Collegejaar: Grote kunstwerken

  • Collegejaar
Heb je stiekem altijd al kunstgeschiedenis willen studeren? Het kan nog steeds! In dit unieke collegejaar verdiep je je een jaar lang in de belangrijkste kunstwerken ooit. Niet alleen leer je over de geschiedenis van verschillende kunstvormen, ook ontdek je hoe kunst jouw leven verrijkt!

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€1795 - 1950

Een jaar lang meer diepgang in de kunst

In 42 colleges gaan we vele van de grootste kunstwerken uit verschillende kunstdisciplines langs. Van De Nachtwacht van Rembrandt tot Four Women van Nina Simone, van MacBeth van Shakespeare tot High Life van Claire Denis. Niet met het doel om over verfsoorten of toonladders te leren, maar met het vrij onbescheiden doel om je begrip van het leven te verdiepen. Want als iets dit kan doen, is het wel kunst.

Tijdens de colleges leer je over de context waarin de kunstwerken zijn gemaakt én kom je erachter wat ze nu voor jou kunnen betekenen. Aan de ene kant hoor je over de achtergronden van de kunstwerken, leer je te begrijpen in welke tradities de werken staan en met welke tradities ze breken. Daarnaast ervaar je hoe kunst je kan troosten, uitdagen en vervelen. Hoe het je laat voelen en aan het denken zet. Hoe het je hand vast kan houden en een klap in je gezicht kan geven. Hoe het je helpt mee te leven met mensen die ver van je af staan en hoe het je helpt jezelf beter te leren kennen.

Doe mee met het Collegejaar: Grote kunstwerken en bekijk jezelf en de wereld om je heen met honderden nieuwe ogen!’

 

Praktische informatie

Tijdsduur: 40 avonden, 2,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)

 

De vakken

Vak 1: Beeldende Kunst (13 weken)
Vak 2: Muziek (6 weken)
Vak 3: Podiumkunsten (7 weken)
Vak 4: Literatuur (11 weken)
Vak 5: Film (5 weken)

Wil je meer informatie?

Twijfel je erover of deze jaaropleiding iets voor jou is? Houd de agenda in de gaten voor de informatieavond of maak een bel-afspraak via [email protected].

Tickets

Regulier: € 1795,-

Ook krijg je het boek ‘Hoe overleef ik de moderne wereld’ van Alain Botton & The School of Life cadeau!

Bekijk alle informatie per vak

 

Vak 1: Beeldende Kunst (13 weken)
Wat is kunst eigenlijk? Wat zijn de verschillende redenen dat mensen kunst maken? Wat willen ze met hun kunst bereiken? En wat doet het publiek er vervolgens mee? In dit vak grazen we door de kunstgeschiedenis en lichten we enkele (erg) verschillende stromingen en kunstenaars uit om de reikwijdte en kracht van kunst te doorzien. We bekijken en leren over beeldende kunst uit verschillende tijden, van klassieke schilderijen en beeldhouwkunst tot conceptuele hedendaagse kunst.

Vak 2: Muziek (6 weken)
Muziek is iets raars; een paar noten en we zijn aan het huilen, dansen of de tijd vergeten. We vinden er troost, nostalgie, energie en vreugde in. We luisteren er in ons eentje naar en gebruiken het om ons te verbinden met anderen. Tijdens dit vak onderzoeken we de basisfuncties van muziek en hoe het zo’n grote impact op ons leven kan hebben. Want zoals Dumbledore al in de eerste Harry Potter zei: ‘“Ah, music, a magic beyond all we do here!” Zowel werken uit de klassieke muziek als uit de popmuziek worden tijdens dit vak bestudeerd. Van Bach tot Nina Simone, via Mozart, Brel, Annie M.G. Schmidt, Monteverdi, Dylan, Mozart en vele andere omwegen. Naast het analyseren van grote (en wat kleinere) muziekwerken, verdiepen we ons ook in wat er in ons brein gebeurt als we naar muziek luisteren.

Vak 3: Podiumkunsten (7 weken)
In dit vak onderzoeken we de kracht van theater, dans, musical en opera. Waarom willen we kijken naar mensen die op een podium gekke sprongetjes maken of bizarre verhalen naspelen? Wat is de waarde van het tijdelijk en gezamenlijk aanschouwen van een hele nieuwe wereld? We onderzoeken wat een voorstelling goed maakt en wat het met ons kan doen. De werken van Shakespeare, De Notenkraker, De Toverfluit, maar ook vele onbekendere voorstellingen worden onder de loep genomen.

Vak 4: Literatuur (11 weken)
Volgens de filosoof Richard Rorty laat literatuur ons zien dat er meer is in het leven dan we ons ooit hadden voorgesteld. Het opent onze blik. Tijdens dit vak kijken we naar grote romans, korte verhalen en gedichten. Wat leren deze werken ons over taal, over onze ervaring van de werkelijkheid, over goed en kwaad en over wie we zijn en wie we kunnen zijn? Van de Odysseia van Homeros tot The Thing Around Your Neck van Chimamanda Ngozi Adichie, leer en lees over bepalende werken uit de literatuur.

Vak 5: Film (5 weken)
Er is weinig dat zoveel vertelt over de tijd en cultuur waarin we leven als film. Tijdens het vak film kijken we naar verschillende idealen en trends in de filmgeschiedenis en achterhalen we wat film ons kan leren over zowel de universele als de tijdgebonden worstelingen van de mens. We beginnen bij het begin van film en gaan via werken van figuren als Dreyer, Welles en Hitchcock naar enkele hedendaagse regisseurs. De stof wordt verbonden aan filosofische ideeën over hoe we kijken, hoe we tijd beleven en het transcendente.

Verder lezen Minder informatie

Hoe werkt een Collegejaar: Grote kunstwerken?

De jaarreeks bestaat uit 42 colleges en wordt gegeven door bevlogen docenten die hun expertise en hun visie op een kunstvorm geanimeerd met je delen. Elke week krijg je een college van 2,5 uur en per college wordt je gevraagd om een korte huiswerkopdracht uit te voeren. Er zijn geen examens. Elke docent komt met tips voor tentoonstellingen, voorstellingen, films of concerten die momenteel in Nederland te bezoeken zijn en goed bij de lesstof passen. Je mag zelf bepalen waar je wel en niet heen wilt en tickets moeten hier apart voor worden gekocht. Tijdens het eerste college ontvang je een syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. Op dit moment kunnen er maximaal 21 personen meedoen.

Frederike Upmeijer

Als 15-jarig meisje kwam Frederike Upmeijer voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist

Bekijk

Bert Janssens

Bert was tot 2018 hoofdredacteur en directeur van omroep Human. Hij was eindredacteur van vele bekende en prijswinnende

Bekijk

Aukje Verhoog

Aukje is directeur van het Amsterdam Fringe Festival, een 11-daags festival dat theater en dans van talentvolle makers

Bekijk

Maarten Meester

Leven zonder reflectie is geen leven. Maarten Meester zegt het Socrates na. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en

Bekijk

Gawie Keyser

Gawie Keyser schrijft over film en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en Brainwash.nl. In 2012 won

Bekijk

“Als de wereld helder was, zou kunst niet bestaan.”

albert camus

Voor wie is het collegejaar?

Voor dit collegejaar is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Je bent nieuwsgierig, hebt zin om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en je vindt het leuk vind om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste denkers uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om de colleges te volgen. Je krijgt thuis bovendien korte opdrachten ter inspiratie, waarmee je je nog verder verdiept in het denken van de grote denkers en de opgedane kennis in ook in het dagelijks leven kunt ervaren.

Veelgestelde vragen