De essentie van coaching

 • Collegereeks
 • Online
In onze nieuwe interactieve collegereeks gaat hoogleraar executive coaching Yvonne Burger in gesprek met topexperts over de belangrijkste hedendaagse coachingsmethodes. Leer van invloedrijke coaches over de achtergrond, wetenschappelijke inzichten en technieken van acht manieren van coachen.

Online Evenement

Prijs

€ 330,- ex. btw

Acht experts over belangrijke coachingsmethodes

In seizoen 1 van deze interactieve online collegereeks leer je:

 • Over acht belangrijke coachingsmethodes
 • Over de wetenschappelijke fundering en toepassingsmogelijkheden
 • Je instrumentarium als coach te verbreden
 • De juiste coach te vinden als coachee of HR-professional

Ieder mens heeft een intrinsieke behoefte te leren, talenten te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Voor een enkeling is het weggelegd dit uit zichzelf te halen, zonder externe hulp. Maar veruit de meeste mensen hebben bij hun zelfontwikkeling behoefte aan advies. Aan ondersteuning en begeleiding op hun pad van ontwikkeling. Een coach helpt daarbij. En een goede coach werkt vanuit een eigen stijl en methodiek en begrijpt ook het belang van permanente ontwikkeling van zichzelf. Dit kan met intervisie, met training en ook met theoretische verdieping.

The School of Life start 15 maart met een hoogwaardige interactieve collegereeks waarin topexperts hun kennis delen met jou als nieuwsgierige en ambitieuze coach, HR-professional, manager of coachee. Hierin leer je over de achtergrond, wetenschappelijke fundering, technieken en praktische toepassingen van acht onderscheidende coachingsmethodes.

Dit programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met VU-hoogleraar executive coaching Yvonne Burger. Met haar zochten we naar de meest invloedrijke en hedendaagse coachingsmethodieken en hebben we de absolute top van coachingswereld aan ons weten te binden. Zij delen hun jarenlange ervaring, kennis en inzichten over hun eigen coachingsstijl met jou in een interactieve collegereeks. Zoek je meer verdieping en verbreding van je eigen professionele vaardigheden, dan krijg je met dit programma les op het hoogste niveau.

In acht opeenvolgende weken nemen deze experts je mee naar hun fascinaties voor het vak. Met hun wetenschappelijke basis, hun brede ervaring en opgebouwde inzichten leiden zij ons naar de essentie van coaching. Zij helpen je een kritische grondhouding aan te nemen, meer impact te maken met je werk, nuances te zien tussen verschillende methoden en de grens te verkennen tussen normale leerbehoeften en pathologie. Yvonne Burger legt de onderlinge verbindingen tussen de stijlen van elk college en maakt in haar interviews de link met executive coaching. Elke uitzending start met een college, gevolgd door een gesprek met Yvonne Burger en een interactief Q&A-onderdeel waarin je jouw vragen kan inbrengen.

Waarom De essentie van coaching?

Het idee voor deze nieuwe reeks is geboren uit de behoefte aan kennis, verdieping en verbreding die wij met The School of Life waarnemen bij vele tienduizenden coaches die in Nederland hun vak uitoefenen. Er is een grote variëteit aan methodes en overtuigingen over het vak van coaching. Er is ook veel verwarring en kennistekort over methodes, de effectiviteit ervan en de wijze waarop de stijlen verantwoord worden ingezet. Daarom ontwikkelden wij voor ambitieuze professionals deze kennisreeks waarmee zij zich (verder) kunnen ontwikkelen door in de breedte te leren over coaching van grote deskundigen. En natuurlijk verder te onderzoeken met welk stijl je jezelf als coach, coachee of HR-professional het meest verbonden voelt.

Verder lezen Minder informatie

Het programma:

 • 22 maart: Secure base coaching en hechting door Jakob van Wielink
 • 29 maart: Oplossingsgerichte coaching door Saskia Tjepkema
 • 5 april: Systemische 1-op-1-coaching door Marijke Spanjersberg
 • 12 april: Traumacoaching door Ien van der Pol
 • 19 april: Opstellingen in coaching door Barbara Hoogenboom
 • 26 april: Psychodynamische coaching door Erik van de Loo
 • 3 mei: Counselende coaching door Solange Boasman
 • 30 mei: Leiderschapscoaching door Erik de Haan

Praktische informatie:

 • Voertaal: Nederlands
 • Duur: Acht colleges, wekelijks live via Zoom
 • Dag: Elke woensdagavond
 • Data: 15, 22, 29 maart, 5, 12, 19, 16 april, 3 en 30 mei
 • Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur
 • Terugkijken: De dag na elk college ontvang je een terugkijklink, die geldig is tot 4 weken na de laatste uitzending
 • Bewijs van deelname: Op aanvraag beschikbaar
 • Lesmateriaal (optioneel): Het boek Coachen met collega’s van Erik de Haan & Yvonne Burger biedt extra informatie en verdieping bij de colleges. Bestel het boek hier.

Tickets

 • Ticket: € 399,- incl. btw

Waarom deze coachingsmethodes?

Er is een grote variëteit aan coachingsstijlen en methodieken, gebaseerd op 100 jaar ervaring in psychotherapie. Deze stijlen variëren op het gebied van hoeveel ruimte de coach geeft of neemt (suggereren of exploreren) en de mate waarin de coach voortbouwt op zwaktes of juist sterktes van de cliënt (confronteren of ondersteunen). Grofweg zijn er binnen dit veld vier hoofdstijlen in coaching te onderscheiden namelijk:

 • Inzichtgerichte coaching (de psycho-dynamische school), waarin een relatie wordt gelegd tussen het vraagstuk van client en zijn of haar biografie.
 • Counselende coaching (de humanistische school), waar de coach vanuit een accepterende aanwezigheid vooral goed luistert en de verandering bij de cliënt ‘van binnenuit’ komt.
 • Probleemgerichte coaching (de directieve school) waarin de client wordt geholpen met de aanpak van een probleem, soms via een ‘stappenplan’.
 • Oplossingsgericht werken (de waarderende school) waarin gekeken wordt wanneer een probleem zich juist níet voordoet en wat je daarvan kunt leren.

De experts die we hebben uitgenodigd bevinden zich allen op verschillende vlakken van dit speelveld en we gaan met hen op zoek naar onderliggende aannames en werkzame bestanddelen van hun benadering.

Deze vier stijlen worden uitgewerkt in het boek ‘Coachen met collega’s’ van Erik de Haan en Yvonne Burger, wat desgewenst kan worden aangeschaft bij aanvang van het programma.

Verder lezen Minder informatie

Leer meer over de topexperts en de methodes

Met grote trots presenteren we je de sprekers van ‘De essentie van coaching’. Samen met hoogleraar executive coaching Yvonne Burger vonden we de meest gerenommeerde autoriteiten voor elke coachingsstijl bereid een bijdrage te leveren aan deze nieuwe reeks. De acht sprekers vertegenwoordigen de top van hun werkveld. Hiernaast lees je meer over hen en de methode waarover ze college geven.

Jakob van Wielink – Secure base coaching en hechting

Jakob van Wielink is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling.

Bekijk

Saskia Tjepkema – Oplossingsgerichte coaching

Wij mensen willen vaak met iets aan de slag als we er last van hebben: frustratie is een

Bekijk

Marijke Spanjersberg – Systemische één-op-één-coaching

Bij systemisch coachen staat het onderzoek naar de context waarbinnen iemand zich bevindt en de wisselwerking daarmee centraal.

Bekijk

Ien van der Pol – Traumacoaching

“Niemand kan het trauma van een ander helen, we kunnen alleen onze eigen scherven lijmen,” is het uitgangspunt

Bekijk

Barbara Hoogenboom – Opstellingen

Veel vraagstukken die coachees meebrengen kennen diepere lagen dan het op het eerste oog lijkt. Een vraagstuk is

Bekijk

Erik van de Loo – Psychodynamisch coaching

Bij psychodynamisch coachen wordt er geprobeerd om dat wat onbewust is naar de oppervlakte te brengen. Psychoanalyticus Erik van

Bekijk

Solange Boasman – Counselende coaching

Counseling is een persoonsgerichte wijze van coachen waarbij de eigenheid van de cliënt centraal staat. Door de coachee

Bekijk

Erik de Haan – Leiderschapscoaching

Erik de Haan leidt het Ashridge Centre for Coaching aan de Hult International Business School in het Verenigd

Bekijk

Video

Neem een kijkje

Benieuwd naar de reeks? Professor Yvonne Burger leert je in deze introductie alvast meer over de geschiedenis van coaching en de vier hoofdstijlen die tijdens de reeks uitgediept worden.

Bekijk de video

De interviewers

Na ieder college gaat expert-interviewer professor Yvonne Burger 30 minuten in gesprek met de gastspreker voor een verdiepend interview over de overtuigingen, werkwijze, bewezen effectiviteit en praktische vaardigheden van de coachingsstijl die centraal staat die avond. Vervolgens brengt de gastheer van de avond, Laurens Knoop of Frits Philips, de vragen van de deelnemers in het gesprek.

Yvonne Burger

Prof dr Yvonne Burger is al ruim twintig jaar actief in de coachingsprofessie en heeft coaching een plek

Bekijk

Laurens Knoop

Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

Bekijk

Frits Philips

Frits Philips heeft een diepe belangstelling voor ondernemerschap, cultuur, creativiteit en menselijk gedrag. Na zijn studie Japanse taal

Bekijk

Deelnemen aan de reeks

Voor wie?

– Coaches die over verschillende coachingsmethodes willen leren en hun kennis over coaching willen verbreden en verdiepen
– Managers en HR-professionals die vanuit hun vak meer over succesvolle coaching willen weten.
– Een algemeen geïnteresseerd publiek dat over coachingsmethodes wil leren omdat ze zelf gecoacht (willen) worden, of overwegen coach te worden.

Online

De opzet van de reeks

Elke woensdagavond ontvangen we een topcoach in onze studio. Via Zoom deelt de spreker kennis, inzichten en wetenschappelijke fundamenten in een presentatie van 30 minuten. Aansluitend faciliteert expertinterviewer professor Yvonne Burger een verdiepend interview en brengt gastheer Laurens Knoop of Frits Philips vragen vanuit het publiek in. Alle colleges zijn terug te kijken.

Veelgestelde vragen