Veelgestelde vragen - Frequently asked questions

Het Service Team is iedere dag bezig om ervoor te zorgen dat alle vragen van deelnemers over onze programma’s worden beantwoord. Veel vragen worden vaker gesteld. Het antwoord op dit soort vragen vind je in deze FAQ!

Heb je algemene informatie over de Online jaaropleiding: Grote Denkers nodig? Klik hier

Wanneer zijn de lessen?

De data voor elk editie van de Online Jaaropleiding vind je op deze pagina. Vlak voor het eerste college ontvang je van Zoom een mail dat je ingeschreven staat. Elke week ontvang je wekelijks een uur van tevoren een reminder met de link waarmee je mee kunt doen. Check ajb je spambox voor deze mail. Klik op ‘Click here to join’ in die reminder om mee te doen.

Hoe kijk ik lessen terug?

Als deelnemer van de Online Jaaropleiding ontvang je de dag na de les (voor 13u) een link om de opname van het college terug te kijken via dit mailadres. Je kunt 7 tot dagen na de les de opname kijken (zo vaak je wilt) op je computer. Let op: de link om het college terug te kijken is een andere dan om mee te doen.

Wat voor interactie is mogelijk bij een online reeks?

De colleges van de Online Jaaropleiding vinden geheel plaats in een plenaire webinar-omgeving via het programma Zoom. Dit betekent dat alleen de docent en hosts van het programma in beeld zijn. Wel is er tijdens de colleges ook de ruimte om vragen te stellen en antwoorden te geven.

Dit doen we door gebruik te maken van de volgende functies op Zoom: 

Q&A

Wil je meer weten over een denker? Snap je iets niet helemaal? Of leidt de stof tot andere ideeën waar je graag op in zou willen gaan? Je kunt inhoudelijke vragen stellen in de Q&A-box. In de Q&A-box heb je ook de mogelijkheid om op een vraag die iemand anders heeft gesteld te stemmen door de vraag te ‘liken’. De vragen met de meeste ‘likes’ krijgen voorrang. Tijdens de sessies nemen we een paar momenten om de vragen uit de Q&A te beantwoorden.

Chatten

Praten met de andere deelnemers en de docent kan via de chat. Technische vragen voor de host kun je ook via de chat stellen.

Polls

Als de docent een stelling heeft en benieuwd is naar alle reacties maakt hij gebruik van een poll. Die zie je vanzelf verschijnen. 

Goed om te weten...

Er zijn geen break-out rooms beschikbaar in de webinar. Het is ook niet mogelijk om in beeld te verschijnen, wel kan de docent iemand uitnodigen om een vraag te stellen via de microfoon. Je kan aangeven dat je iets wil zeggen door op de knop 'hand opsteken' te drukken.

Wanneer krijg ik mijn reader?

Je ontvangt een digitale syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. In de loop van het eerste blok van deze opleiding ontvang je per post het boek 'Grote Denkers' van The School of Life.

Hoe vind ik de leestips en aanvullende materialen na een les?

Soms willen docenten lesmateriaal, leestips of opdrachten delen dat niet in de reader zijn opgenomen. Deze aanvullende lesmaterialen worden na de les toegevoegd op de pagina van jouw editie: klik hier om deze pagina te bezoeken.

Hoe kan ik een host/docent bereiken?

Onze online reeksen hebben altijd een (paar) vaste host(s). De host is ieder college aanwezig om de docent te ondersteunen en jullie technische en praktische vragen te beantwoorden. Ook na de colleges kun je bij de host terecht met al je vragen en de host zal elke week de terugkijklink van het college naar je sturen. Op de pagina van jouw editie van de jaaropleiding vind je het e-mailadres waarop je jouw host kan bereiken: klik hier om deze pagina te bezoeken.

Andere vragen

ONLINE PROGRAMMA’S - ALGEMEEN

Ik wil een programma online volgen, kan dat?

We bieden soms onze reguliere programma’s ook online via Zoom aan. Zie de agenda voor alle online programma’s. We bieden niet ieder programma online aan, maar zijn wel van plan om in de komende tijd nog meer online programma’s te ontwikkelen.

Hoe werkt een interactieve online class of workshop?

We werken met Zoom. Zoom is eenvoudig te gebruiken en biedt veel mogelijkheden tot interactie. Tijdens een class of workshop (Zoom Meeting) is mogelijk om alle deelnemers via een video- en audioverbinding te zien en horen en tijdens opdrachten met een paar deelnemers te spreken in zogenaamde ‘break-out rooms’. Op deze manier kunnen we de waardevolle interactie die ter plaatse tijdens onze programma’s plaatsvindt ook online faciliteren. Online reeksen en special events vinden geheel plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de docent en hosts van het programma in beeld zijn. Wel is er tijdens de programma's ook de ruimte om vragen te stellen en antwoorden te geven. 

Moet ik iets doen als voorbereiding voor een online les?

Om mee te doen hoef je geen account aan te maken bij Zoom, wel werkt Zoom het beste als je het programma downloadt. Dat kan via deze link. We raden je aan om hier een computer in plaats van je telefoon voor te gebruiken. Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van Zoom per email een link om deel te nemen.

Ik heb een ticket besteld voor een online programma. Wat gebeurt er nu?

  • Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket en bon van tickets@eventix.io als bevestiging. 
    • Bij online programma's is dit ticket is slechts een bevestiging van je deelname aan het programma
  • Uiterlijk een uur van te voren ontvang je de link die je kan gebruiken om deel te nemen aan de meeting of webinar via Zoom, en een digitale versie van de handout (afhankelijk van welke programma je volgt)
    • Check dan a.u.b. eerst je spambox. Heb je deze een half uur voor het programma nog niet ontvangen: neem contact met ons op.
  • Klik op de link om naar het online programma te gaan.
  • Zoom werkt het beste als je van te voren het programma downloadt via deze link.
  • Je hoeft geen account te hebben bij Zoom.

Kan ik fysieke lessen ook online volgen?

Nee, het is niet mogelijk om lessen die als fysieke les op de agenda staan, ook online te volgen. Dit in verband met privacy, de ervaring van het fysiek aanwezig zijn en interactie met andere deelnemers als onderdeel van het programma. Wel bieden we een apart online programma-aanbod aan, zie agenda voor alle online programma’s.

Kan ik een online programma terugkijken?

Tegenwoordig kun je voor sommige online events tickets bestellen met een terugkijk mogelijkheid. Als die optie er is staat dat op de eventpagina aangegeven. Je vindt deze tickets in de ticketbox onderaan de pagina van het event.

Heb je een terugkijkoptie besteld? De link naar de opname ontvang je in een aparte email tot maximaal 12 uur na het evenement. 

Bij online reeksen ontvang je van ons per mail een link na elk sessie waarmee je het college zeven dagen lang kan terugkijken.

Let op! Deze e-mails komen vaak in spamfolders terecht.

Ik heb geen Zoom-link gekregen naar het online programma dat ik heb besteld! Wat moet ik doen?

Je krijgt per mail een link van Zoom die je kunt gebruiken om deel te nemen aan de meeting of webinar, en een eventuele digitale versie van de handout (afhankelijk van het programma dat je volgt). Check a.u.b. eerst je spambox voordat je contact met ons opneemt. Hoe kan ik in contact komen met The School of Life Amsterdam?

JAAROPLEIDINGEN EN REEKSEN

Hoeveel tijd ben je tussen de colleges door kwijt aan de opleiding?

De tijdsbesteding tussen de colleges door is minimaal. Docenten geven leestips, fragmenten en kleine opdrachten mee naar huis voor degenen die dat interessant vinden, maar zelfstudie is niet verplicht. De fysieke colleges zijn het belangrijkst. Ook zal de opleiding niet worden afgerond met een examen o.i.d., wel ontvang je na afloop een certificaat.

Is de Jaaropleiding niveaugebonden?

Nee, in principe is de opleiding niet aan een bepaald niveau gebonden. Wel kunnen sommige teksten uit de reader op een ietwat hoger niveau liggen, maar de docenten staan altijd open voor vragen en het geven van extra toelichting.

Kan ik de Jaaropleiding ook online volgen?

Dat ligt er aan of je voor de offline of online variant hebt gekozen. Als je voor de offline variant kiest worden er geen opnames gemaakt en zijn de colleges alleen fysiek te volgen (tenzij de coronamaatregelen weer worden aangescherpt).

Ik weet nog niet zeker of ik mee wil/kan doen. Kan ik een plekje reserveren?

Nee, we hanteren een “first come, first serve”-beleid en kunnen helaas geen plekken vrijhouden.

Ik wilde mij inschrijven voor de Jaaropleiding, maar nu is het uitverkocht. Wat kan ik doen?

Helaas werken wij niet met wachtlijsten, het is dus niet meer mogelijk om alsnog mee te doen. Gelukkig wordt de Jaaropleiding meerdere keren per jaar gegeven, dus houd de agenda of nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data!

Hoe vaak start er een nieuwe editie van de Jaaropleiding?

De Jaaropleiding wordt in Amsterdam ongeveer drie keer per jaar gegeven, in Utrecht twee keer per jaar. Als je op de hoogte wil blijven van nieuwe data raden we je aan de agenda te raadplegen of je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Vinden de colleges altijd in de avond plaats?

Nee, niet alle edities van de Jaaropleiding vinden in de avond plaats. We hebben ook edities die in de ochtend of middag plaatsvinden.

Hoe zit het met de Jaaropleiding en (school)vakanties?

We volgen in grote lijnen zoveel mogelijk de schoolvakanties. De Jaaropleiding in Amsterdam hanteert het vakantierooster van Regio Noord, voor de opleiding in Utrecht geldt dat van Regio Midden.

Is het mogelijk om de Jaaropleiding in termijnen te betalen?

Ja, het is mogelijk om in vier termijnen te betalen.

Is het collegegeld van de Jaaropleiding (of een andere cursus) aftrekbaar van de belasting?

Nee, dat is niet mogelijk. We staan met geen enkel programma geregistreerd als officiële opleiding, onder meer omdat we onder vrijetijdsbesteding vallen. Het is daarom niet mogelijk om het collegegeld van de belasting af te trekken.

Wordt er btw over het collegegeld gehanteerd?

Nee, over het tarief van de Jaaropleiding op locatie wordt geen btw gerekend.

Ik ben aangemeld voor de Jaaropleiding. Kan ik alvast het lesmateriaal bekijken?

Offline edities: de eerste reader en het Grote Denkers boek worden uitgedeeld tijdens de eerste les. Als je dat wilt mag je deze van te voren alvast komen ophalen op onze locatie aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam. Je kunt dan vragen naar het Service team en dan zullen wij je dit leesmateriaal alvast meegeven.

Is het mogelijk om lessen in te halen?

Op dit moment is het niet mogelijk lessen fysiek in te halen. Dit komt doordat we wegens de regels van het RIVM met een maximum aantal deelnemers zitten dat fysiek aanwezig mag zijn, en op dit moment zitten de aankomende Jaaropleidingen al helemaal vol. Wat we je adviseren te doen is ons een week vóór de door jou gemiste les te mailen, dan kunnen we inschatten of er nog iets mogelijk is.