Collegereeksen

Heb je altijd al filosofie, psychologie of kunstgeschiedenis willen studeren? Het kan nog steeds! Tijdens onze reeksen verdiep je je in heldere ideeën voor het dagelijkse leven. Volg 5 weken, 10 weken of een heel jaar lang colleges over de grootste ideeën uit de filosofie, psychologie en kunsten.

Crash Course 〡 5 weken 〡 op locatie

23 november
Crash Course: Afrikaanse filosofie

Hoeveel Afrikaanse filosofen ken je? De kans is groot dat het er niet veel zijn. Maar dat is niet omdat ze niet (hebben) bestaan. In deze crash course behandelen we o.a. het werk van de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole over de Yoruba filosoof Orunmila en het werk van de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose over Ubuntu filosofie.

13 november
Crash Course: Antropologie

Door naar andere culturen te kijken komen we erachter wie wijzelf zijn en vooral ook hoe we anders zouden kunnen zijn. Tijdens deze crash course leer je over de geschiedenis van de antropologie en ontdek je wat het betekent om als antropoloog naar de wereld te kijken.

25 november
Crash Course: Film

Wat zeggen films over de cultuur waarin we leven? Enorm veel! Gawie Keyser, filmrecensent van De Groene Amsterdammer, laat ons zien dat leven en verbeelding onlosmakelijk verbonden zijn. Onderzoek met hem welke impact de meesterwerken van meer dan een eeuw aan filmgeschiedenis vandaag nog op ons hebben. Hoe beïnvloedt film de manier waarop jij leeft?

24 november
Crash Course: Literatuur

In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep. Niet met het doel stijlmiddelen beter te begrijpen of historische feiten te leren, maar om te ontdekken wat deze boeken ons vertellen over het leven.

Crash Course: Latijns-Amerikaanse filosofie

Leer over de Azteken, Inca’s en Maya’s. Kom erachter hoe de Latijns-Amerikaanse filosofie door kolonisatie, de katholieke kerk en westerse filosofie is beïnvloed. Frida Kahlo en Maria Zambrano tonen dat kunst en filosofie aanvullend zijn en leren ons poëtisch denken.

20 november
Crash Course: Mythologie

Maak kennis met de bizarre, bijzondere, inspirerende en bovenal prachtige verhalen uit de Griekse mythologie.

12 november
Crash Course: Oosterse filosofie

In deze crash course maak je kennis met, onder andere, het Indiase Boeddhisme, het Chinese Confucianisme en Taoïsme en de Islamitische filosofie. Je leert over de ideeën, de religie, de poëzie, de praktijk en hoe deze met elkaar verweven zijn in de verschillende stromingen.

Changemakers – De kunst van het veranderen

Leer over belangrijke revolutionairen in de politiek, religie, wetenschap en cultuur. We kijken naar verrassende ideeën, concrete voorbeelden en mooie verhalen. Aan de hand hiervan onderzoeken wat we zelf kunnen doen.