Experts over spirituele ervaringen

 • Collegereeks
 • Online
 • Special event
Mediteren, je laten verwonderen door de natuur of een tripje ayahuasca – allemaal manieren om jezelf te overstijgen. Het kan zorgen voor meer geluk, betere relaties en een sterk gevoel van zingeving. In deze online reeks brengen we wetenschap en ervaring samen om spirituele ervaringen te begrijpen.

Online Evenement

Prijs

€ 195,-

Op het snijvlak van wetenschap en spiritualiteit

Ken je het gevoel dat je overweldigd wordt door de schoonheid van een kristalheldere sterrenhemel? Misschien ben je eens boven jezelf uitgestegen tijdens een meditatie of heb je gehoord over een levensveranderende ayahuasca-trip. 

Veel mensen beoordelen dit soort spirituele ervaringen als de meest betekenisvolle momenten in hun leven. Welke inzichten halen ze eruit? Wat zegt de wetenschap hierover? En hoe kun je er vanuit filosofisch oogpunt naar kijken?

Les van toonaangevende experts

In deze online reeks leer je van toonaangevende experts over spirituele ervaringen. Zo vertelt Susan Smit over ontzag voor de natuur, deelt prof. dr. Stine Jensen de inzichten van haar spirituele zoektocht en yoga-opleiding en neemt dr. Pim van Lommel je mee in zijn baanbrekende onderzoek naar bijna-doodervaringen. Je reist naar de ruimte met Marjolijn van Heemstra en duikt in de wereld van ayahuasca met prof. dr. André van der Braak. Na de inzichten die je hebt opgedaan, helpt prof. dr. Sharda Nandram in het laatste college met een antwoord op de vraag: hoe kun je spiritualiteit verweven in je leven.

Neurowetenschapper dr. Michiel van Elk werpt in iedere aflevering zijn wetenschappelijke blik op het thema.

Onderzoek en beleef spiritualiteit

Je doet kennis op over de wetenschap van spiritualiteit en krijgt handvatten en oefeningen mee om de ervaring op te zoeken. Door een mooie samenwerking met De Nieuwe Yogaschool ontdek je welke methoden voor jou werken.

Het programma

Benieuwd naar de colleges? Lees hier meer over de onderwerpen.

College 1: Reis naar de ruimte met Marjolijn van Heemstra
‘Het besef dat je op een heel onbeduidend planeetje zit in een waanzinnig groot onpeilbaar universum.’ Dat is wat schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra het ‘kosmologisch bewustzijn’ noemt. In de eerste aflevering neemt ze je mee in een reis naar de ruimte. Door uit te zoomen, kun je dingen in perspectief plaatsen en kom je erachter wat écht belangrijk is.

College 2: Een filosoof in de wereld van yoga en meditatie met prof. dr. Stine Jensen

Filosoof Stine Jensen gooide door een persoonlijke crisis het roer om en dook in de wereld van spiritualiteit. Op zoek naar meer geluk en balans tussen lichaam en geest volgde ze een yoga-opleiding bij een Amerikaanse goeroe en mediteerde ze dagelijks. Tijdens deze aflevering neemt ze je mee in haar zoektocht naar spirituele ervaringen. Werd ze gelukkiger?

College 3: Tripje ayahuasca met prof. dr. André van der Braak

Ayahuasca wordt ook wel de liaan van de ziel genoemd. Dit hallucinogene, bruinrode, bittere drankje wordt al eeuwenlang gebruikt door indianenvolken uit het Amazonegebied in religieuze rituelen. Gebruikers spreken van mystieke ervaringen, droomachtige visioenen en contact met vreemde wezens. Hoe kunnen we die ervaringen duiden? André van der Braak, Hoogleraar comparatieve filosofie van de religie, neemt je mee in de inzichten van zijn onderzoek.

College 4: Als een heks in de natuur met Susan Smit

Wat kunnen we van heksen leren over ontzag voor de natuur? De schoonheid van de natuur kan ons zowel kwetsvaar als groots laten voelen. Die ontzagwekkende gevoelens hebben een positief effect op ons welzijn. Susan Smit verdiept zich al ruim twintig jaar in de natuurreligie hekserij. Ze nodigt je uit om de verwondering voor de natuur – die we soms even zijn kwijtgeraakt – weer terug te vinden.

College 5: De wetenschap van bijna-doodervaringen met dr. Pim van Lommel

Helder licht zien aan het einde van de tunnel, je leven als een film aan je voorbij zien flitsen of een ontmoeting met een overleden familielid. Het zijn allemaal buitengewone ervaringen van mensen die de dood in de ogen hebben gekeken. Cardioloog Pim van Lommel deed hier onderzoek naar en neemt je mee in zijn fascinerende conclusies.

College 6: Spiritualiteit verweven in je leven met prof. dr. Sharda Nandram

Spirituele ervaringen kunnen je belangrijke inzichten geven. Hoe kunnen die inzichten je helpen om je leven op een betekenisvolle manier vorm te geven? Hoogleraar Business & Spiritualiteit Sharda Nandram streeft naar een wetenschappelijke verankering van spiritualiteit. In dit laatste college gaat ze in op de vraag: hoe kun je spiritualiteit verweven in je leven?

Verder lezen Minder informatie

In deze reeks:

 • Ontdek je wat spirituele ervaringen zijn en hoe je die zelf kunt ervaren
 • Kom je erachter hoe spirituele ervaringen bijdragen aan meer geluk, verbinding en zingeving
 • Leer je spirituele ervaringen begrijpen vanuit wetenschappelijk perspectief 
 • Krijg je inzicht in wat er in je brein gebeurt tijdens meditatie, psychedelica en momenten van ontzag
 • Leer je van toonaangevende experts over verschillende vormen van transcendentie

Expert-interviewer: dr. Michiel van Elk

Michiel van Elk is neurowetenschapper, schrijver én ervaringsdeskundige op het gebied van geestverruiming. Op concrete wijze legt hij uit op welke manieren je je geest kunt verruimen en hoe dit kan helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken.

 

Praktische informatie

 • Duur: 6 weken
 • Data: elke zondagavond vanaf 12 november. Je kunt instromen tot 1 december. Je kunt dan de eerdere afleveringen gemakkelijk terugkijken.
 • Tijd: 19:30 uur – 21:00 uur
 • Locatie: Online via Zoom
 • Interactieve colleges: tijdens de Q&A kun je jouw prangende vragen stellen. Ook krijg je oefeningen mee om spirituele ervaringen op te zoeken
 • Terugkijken: De dag na elk college ontvang je een terugkijklink, die geldig is tot vier weken na de laatste uitzending
 • Voertaal: Nederlands
 • Bewijs van deelname: Op aanvraag beschikbaar

Tickets

 • Reguliere prijs: € 195,-

Meer over de experts

In zes avonden brengen we de wetenschap en ervaring van spiritualiteit samen. Elke avond begint met een kort college van neurowetenschapper dr. Michiel van Elk en wordt gevolgd door een inspirerende bijdrage van een expert.

Marjolijn van Heemstra: Reis naar de ruimte

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe

Bekijk

Prof. dr. Stine Jensen: Een filosoof in de wereld van yoga en meditatie

Prof. dr. Stine Jensen is filosoof, schrijver, programmamaker en bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bekijk

Prof. dr. André van der Braak: Tripje ayahuasca

Prof. dr. André van der Braak is als hoogleraar comparatieve filosofie van de religie verbonden aan de Vrije

Bekijk

Susan Smit: Als een heks in de natuur

Susan Smit is schrijver en al twintig jaar op het pad van de heks. In 2001 schreef ze

Bekijk

Dr. Pim van Lommel: De wetenschap van bijna-doodervaringen

Cardioloog dr. Pim van Lommel publiceerde zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd

Bekijk

Prof. dr. Sharda Nandram: Spiritualiteit verweven in je leven

Prof. dr. Sharda Nandram is hoogleraar Business & Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast werkt ze als hoogleraar

Bekijk

Verdiep je ervaring

Samenwerking met De Nieuwe Yogaschool

Tijdens de reeks doe je niet alleen kennis op over spiritualiteit. Je krijgt ook de kans om het te beleven! Door een mooie samenwerking met De Nieuwe Yogaschool, kun je ervaren wat yoga, meditatie en breathwork voor jou kunnen betekenen.

Schrijf je nu in en ontvang:
– 5 gratis livestreams
– 20% korting op speciale ceremonies
– 25% korting op online trainingen

Schrijf je nu in

De interviewers

Michiel van Elk verzorgt bij ieder college de inhoudelijke expertvragen en legt de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Naomi Kok Luís, programmamaker en presentator bij The School of Life, treedt tijdens de colleges op als gastvrouw.

Dr. Michiel van Elk

Michiel van Elk is schrijver, neurowetenschapper én ervaringsdeskundige op het gebied van geestverruiming. Hij werkt als universitair hoofddocent in Leiden waar hij onderzoek

Bekijk

Naomi Kok Luís

Naomi Kok Luís is programmamaker bij The School of Life en presentator. Ze heeft een master in Interculturele

Bekijk

Veelgestelde vragen