Terug naar alle artikelen
Waarom je niet je passie hoeft te volgen

Waarom je niet je passie hoeft te volgen

‘Volg je passie!’ Het zijn drie woorden die vast en zeker wel een keer naar je zijn geroepen. Misschien is het zelfs iets wat jij weleens naar anderen roept. Volgens Elizabeth Gilbert, de schrijver van o.a. Eat, Pray, Love en Big Magic, is het vaak waardeloos advies.

– Door Elizabeth Gilbert

“Verveling kun je met nieuwsgierigheid genezen. Nieuwsgierigheid is niet te genezen.”
– Dorothy Parker

Dit is volgens mij een van de beste citaten over creativiteit ooit.

Ik ben een groot voorstander van het najagen van nieuwsgierigheid. Er wordt ons namelijk voortdurend verteld dat we onze passie moeten volgen, maar er zijn momenten dat ‘passie’ een veel te grote opgave is.

In tijden van verwarring, verlies, verveling, onzekerheid of afleiding, kan het idee van ‘passie’ volledig onbereikbaar voelen. Op dit soort momenten is de was doen wellicht al uitdaging genoeg. Als mensen dan beginnen over het volgen van je passie, wil je waarschijnlijk het liefst je middelvinger naar ze opsteken. (Doe dit trouwens vooral, maar wacht wel even tot ze je niet meer zien, gewoon uit beleefdheid)

Maar nieuwsgierigheid, zo heb ik in ieder geval ervaren, is altijd binnen handbereik. Passie is een toren van vuur, terwijl nieuwsgierigheid een klein tikje op je schouder is waarbij ’hé, dat is best interessant’ in je oor wordt gefluisterd.

Passie is zeldzaam; nieuwsgierigheid is alledaags.

Nieuwsgierigheid is daarom op sommige momenten een stuk makkelijker te vinden dan passie. En daarnaast heb je minder te verliezen, wat ervoor zorgt dat het makkelijker te managen is.

De truc is om gewoon de kleine momenten van nieuwsgierigheid die je ervaart te volgen. Het vergt geen enorme inspanning. Je hoeft alleen je hoofd een paar centimeter te draaien.

Stop even. Reageer op wat je aandacht trekt. Kijk ernaar. Is het iets waar je iets mee kan? Wat vertelt het je?

Voor mij is een leven lang gewijd aan creativiteit niets anders dan een speurtocht – waarbij elke volgende aanwijzing me ook weer een nieuwe dosis nieuwsgierigheid geeft. Raap alle aanwijzingen op, ontvouw ze, kijk waar ze je vervolgens naartoe leiden.

Kleine stappen.

Blijf dat doen en ik beloof je: je nieuwsgierigheid zal je uiteindelijk naar passie leiden!

En dat zal het einde van de verveling zijn.

Collegereeks, Online

Online opleiding: Leer jezelf kennen

Ga negen weken lang terug naar school voor de lessen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen! In deze online opleiding brengen we het beste van ons curriculum samen in één onvergetelijk programma.

Datum2024-09-09
LocatieOnline
Prijs€ 110,-

By The School of Life

Deel dit artikel