapman heeft vijf verschillende uitingen van liefde onderscheiden en noemt ze ‘liefdestalen’. Namelijk: positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking.

Ondanks dat we allemaal in staat zijn om deze talen te spreken, heeft iedereen een eerste liefdestaal die hij of zij vloeiend spreekt. Er bestaat een grote kans dat jouw partner, familieleden en je vrienden een andere eerste liefdestaal hebben dan jij. Als je ze beter wilt begrijpen en liefde ietsje minder ingewikkeld wil maken, leer dan hun liefdestaal. Om je hierbij een handje te helpen, hebben wij de verschillende talen voor je omschreven.

Positieve woorden

Het gezegde “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” gaat niet op voor de groep waarvan hun eerste liefdestaal positieve woorden is. De positieve-woorden-uitsprekers complimenteren je voor de kwaliteiten die zij in jou waarderen. Ze dompelen hun woorden onder in de zee der liefde en zeggen dat ze van je houden zodra zij dat voelen. Wil jij hen echt raken? Schiet dan met verbale pijlen.

Tijd en aandacht

Kwaliteit boven kwantiteit, is de definitie van deze groep taalsprekers. In het moment zitten, is meestal belangrijker dan vele momenten creëren. Zij voelen de liefde dieper door met z’n tweeën te picknicken in een pittoresk weiland, onder het genot van zelfgemaakte quiches die eigenlijk mislukt zijn, maar toch lekker smaken dankzij de twee magische ingrediënten: tijd & aandacht.

Cadeaus

Een klein armbandje kopen dat perfect is voor je partner, onverwachts een mooie bos bloemen geven of zomaar een doos Belgische bonbons verstoppen in zijn aktetas. Dit zijn de attenties waar je partners hart van smelt. De grootte van het cadeau is niet van belang, het cadeau staat voor deze liefdestaalsprekers symbool voor de waardering die je partner voor jou heeft.

Dienstbaarheid

De romantiek druipt er in eerste instantie misschien niet gelijk vanaf zoals bij de liefdestalen ‘cadeaus’ of ‘tijd & aandacht’, maar dat doet geen afbreuk aan de liefde die tentoon wordt gesteld door deze liefdessprekers. Behoor jij tot deze groep, dan wil jij je partner zoveel mogelijk ontlasten. Je tankt een avond van tevoren, zodat hij rustiger zijn dag kan beginnen. Je bereidt haar favoriete maaltijd voor, terwijl het eigenlijk haar beurt was om te koken. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe mensen die deze liefdestaal spreken hun liefde tonen.

Lichamelijke aanraking

“Ik mis je” zeggen zonder iemands hand vast te pakken, resoneert niet bij de groep mensen die deze liefdestaal vloeiend spreekt. Sterker nog, ze zullen je eerder een knuffel geven waaruit je kan opmaken hoe erg zij jou hebben gemist. Het doel is niet om constant verstrengeld te zitten in elkaar, kort lichamelijk contact wanneer je elkaar passeert in de keuken kan al wonderen doen.

Een nieuwe taal leren

Is het verhaal dat jouw partner heeft over hoe jullie je tot elkaar verhouden wel hetzelfde als dat van jou? Of is er spraken van een Babylonische spraakverwarring? Leer de taal van je partner spreken en wandel terug in jouw geheugen naar de momenten dat er sprake was van een lost-in-translation-situatie. Wellicht kom je er dan achter dat je partner vaker dan jij doorhebt haar of zijn liefde naar jou heeft geuit. En minder vaak dan je dacht, begreep wat jij hem of haar op jouw manier aan het vertellen was.

Een ding is zeker en dat is dat je partner op een bepaalde manier altijd een mysterie voor je zal blijven. Maar hopelijk ontrafelt de ontdekking van haar of zijn liefdestaal het mysterie een beetje en maakt het jullie liefde iets minder ingewikkeld.

Online

Online cursus: Verdiep je relatie

In deze cursus ontdek je wie jij bent in je verschillende relaties en wat je kunt doen om de relaties die er voor jou toe doen te versterken. Hoe kun je beter communiceren? Hoe doorbreek je patronen die je in de weg zitten? En hoe ervaar je nog meer waardevolle verbinding?

Datum2024-10-07
LocatieOnline
Prijs€ 49,-

Reine Rek

Reine Rek is spreker, coach en docent aan The School of Life. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit

Bekijk

By The School of Life

Deel dit artikel