Terug naar alle artikelen
Waarom is praten over je seksuele fantasieën belangrijk?

Waarom is praten over je seksuele fantasieën belangrijk?

Seks met een vreemde, seks in de buitenlucht, vastgebonden worden en overmeesterd zijn, een wilde vrijpartij met je collega, een trio, bekeken worden… Vrijwel iedereen fantaseert weleens over seks. Maar praten erover? Dat vinden we spannend. We zijn bang dat anderen onze gedachtes vreemd zullen vinden, of misschien zich er totaal niet in kunnen vinden. En dat terwijl je fantasieën delen juist zo belangrijk is. Maar hoe pak je dit aan? En waarom is het belangrijk?

Hoe vrij onze maatschappij ons ook vertelt dat we zijn en zouden moeten zijn, de meesten van ons voelen toch een bepaalde terughoudendheid, en soms lichtelijke schaamte, bij het praten over seksualiteit. Een reden waarom we ons zo ongemakkelijk voelen bij het openlijk praten over onze verlangens, is omdat we nooit zijn aangemoedigd om ze op te vatten als heel normaal. De belangrijkste stap bij het openlijker praten over deze fantasieën, is om ze te zien als iets dat je meer vertelt over wie jij als persoon bent.  

Een fantasie vertelt je namelijk fascinerende dingen, bijvoorbeeld over een bepaalde angst, iets wat je pijn heeft gedaan in je jeugd of een verdrietige gebeurtenis. Het onderzoeken daarvan biedt je antwoorden waardoor je niet alleen jezelf beter gaat begrijpen, maar anderen jou ook. Wat doet deze fantasie voor mij? Welke onderdrukte delen van mij komen naar boven? Als ik naar mijn verleden kijk, welke angsten probeert het te uit te lichten? 

Je eigen seksuele fantasie is niet iets mysterieus of eigenaardigs. Het is een reactie op een spanning in het leven. Misschien waren je ouders heel streng en wil je dat je partner een uniform draagt omdat je een fascinatie hebt voor macht en die erotisch wil temmen. Of je wilt spelen dat je onderdanig bent, omdat je in je dagelijks leven een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebt. 

Opwindend gedachte-experiment

Een specifiek verlangen op seksueel gebied ontstaat door de gebeurtenissen die je meemaakt in je leven. Wat van belang is, is te benadrukken dat een fantasie niet per se een plan is voor echte actie, het is een alternatief ervoor. In gedachten kun je experimenteren met wat opwindend is. Het speelt zich af in jouw hoofd, dus jij bepaalt wat er gebeurt en wat je ermee wilt. 

Als we volwassen zijn, vergeten we soms hoe leuk het vroeger was om spelletjes te spelen. Daarmee missen we het plezier en het belang van de mogelijkheid om te doen alsof. Kinderen weten dat je een wolf of een piraat bent zonder dat je dat in het leven echt wilt zijn. We zouden net zo wijs en fantasierijk kunnen zijn in ons seksleven. De fantasie mag fantasie blijven.

We zijn allemaal vreemd

We zijn allemaal veel vreemder dan we laten blijken. En gelukkig maar! Ons beeld van hoe andere mensen werkelijk zijn als het om seks gaat, kan enorm vervormd zijn. Als je het met collega’s, vrienden of wie dan ook erover gaat hebben, dan merk je vanzelf dat iedereen seksuele fantasieën heeft. En dat die helemaal niet gek zijn. In je seksuele fantasieën kan je je ‘vreemdere’ kanten ontdekken. Wanneer je je eigen gedachtes beter leert begrijpen, kan je ook makkelijker uiten. En zo wordt het genieten van je eigenaardigheden alleen maar fijner! 

Online

Online cursus: Verdiep je relatie

Seks is een wezenlijk onderdeel van romantische relaties. In deze cursus ontdek je wie jij bent in je verschillende relaties en wat je kunt doen om de relaties die er voor jou toe doen te versterken. Hoe kun je beter communiceren? Hoe doorbreek je patronen die je in de weg zitten? En hoe ervaar je nog meer waardevolle verbinding?

Datum2024-10-07
LocatieOnline
Prijs€ 49,-

By The School of Life

Deel dit artikel

Vergelijkbaar nieuws