Terug naar alle artikelen
Seks in de buitenlucht

Seks in de buitenlucht

Waarom is het idee van seks in de buitenlucht opwindend? Vergeleken met het comfort van katoenen lakens en een matras met veren is het toch ongemakkelijk, kriebelig, zanderig of modderig wanneer je je op een strand of in de schaduwrijke bosjes van een park bevindt? Wat is dan de aantrekkingskracht? 

Het is makkelijk om orgasmes slechts te beschouwen als fysiologische fenomenen, maar in werkelijkheid zijn het manifestaties van hoogst opwindende ideeën. Met seks in de buitenlucht is het aangename, bijna utopische idee waardoor je genot wordt opgevoerd, dat je op een openbare plek kunt zijn waar anderen je kunnen zien, maar dat dit er even niet meer toe doet. Verstrengeld in passie, beschermd door het verlangen van de ander, is de belofte dat je je remmingen en zelfbewustzijn kunt verliezen en de persoonlijke en publieke kant van jezelf volledig met elkaar kunt verenigen. Terwijl je elkaar uitkleedt op een open plek in het bos of om de hoek van een supermarkt is er een weigering om toe te geven aan het normale ritme van schaamte en gêne.

Het geluid van het verkeer dat voorbijkomt of de aanhoudende roep van een vlucht spreeuwen. Aangemoedigd door de genegenheid van de ander vat je de moed op om te denken dat de erotische delen van jezelf niet beschut en onderdrukt hoeven worden. Het orgasme in de buitenlucht dat eruit voortvloeit, duidt op het genot dat je eindelijk je gebruikelijke zelfbewustzijn van je af hebt geschud.

Het mag geen verrassing zijn dat veel kunstenaars gevoelig waren voor de geneugten van seks in de buitenlucht. Denk maar aan het werk van de achttiende-eeuwse Franse kunstenaars Fragonard en Boucher. Naar hun doeken kijken is een kans om in onze verbeelding stil te staan bij de luxe en het gemak van de Hof van Eden, waarnaar we diep vanbinnen wellicht allemaal nog hunkeren. Het verhaal van onze verbanning uit het paradijs en de geboorte van fysieke schaamte is niet alleen maar een Bijbelverhaal, beseffen we, het is een verhaal van de pijnlijke reis die we hebben afgelegd van onze ongeremde kleuterjaren tot de opgelaten volwassenheid.

De liefde bedrijven in de openlucht is een tijdelijke omkering van de zondeval. Het is de grootste uitdrukking van het vertrouwen in de wijdere wereld. Het symboliseert dat je niet aangevallen zult worden door wolven of gekwetst door spottende opmerkingen van anderen. Voor het grootste deel van je leven moet je je klein maken achter dubbele beglazing en verwarmingssystemen, je deuren op slot doen en jezelf in ge- voerde jassen hullen, maar nu kun je genieten van een contrasterende visie van het landschap dat vriendelijk en genereus is en aan jouw kant staat, de plek waar je eventjes helemaal thuis bent. Terwijl je seks hebt in het gras word je niet voornamelijk opgewonden door elkaars lichaam (je kunt dezelfde lichamelijke handelingen thuis net zo makkelijk en meer op je gemak uitvoeren); je wordt opgewonden door je verlangen iets natuurlijks te voelen rondom seks in wat gewoonlijk een enge en ongetemde wereld is.

Het is misschien een beetje raar om opgewonden te raken door het idee seks te hebben in de tuin van de buren of in het steegje achter een bar. Het kan smoezelig voelen. Maar als je er welwillender en zorgvuldiger over nadenkt, is de opwinding verre van mysterieus en absoluut niet belachelijk of beschamend. Het komt voort uit een nobel en hoogst integer instinct dat je gemakkelijk uit het oog verliest: namelijk dat de natuur je beschaving bijbrengt. Soms wordt dat instinct uitgedrukt via een verlangen om een appelboom te planten en in het najaar de vruchten te plukken, of het brengt je ertoe open grasland of zeedijken aan te leggen. In een minder erkende maar gelijkwaardige versie spoort deze impuls je ertoe aan een orgasme na te streven in de openlucht en zo aan te tonen dat de wijdere wereld je huis is.

Dit is een bewerking van de tekst ‘Seks in de buitenlucht’ uit het boek ‘Seks’ van The School of Life (Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, vertaald door Dennis Keesmaat). Het boek ‘Seks’ is verkrijgbaar in onze winkel op het Frederiksplein 54.

Online

Online cursus: Verdiep je relaties

Seks is een belangrijk onderwerp in romantische relaties. In de Online cursus: Verdiep je relaties ontdek je wie jij bent in je verschillende relaties en wat je kunt doen om de relaties die er voor jou toe doen te versterken. Hoe kun je beter communiceren? Hoe doorbreek je patronen die je in de weg zitten? En hoe ervaar je nog meer waardevolle verbinding? 

Datum2024-03-11
LocatieOnline
Prijs€75

By The School of Life

Deel dit artikel

Vergelijkbaar nieuws