Winter School: Ontwikkel je intuïtie

  • Winter School
  • Zelfkennis
Deze editie van onze Winter School vindt plaats bij de tentoonstelling Imagine Intuition van Museum De Lakenhal! Inzichten uit de psychologie en filosofie worden gecombineerd met reflectie én kunst om je te helpen meer in contact te staan met zowel je eigen gevoel als met de wereld om je heen.

Museum De Lakenhal, Leiden

Prijs

€795

Een unieke editie in Museum De Lakenhal

Leer je intuïtie (nog) krachtiger te maken

Museum De Lakenhal heeft een zevental kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken voor hun tentoonstelling Imagine Intuition. Wij mogen gebruik maken van deze inspirerende setting voor een speciale editie van onze Winter School: Ontwikkel je intuïtie! In dit meerdaagse programma komen filosofie, psychologie, kunst en zelfreflectie bij elkaar om jou de kracht van je intuïtie te laten ervaren.

Er is veel vaagheid rond het begrip intuïtie, maar één ding is zeker: er valt veel over te leren! Volgens ons doe je dit het beste door zowel helder over het onderwerp te leren denken en kennis te maken met wat er in de filosofie en psychologie over is gezegd, als door te reflecteren, oefenen en voelen. Zo ontdek je wanneer je jezelf wel en niet kunt vertrouwen. Je ervaart dat je meer kan dan dat je ooit had gedacht – en soms ook juist minder. En je leert met meer aandacht waar te nemen en je eigen gevoelens en gedachten beter te begrijpen.

In deze Winter School ga je op zoek naar de ingrediënten van een sterke intuïtie. De docenten geven je ideeën en veel concrete oefeningen mee waarmee je de kwaliteit van je aandacht, je ingevingen en daarmee je creativiteit kunt vergroten. Daarnaast laat je je inspireren door de werken die een zevental actuele kunstenaars over intuïtie hebben gemaakt in opdracht van Museum De Lakenhal. Maak je op voor een unieke ervaring die je zowel cognitief, emotioneel, lichamelijk als natuurlijk intuïtief weet te raken!

Het programma

Dag 1: Vertragen
Met inspiraties vanuit de psychologie, filosofie en kunst sta je op de eerste dag onder andere stil bij vier dimensies om op te reflecteren: de mentale-, de emotionele, de fysieke- en de spirituele dimensie. Je leert aan de hand van filosofen en kunstenaars om ‘open te kijken’ en ingevingen te herkennen. Je neemt de tijd om de tentoonstelling Imagine Intuition te bezoeken en onderzoekt wat de werken jou over jouw intuïtie vertellen. Het is een dag vol vertragende gesprekken en oefeningen, want hoe trager je waarneemt, hoe meer je opmerkt.

Dag 2: Verdiepen
Op de tweede dag verdiep je jouw intuïtieve en creatieve kwaliteiten. In kleinere groepen ga je op diepere lagen met elkaar op ontdekkingstocht. Je ontrafelt zo jouw bron van creativiteit en flow.

In de middag kun je kiezen uit twee verschillende programmaonderdelen. Doe mee met een sessie van intuïtief coach Elke Stevens waarin je aan de slag gaat met wat zich op dat moment aandient of volg een ‘voelsprietenrondleiding’ door Museum De Lakenhal, verzorgd door een ervaren rondleider van het museum.

Dag 3: Verbinden
Op de derde dag staat de verbinding tussen intuïtie en creativiteit centraal. Je volgt een workshop van Janet Vollebregt (een van de kunstenaars van de tentoonstelling) waarin creativiteit, ruimte, kunst en oosterse filosofie samenkomen met intuïtie. Daarnaast verzorgt van Museum De Lakenhal een workshop waarin je zelf creatief aan de slag gaat. In de middag verbind je je eigen ontdekkingen aan jouw persoonlijke leven. Wat heb je ervaren? En wat betekent dit voor jou in de verschillende domeinen in jouw leven? Wat wil je er verder aan verbinden?

The-day-after:
Neem de dag na dit deel van de Winter School tijd en rust voor het onderbewuste.
Dit is een dag van ‘laten bezinken’. We hebben deze dag geen programma. We raden je wel aan om deze dag geen afspraken te plannen om alle indrukken zelf verder te verwerken. En, zoals hoogleraar Dijksterhuis ons aanraadt, ‘het onbewuste het werk te laten doen’. Maak ruimte om te wandelen en te schrijven, alleen of eventueel met mensen uit de groep.

6-weken: Verrijken
Het aanscherpen van je aandacht en waarneming voor je eigen intuïtie vraagt vooral oefening van je aandacht en waarneming. En het hebben van aandacht is nooit af en vraagt gedurende 40 dagen elke dag een impuls. Zo bouw je in 40 dagen in je gedrag en in je neurale netwerken nieuwe verbindingen, nieuwe gewoonte en ingesleten routines. Je geeft je waarnemingen zo een expliciete plek in je dagelijkse leven. Je krijgt het boek Eindelijk rust in mijn hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht mee om je aandacht en waarneming verder te verrijken met concrete oefeningen. Je houdt contact met iemand uit de groep en je wisselt een aantal keer in deze periode uit ‘wat je ervaart en ontdekt’.

Terugkommiddag: Verzilveren
Na zes weken volgt er een laatste middag waarin je met elkaar verzilvert welke routines jou kunnen helpen in jouw leven, zoals vaste momenten en manieren om je intuïtie te blijven voeden, ook in de waan van de dag. Dit deel van het programma vindt online plaats.

Verder lezen Minder informatie

Samenwerking met Museum De Lakenhal

Intuïtie: iedereen heeft er een idee of gevoel bij. Maar wát is het nu precies? Museum De Lakenhal in Leiden duikt van 14 oktober t/m 15 januari met de tentoonstelling Imagine Intuition in dit thema. Het museum vroeg een zevental kunstenaars om dit ongrijpbare en toch cruciale begrip te verbeelden. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij installaties die aanzetten tot actie, reactie of juist contemplatie. Ontmoet robots met menselijke eigenschappen, ervaar hoe jouw intuïtieve beweging wordt omgezet in beeld en geluid, dompel je onder in magische rituelen en licht, of focus je op je eigen lichaam en gedachten. Imagine Intuition laat je de veelzijdigheid, de kracht en het mysterie van intuïtie beleven, en vormt een prachtige voedingsbodem voor deze Winter School.

MET WERK VAN
Lonneke Gordijn (Studio DRIFT) | DIKKER + OOSTRIK | Kevin Osepa | Bram Ellens | Janet Vollebregt | Jos Agasi

Praktische informatie

Data en tijden van de Winter School: 27, 28, 29 dec van 10:00 – 16:30
Datum en tijd online terugkom-middag: 11 feb van 14:00- 16:30
Locatie: Museum De Lakenhal, Leiden
Prijs: € 795,-

De docenten

De Winter School wordt ontwikkeld en begeleid door onze docent Barbara van der Steen. Janet Vollebregt (kunstenaar) en Elke Stevens (coach) geven een gastworkshop tijdens het programma.

Barbara van der Steen

Barbara van der Steen is sociaal psycholoog, schrijver en coach. Aan de hand van filosofie, literatuur en kunst

Bekijk

Janet Vollebregt

Janet is een van de kunstenaars die voor de tentoonstelling Imagine Intuition van de Lakenhal werken heeft gemaakt.

Bekijk

Elke Stevens

Elke Stevens is gastdocent tijdens deze winter school. Als coach, adviseur en begeleider werk Elke met individuen en

Bekijk

Video

Ontwikkel je intuïtie

Wat is intuïtie en hoe kan je intuïtie ontwikkelen? Dat zijn vragen die Barbara van der Steen samen met jou gaat beantwoorden tijdens de Winter School: Ontwikkel je intuïtie. Bekijk de video om alvast sfeer te proeven van deze meerdaagse in het museum De Lakenhal.

Bekijk de video

Informatie

Wat zijn Summer en Winter Schools?

In onze Summer en Winter Schools is ontspannen inspanning het uitgangspunt. Intensief leren en gezelligheid wisselen elkaar af. Meerdere dagen volg je met een vaste groep van maximaal 30 personen de beste programma’s van The School of Life.

Twijfel je erover of dit programma iets voor jou is?

Mail ons

Veelgestelde vragen