De essentie van coaching

 • Collegereeks
 • Online
In de 2e editie van deze succesvolle interactieve collegereeks spreekt hoogleraar executive coaching Yvonne Burger met nieuwe topexperts over 6 hedendaagse professionele 1-op-1 coachingsstijlen. Verdiep en verbreed je kennis over coaching en ontvang het boek en de colleges uit reeks 1 er gratis bij.

Online via Zoom

Prijs

€ 399,- EX. BTW (Incl. boek)

Zes experts over belangrijke coachingsmethodes

In deel twee van deze interactieve online collegereeks leer je over:

 • Zes invloedrijke 1-op-1-coachingsmethodes
 • De wetenschappelijke fundering en toepassingsmogelijkheden van verschillende methodes
 • Jouw instrumentarium als coach te verbreden
 • De juiste coach vinden als coachee, leider of HR-professional

Ieder mens heeft een intrinsieke behoefte te leren, talenten te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Voor een enkeling is het weggelegd dit uit zichzelf te halen, zonder externe hulp. Maar veruit de meeste mensen hebben bij hun zelfontwikkeling behoefte aan advies. Aan ondersteuning en begeleiding op hun pad van ontwikkeling. Een coach helpt daarbij. En een goede coach werkt vanuit een eigen stijl en methodiek en begrijpt ook het belang van permanente ontwikkeling van zichzelf. Dit kan met intervisie, met training en ook met theoretische verdieping.

The School of Life presenteert vanaf 25 september 2024 de tweede editie van De Essentie van Coaching. De succesvolle eerste reeks werd hoog gewaardeerd op impact, kwaliteit, relevantie en authenticiteit. De tweede editie van deze interactieve collegereeks bouwt verder op de eerste met zes nieuwe methodes en stijlen van coaching. Topexperts delen hun kennis met jou als nieuwsgierige en ambitieuze coach, HR-professional, manager of coachee. Je leert over de achtergrond, wetenschappelijke fundering, technieken en praktische toepassingen van zes onderscheidende coachingsmethodes.

Dit programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met VU-hoogleraar executive coaching Yvonne Burger. Met deze autoriteit zochten we naar de meest invloedrijke en hedendaagse coachingsmethodieken en hebben we de absolute top van coachingswereld aan ons weten te binden. Samen met Yvonne maakten we ook het eerste seizoen dat werd gewaardeerd met een 8+. De zes nieuwe experts delen hun jarenlange ervaring, kennis en inzichten over hun eigen coachingsstijl met jou in een interactieve collegereeks. Zoek je meer verdieping en verbreding van je eigen professionele vaardigheden? Dan krijg je met dit programma les op het hoogste niveau.

In zes opeenvolgende weken nemen de experts je mee naar hun fascinaties voor het vak. Met hun wetenschappelijke basis, hun brede ervaring en opgebouwde inzichten leiden zij ons naar de essentie van coaching. Zij helpen je een kritische grondhouding aan te nemen, meer impact te maken met je werk, nuances te zien tussen verschillende methoden en de grens te verkennen tussen normale leerbehoeften en pathologie. Yvonne Burger legt de onderlinge verbindingen tussen de stijlen van elk college en maakt in haar interviews de link met executive coaching. Elke uitzending start met een college, gevolgd door een gesprek met Yvonne Burger en een interactief Q&A-onderdeel waarin je jouw vragen kan inbrengen. Deze werkwijze heeft zich nadrukkelijk bewezen als een zeer effectieve en prettige opzet om het leren maximaal te faciliteren.

Waarom De essentie van coaching?

Het idee voor deze reeksen is geboren uit de behoefte aan kennis, verdieping en verbreding die wij met The School of Life waarnemen bij vele tienduizenden coaches die in Nederland hun vak uitoefenen. Er is een grote variëteit aan methodes en overtuigingen over het vak van coaching. Er is ook veel verwarring en kennistekort over methodes, de effectiviteit ervan en de wijze waarop de stijlen verantwoord worden ingezet. Daarom ontwikkelden wij voor ambitieuze professionals deze kennisreeks waarmee zij zich (verder) kunnen ontwikkelen door in de breedte te leren over coaching van grote deskundigen. En natuurlijk verder te onderzoeken met welk stijl je jezelf als coach, coachee of HR-professional het meest verbonden voelt.

Uit de eerdere reeks is gebleken dat dit programma coaches van alle niveaus aanspreekt. Zeer goed opgeleide en ervaren coaches frissen hun kennis en inzicht op en verbreden hun perspectief. Startende coaches, HR-managers en leiders ontwikkelen hun kennis en inzicht door een overzicht te krijgen van het vakgebied en de wetenschappelijke onderbouwingen van de methodes van coaching.

Verder lezen Minder informatie

Als team inschrijven met je bedrijf?

 

Het programma:

 • 25 september: Rouw- en verlies-coaching door Riet Fiddelaers-Jaspers.
 • 2 oktober: Executive- en leadership-coaching door Rutger Koopmans.
 • 23 oktober: Provocatieve coaching door Adelka Vendl.
 • 30 oktober: Voice-dialogue-coaching door Judith Budde.
 • 6 november: Coaching op professionele identiteit door Manon Ruijters.
 • 13 november: E-coaching door Alexander Waringa.

Praktische informatie:

 • Voertaal: Nederlands
 • Duur: Zes colleges, wekelijks live via Zoom
 • Dag: Elke woensdagavond
 • Data: 25 september, 2,13, 30 oktober, 6,13 november (let op: geen college op 9 en 16 oktober)
 • Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur
 • Terugkijken: De dag na elk college ontvang je een terugkijklink, die geldig is tot 4 weken na de laatste uitzending
 • Certificaat van deelname: Na afloop ontvang je een deelnamebewijs via de mail
 • Factuur: Stuur een mail naar [email protected] als je per factuur wil betalen
 • Lesmateriaal: Het nieuwe boek De Essentie van Coaching, onder redactie van Yvonne Burger en Laurens Knoop waarin de acht stijlen van coaching uit deel 1 worden beschreven door de desbetreffende sprekers, ontvang je kosteloos bij aanschaf van de reeks. Je ontvangt hiervoor een kortingscode in je orderbevestigingsmail. Voor wie het boek al heeft aangeschaft, bieden wij Coachen met collega’s van Erik de Haan en Yvonne Burger als alternatief. Mail hiervoor na je bestelling naar [email protected]
 • Collegereeks deel 1: Ook krijg je toegang tot de hoorcolleges van deel 1. Samen met deel 2 vormen deze colleges een compleet overzicht van de gangbare coachingsstijlen van dit moment.

Tickets

 • Regulier: € 399,- ex. btw

Waarom deze coachingsmethodes?

Er is een grote variëteit aan coachingsstijlen en methodieken, gebaseerd op 100 jaar ervaring in psychotherapie. Deze stijlen variëren op het gebied van hoeveel ruimte de coach geeft of neemt (suggereren of exploreren) en de mate waarin de coach voortbouwt op zwaktes of juist sterktes van de cliënt (confronteren of ondersteunen). Zoals Erik de Haan en Yvonne Burger in hun Venster op coaching definieerden, zijn er binnen dit veld vier hoofdstijlen in coaching te onderscheiden:

 • Inzichtgerichte coaching (de psycho-dynamische school), waarin een relatie wordt gelegd tussen het vraagstuk van client en zijn of haar biografie.
 • Counselende coaching (de humanistische school), waar de coach vanuit een accepterende aanwezigheid vooral goed luistert en de verandering bij de cliënt ‘van binnenuit’ komt.
 • Probleemgerichte coaching (de directieve school) waarin de client wordt geholpen met de aanpak van een probleem, soms via een ‘stappenplan’.
 • Oplossingsgericht werken (de waarderende school) waarin gekeken wordt wanneer een probleem zich juist níet voordoet en wat je daarvan kunt leren.

De experts die we hebben uitgenodigd bevinden zich allen op verschillende vlakken van dit speelveld en we gaan met hen op zoek naar onderliggende aannames en werkzame bestanddelen van hun benadering.

Verder lezen Minder informatie

Leer meer over de topexperts en de methodes

In deze interactieve collegereeks gaat hoogleraar executive coaching Yvonne Burger in gesprek met 6 topexperts over de belangrijkste hedendaagse 1-op-1 coachingsmethodes voor professionals. Leer van invloedrijke coaches over de achtergrond, wetenschappelijke inzichten.

Riet Fiddelaers-Jaspers

Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers is verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies. Ze promoveerde aan de Radboud Universiteit op

Bekijk

Rutger Koopmans

Rutger Koopmans studeerde Politieke Wetenschappen aan de RU Leiden en behaalde een MBA in Rochester (NY). Na een

Bekijk

Adélka Vendl

Adélka Vendl is toonaangevend provocatief psycholoog en coach. Haar boek ‘U lijkt mij een vrij hopeloos geval’ is

Bekijk

Drs. Judith Budde

Drs. Judith Budde is oprichter en mededirecteur van de Voice Dialogue Academie (onderdeel van Opleidingscentrum het Balkon in

Bekijk

Manon Ruijters

Manon Ruijters is geïntrigeerd door vraagstukken van en over professionals, van identiteit tot professionaliteit en organisatieontwikkeling. Zij werkt

Bekijk

Alexander Waringa

Alexander Waringa is psycholoog, onderzoeker en conceptontwikkelaar. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in hoe je technologie kunt inzetten

Bekijk

Deelnemen aan de reeks

Voor wie?

 • Coaches die over verschillende coachingsmethodes willen leren en hun kennis over coaching willen verbreden en verdiepen

 • Managers en HR-professionals die vanuit hun vak meer over succesvolle coaching willen weten.

 • Een algemeen geïnteresseerd publiek dat over coaching wil leren omdat ze zelf gecoacht (willen) worden, of overwegen coach te worden.
 • Lesmateriaal

  De essentie van coaching – Principes en praktijk van hedendaagse stijlen

  Het boek biedt een overzicht van zeven invloedrijke stijlen van professionele coaching en is gebaseerd op de eerste collegereeks. Centraal staan achtereenvolgens: de basiscompetenties van de coach, psychodynamisch coachen, secure base coachen, traumacoaching, systemische een-op-eencoaching, systemisch fenomenologisch coachen, oplossingsgericht coachen en counselend coachen.

  De interviewers

  Na ieder college gaat expert-interviewer professor Yvonne Burger 30 minuten in gesprek met de gastspreker voor een verdiepend interview over de overtuigingen, werkwijze, bewezen effectiviteit en praktische vaardigheden van de coachingsstijl die centraal staat die avond. Vervolgens brengt Laurens Knoop de vragen van de deelnemers in het gesprek.

  Yvonne Burger

  Prof dr Yvonne Burger is al ruim twintig jaar actief in de coachingsprofessie en heeft coaching een plek

  Bekijk

  Laurens Knoop

  Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

  Bekijk

  Deelnemers over De essentie van coaching, 2022

  Mooie reeks die het vak van coaching van verschillende hoeken belicht. Fijne praktijkvoorbeelden en handvatten worden gegeven om het zelf in de praktijk toe te passen.

  Bevlogen sprekers die enthousiast hun methode in het licht zetten. Yvonne zorgt voor verdiepende vragen.

  Veelgestelde vragen