Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)

Op 15 februari start er een nieuwe reeks in deze serie: Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren. Deze keer behandelen we de 18e en de 19e eeuw. 

Meer over de nieuwe reeks

 

Directeuren van twaalf belangrijke kunstmusea in Nederland nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstwerken en de kunstgeschiedenis van de 20e en 21e eeuw.

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Wil je vaker een museum bezoeken en schiet het er telkens weer bij in of is er geen plaats meer? Wil je kunstles krijgen maar vind je thuisblijven ook best lekker en praktisch? Wil je op toegankelijke wijze meer leren over moderne kunst maar alleen als je les krijgt van de allerbesten? Dan is de nieuwe gedroomde kunstreeks die The School of Life ontwikkelde met kunstexpert Bart Rutten en twaalf andere museumdirecteuren écht iets voor jou!

In februari 2021 komt onze langgekoesterde wens in vervulling: het mogen aanbieden van een live online collegereeks kunstgeschiedenis, gegeven door de beste docenten die je je kunt bedenken. Met museumdirecteur Bart Rutten van het Centraal Museum Utrecht ontwikkelden we een opzet waarbij directeuren van de meest gerenommeerde kunstmusea ons interactief meenemen langs hun persoonlijke liefde voor kunst en de kunstgeschiedenis. Wat bleek? Ook de directeuren waren enthousiast over het idee en zegden allemaal hun medewerking toe! Zo ontstond een prachtig mozaïek van verschillende meesterwerken en hedendaagse kunstgeschiedenis, een nooit eerder vertoond programma. Want juist nu hebben we extra veel behoefte aan verdieping, betekenisgeving en wat extra kleur in ons leven: we zitten nog wel even thuis.

In twaalf weken leer je van Nederlandse museumdirecteuren van onder meer Het Stedelijk, Boijmans van Beuningen, Voorlinden en Kröller-Müller over hun persoonlijke fascinaties, hun favoriete meesterwerk en de periode waarin het werd gemaakt. Ook leggen ze de verbinding met de collectie uit het eigen museum. Zo nemen ze je mee langs de schoonheid en de betekenis van 20e- en 21e-eeuwse kunstgeschiedenis.

Het programma is twaalf weken te volgen via Zoom op je laptop, tv-scherm of smartphone liggend op je luie bank. Via de chat en de Q&A kun je live verdiepende vragen stellen over de gekozen kunstwerken en behandelde periode uit de kunstgeschiedenis. De colleges kunnen nadien twee weken lang worden teruggekeken.

Na deze collegereeks kunstgeschiedenis weet je meer over beroemde kunstwerken, de kunstenaars die ze maakten, over tijdgenoten en de periode waarin het werk werd gemaakt, de collectie van het museum van de spreker en zijn of haar eigen persoonlijke fascinaties. Het resultaat is een prachtig en uniek mozaïek van kunstgeschiedenis van deze en vorige eeuw, samengesteld door de top van de Nederlandse museumwereld.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

De opzet

We starten op woensdag 10 februari om 20.00 uur met Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Alle twaalf avonden worden live uitgezonden vanuit onze nieuwgebouwde studio in ons eigen schoolgebouw aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam.

Elk van de directeuren kiest een beroemd meesterwerk, al dan niet uit de collectie van zijn of haar museum en laat je begrijpen en ervaren wat de kracht en betekenis van dit werk is. Het gekozen werk vormt een opstapje om meer te vertellen over het betreffende tijdvak en die specifieke periode in de moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis.

Na het ononderbroken online college in het eerste deel van de avond, interviewen Bart Rutten en Laurens Knoop de gastspreker. Er volgt een verdiepend gesprek over kunst waar deelnemers zich via de chat en de Q&A-functies op Zoom in kunnen mengen. Zo ontstaat niet alleen een inhoudelijke avond over het gekozen kunstwerk en periode uit de kunstgeschiedenis, maar ook nadere kennismaking met de kunstfascinaties van de directeur zelf en de collectie van zijn of haar eigen museum. Natuurlijk geeft het karakter van de opzet van de reeks een bijzondere gemeenschappelijke kunstervaring en zullen de deelnemers op eigentijdse digitale wijze gaandeweg meer verbonden raken met elkaar en met de onderwerpen. Dit wordt al met al een nieuwe en nooit eerdere vertoonde manier om samen online van kunst te genieten, te volgen vanuit het hele land en ver daarbuiten.

De sprekers

Wij kunnen niet met woorden beschrijven hoe mooi we het vinden dat deze experts hun inzichten met ons komen delen:
(Klik hier voor meer info over de sprekers en musea)

De Museumdirecteuren 2 

De interviewers

De reeks wordt georganiseerd en geleid door Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht en Laurens Knoop, oprichter van The School of Life. Na elk college zullen zij de museumdirecteuren verder ondervragen met hulp van de vragen uit het publiek. 
(Klik hier voor meer info over Bart Rutten en Laurens Knoop)

De Museumdirecteuren2

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Moderne en hedendaagse kunst heeft een prominente plek in het museum met werk van kunstenaars als Marlene Dumas en Pyke Koc.

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectiegerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 12-delige online collegereeks
Data: Les op elke woensdag van 10 februari t/m 28 april
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Zoom
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Je kan alle colleges terugkijken tot en met 15 mei 2021.
Let op: je kunt na 10 februari 20:00 geen tickets meer aanschaffen voor dit programma. 

Direct na je inschrijving ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Tickets

Regulier: € 197,- (+ € 0,96 service kosten)

Jonge kunstenaars en hun innovatieve podia kunnen wel wat steun gebruiken in deze barre tijd. Daarom doneren wij - de 12 betrokken museumdirecteuren, mede-inintiatiefnemer Bart Rutten en The School of Life - een substantieel deel van de opbrengsten aan jonge kunstenaars. Wij maken later bekend wie deze bijdragen mogen ontvangen. 

De sprekers en musea

Emilie Gordenker thumbCollege 1 - 10 februari:

Emilie Gordenker - Van Gogh Museum
Emilie Gordenker trapt de reeks af met een college waarin de Boomwortels van Van Gogh uit 1890 centraal staan.

Gordenker is kunsthistoricus, museumdirecteur en voormalig curator. Van 2008 tot 1 januari 2020 was zij directeur van het Mauritshuis. Daar gaf ze de leiding aan de uitbreiding en renovatie van het museum. Sinds februari 2020 is ze directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Het Van Gogh Museum beheert de grootste collectie kunstwerken ter wereld van Vincent van Gogh. De vaste collectie omvat meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en bijna al Van Goghs brieven. Daarnaast presenteert het museum geregeld tentoonstellingen gerelateerd aan Van Gogh en zijn tijdgenoten.

 

Sjarel Ex

College 2 - 17 februari:

Sjarel Ex - Boijmans van Beuningen
Sjarel Ex hangt zijn college op aan View of Sighthill Cemetery en ander werk van de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard.

Voordat Sjarel Ex museumdirecteur werd, werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en organiseerde hij als freelancer tentoonstellingen. Van 1988 tot 2004 was Sjarel Ex directeur van het Centraal Museum in Utrecht en sinds 2004 is hij directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst in Rotterdam. Het museum bezit creaties op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en design. De collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld. Momenteel bouwt het museum iets wat uniek is in de wereld: een publiek toegankelijk depot, dat naast het museum komt.

 

Rein Wolfs thumb2

College 3 - 24 februari:

Rein Wolfs - Stedelijk Museum Amsterdam
Rein Wolfs start het derde college bij In the World But Don't Know the World, van de Ghaneze kunstenaar El Anatsui, uit 2009. Een werk gemaakt van duizenden platgemaakte flesdoppen en wikkels van flessenhalzen, die met koperdraad zijn aaneengeregen.

Rein Wolfs is sinds 2019 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarvoor was hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken, artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentatie in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.

Het Stedelijk Museum is internationaal een van de meest invloedrijke musea voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. In de collectie zijn vrijwel alle belangrijke stromingen van deze eeuw vertegenwoordigd. De missie van het Stedelijk is om het leven van mensen te verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

 

Charles esche thumb2

College 4 - 3 maart:

Charles Esche - Van Abbemuseum
Charles Esche zet het werk van de hedendaagse Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal centraal in zijn college. 

Naast directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven is Charles Esche ook hoogleraar 'contemporary art and curating' aan Central Saint Martins, UAL in London, mede-directeur van Afterall Journal and Books en maakt hij deel uit van de jury van de Turner Prize. In 2012 ontving hij de Princes Margriet Award en in 2014 de CCS Bard College Prize for Curatorial Excellence.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een toonaangevend museum voor hedendaagse kunst. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie met sleutelwerken van o.a. Marc Chagall, Marlene Dumas, Sheela Gowda, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Paul McCarthy, Pablo Picasso en Martha Rosler. Het museum wil vragen op het gebied van kunst en samenleving op een experimentele manier aan de orde stellen.

 

Lisette Pelsers

College 5 - 10 maart:

Lisette Pelsers - Kröller-Müller Museum
Lisette Pelsers spreekt over (onder andere) The Lightning Field van Walter de Maria uit 1977. Dit 'land-art-werk' is gemaakt met 400 roestvrijstalen hoge staven die rechtop in de grond staan én de kracht van de natuur.

Kunsthistoricus Lisette Pelsers is sinds 2012 directeur van het Kröller-Müller Museum. Daarvoor was ze directeur van het Rijksmuseum Twente.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa. Hierin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Daarnaast heeft het de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld en topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

 

ralph keuning thumb

College 6 - 17 maart:

Ralph Keuning - Museum de Fundatie
Ralph Keuning gaat in het zesde college van het schilderij Wolken en water van William Turner uit 1840 naar Der Lehrling van Neo Rauch uit 2015.

Ralph Keuning is kunsthistoricus en directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis. Hij werkte eerder bij het Kröller-Müller Museum. In 2004 vertrok hij naar Lelystad als eerste directeur van het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Sinds 2007 is Keuning directeur van Museum de Fundatie in Zwolle.

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Het museum bezit een collectie van de late middeleeuwen tot nu, gebaseerd op de verzameling van Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen.

 

Benno Tempel

College 7 - 24 maart: 

Benno Tempel - Kunstmuseum Den Haag
Benno Tempel heeft het werk Compositie met grijze lijnen van Piet Mondriaan uit 1918 uitgekozen voor het zevende college. 

Na te hebben gewerkt voor onder meer het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Museum Mesdag en de Kunsthal Rotterdam werd kunsthistoricus Benno Tempel in 2009 directeur van het Kunstmuseum Den Haag. In zijn werk vertelt hij op associatieve manier het verhaal van de moderne kunst.

Het Kunstmuseum is met 160.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst. Met maar liefst 300 van zijn kunstwerken is het bovendien de internationale thuishaven van Piet Mondriaan. En dat te midden van beroemde voorgangers en tijdgenoten als Monet, Picasso en Kandinsky en navolgers als Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.

 

Andreas Bluhm

College 8 - 31 maart:

Andreas Blühm - Groninger Museum
Andreas Blühm is een Duitse kunsthistoricus en sinds 2012 directeur van het Groninger Museum. Eerder werkte hij als conservator van het Museum Ostdeutsche Galerie Regensburg, als 'hoofd presentatie' bij het Van Gogh Museum en was hij directeur van het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen.

Het Groninger Museum is een museum voor kunst, design en kunstgeschiedenis in een opvallend postmodernistisch gebouw in de stad Groningen. De collectie bestaat uit werken van de steentijd tot nu.

Het werk dat centraal staat in het college van Andreas Blühm wordt later bekend gemaakt. 

 

susanne swarts thumb

College 9 - 7 april:

Suzanne Swarts - Museum Voorlinden
In het negende college staat werk van de Engelse beeldhouwer Antony Gormley centraal.

Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar en presentator van het televisieprogramma 'Nu te zien' van AVROTROS. In 2006 werd ze aangesteld als hoofdconservator van de collectie van kunstverzameler Joop van Caldenborgh en vanuit die functie was ze nauw betrokken bij de realisering van het Museum Voorlinden.

Museum Voorlinden is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Voorlinden wil een oase van rust zijn in de drukke Randstad, waar mensen zich kunnen verwonderen en laten verrassen. In de manier van presenteren en het benaderen van de bezoekers staat de totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur centraal.

 

Paulo Martina

College 10 - 14 april:

Paulo Martina - Museum van Bommel van Dam
Paulo Martina hangt zijn college op aan het werk Bart van de Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra uit 2000. 

Paulo Martina was negen jaar lang directeur van Museum Dr8888 in Drachten. Onder zijn leiding is het Museum Dr8888 uitgegroeid van een Fries streekmuseum naar een nationaal museum voor moderne kunst. Sinds 2019 is hij directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo.

Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne kunst in Venlo. Geëxposeerd worden schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie en installaties. De werken zijn met name door Nederlandse kunstenaars vervaardigd. Het museum heeft werken van bijvoorbeeld Erwin Olaf, Shinkichi Tajiri, Eugène Brands en Rob Scholte.

 

Ann Demeester The School of Life thumbnail

College 11 - 21 april:

Ann Demeester - Frans Hals Museum
Ann Demeester kiest in haar college voor het werk van Patricia Kaersenhout.

Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum voor hedendaagse kunst en het kunstcentrum De Appel. Momenteel is ze directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem.

Het Frans Hals Museum is een museum met twee polen. Het huist de internationaal vermaarde collectie 17e-eeuwse kunst uit Haarlem, de bakermat van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw – met Frans Hals als pater familias. Daarnaast heeft het een collectie met actuele kunst uit de 20e en 21e eeuw, met focus op cutting edge werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars.

 

martijn van nieuwenhuyzen

College 12 - 28 april:

Martijn van Nieuwenhuyzen - Museum De Pont
Hermes Trismegistus I-IV van Sigmar Polke uit 1995 speelt de hoofdrol in het elfde college dat wordt verzorgd door Martijn van Nieuwenhuyzen. 

In 2019 werd Martijn van Nieuwenhuyzen directeur van het De Pont Museum in Tilburg. Daarvoor heeft hij lange tijd gewerkt als conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en is hij drie jaar als associate director of exhibitions gewerkt voor het ICA London. Verder was hij in 2005 curator van het Nederlands Paviljoen op de Biënnale van Venetië.

De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman mr J.H. de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting ‘ter stimulering van de hedendaagse kunst’ kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De collectie omvat werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Naast een opstelling van werk uit de eigen collectie, die regelmatig verandert, worden er jaarlijks grote en kleine tentoonstellingen georganiseerd.

  

De interviewers

Bart RuttenBart Rutten - Centraal Museum Utrecht
Tussen 2008 en 2017 werkte Bart Rutten bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd collecties. In mei 2017 werd hij aangesteld als artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Moderne en hedendaagse kunst heeft een prominente plek in het museum met werk van kunstenaars als Marlene Dumas en Pyke Koch. 

 

Laurens KnoopLaurens Knoop
Laurens Knoop is oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij ontwikkelt daar speciale projecten en geeft programma's over meesterschap en ondernemerschap. Hij is daarnaast partner in het participatiefonds Centaur en is sinds kort voorzitter van de Vereniging van Vrijescholen. Ook is hij oprichter van Brandstof en Brainwash Festival en is hij lid van de programmaraad van Omroep Human. Hij is opgeleid als econoom en socioloog en behaalde een MBA-graad aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkte eerder bij onderzoeksbureau Motivaction als researcher.

 

Koop je tickets voor
Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)

€ 197,-

wat:
Collegereeks