Psychologie in vogelvlucht

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
Vind je mensen fascinerende wezens? Zit je graag met vrienden het gedrag van anderen te analyseren? En ben je vaak bezig met het proberen te doorgronden van je eigen gedachten, gevoelens en verlangens? Til dan met deze collegereeks je kennis van de menselijke psyche naar een hoger niveau!

Online Evenement

Prijs

€199

Meer dan 1000 deelnemers gingen je voor!

Een online introductiecursus psychologie

Psychologie is de discipline waarin ons innerlijke leven en ons gedrag wordt onderzocht. Deze wetenschap zit vol prachtige experimenten en verbazingwekkende theorieën die ons inzicht geven in die vragen waar we allemaal weleens bij stilstaan. Waarom doen mensen soms slechte dingen? In hoeverre worden we bepaald door onze kindertijd? Hoe ontstaan psychische problemen? Hoe kan het dat de ene persoon hartstikke introvert is en de ander enorm extravert? Hoe werkt ons geheugen? En wat kan ik doen om gelukkiger te worden?

We verkennen deze en vele andere onderwerpen en laten je nog meer versteld staan van de werking van de menselijke geest. Je leert in deze collegereeks zowel over de geschiedenis van de psychologie als over actuele ontwikkelingen in dit vakgebied. En tegelijkertijd geven we je die inzichten mee waarvan we denken dat ze jouw leven verrijken.

College 1
In het eerste college kijken we naar wat psychologie is, welke methoden en onderzoeksgebieden er zijn en geven je alvast een korte historie van de psychologie.

College 2
In het tweede college hebben we het over dromen, symbolen en onbewuste drijfveren. We duiken de psychoanalyse in en vragen ons af wat we weten (en niet weten) over onszelf.

College 3
In het derde college kijken we naar andere vormen van therapie. Je leert over o.a. de behavioristen, cognitieve gedragstherapie en de moderne pillen- en praattherapie.

College 4
Het vierde college gaat over sociale psychologie; hoe worden mensen beïnvloed door anderen? We bespreken zowel enkele van de bekendste psychologische experimenten, zoals het Stanford Prison Experiment en het experiment van Milgram (die met het toedienen van schokken) als enkele minder bekende experimenten.

College 5
Het vijfde college gaat over hoe je mens wordt, de zogenaamde ontwikkelingspsychologie. We onderzoeken in welke mate en op welke manier je wordt bepaald door je kindertijd, we kijken naar psychoseksuele en naar cognitieve ontwikkeling en komen erachter hoe ontwikkelingsstoornissen ontstaan.

College 6
Het zesde college gaat over persoonlijkheidspsychologie. Wat is een persoonlijkheid? Wat maakt ons anders dan anderen?

College 7
College 7 staat in het teken van biologische en evolutionaire psychologie. We kijken naar de neuropsychologie, naar nature en nurture, en naar de adaptatie van gedrag in dieren en mensen.

College 8
In college 8 draait het om onze hersenen en cognitie. Hoe werkt ons brein bij bijvoorbeeld waarneming, herinneringen, muziek, beslissingen en redeneringen?

College 9
In het negende college duiken we de positieve psychologie in. Wat heeft deze wetenschap ons te vertellen over menselijk geluk? Met welke technieken kun je gelukkiger worden?

College 10
In het laatste college gaat het over actuele ontwikkelingen in de psychologie. We hebben het o.a. over psychedelische therapie, de toekomst van werk, kunstmatige intelligentie en psychologie, en de toekomst van de psychologie. Ook is er ruimte voor alle vragen die je nog hebt.

Verder lezen Minder informatie
Thijs Launspach

Thijs Launspach

Thijs Launspach is psycholoog en auteur. Hij heeft een column in het Algemeen Dagblad en aan The School of Life geeft hij les over zelfvertrouwen en over psychologie. Hij schreef meerdere boeken: 'Je bent al genoeg', 'Werken met millennials', 'Werk kan ook uit' en de bestseller 'Fokking druk'. Thijs is een veelgevraagd expert op het gebied van stressmanagement, burn-out en mentale gezondheid.

 

Praktische informatie

Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur en per college en krijg je een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen. Je kan elke college terugkijken tot vier weken na het laatste college.

Tijdsduur: 10 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)
Wanneer: Iedere maandagavond van 20:00 tot 21:30.
Data: 27 november, 4, 11, 18 december, 8, 15, 22, 29 januari, 5 en 12 februari
In verband met de kerstvakantie is er geen les op 25 december en 1 januari

 

Tickets

Tickets: €199,-

Ben je jonger dan 25 jaar? Schrijf je in met de promotiecode JONGERENKORTING en je ontvangt 15% korting! Je kan voor aanvang van het online programma om een kopie van je ID. Maak dan altijd je bsn-nummer en andere irrelevante informatie zwart.
Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje ([email protected]) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

We starten op 27 november!
Veelgestelde vragen