Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren - 16e en 17e eeuw (online collegereeks)

Directeuren van belangrijke kunstmusea in Nederland nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstenaars en de kunstgeschiedenis van de oude meesters uit De Nederlanden. Met de directeuren van o.a. het Rijksmuseum, Mauritshuis en Museum Boijmans Van Beuningen. 

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Zou je vaker een museum willen bezoeken, maar lukt het steeds niet? Heb je Netflix inmiddels wel uitgespeeld? Schrijf je dan nu in voor deze collegereeks en krijg elf weken les van de grootste kunstkenners in Nederland!

Voor deze nieuwe online collegereeks verwelkomen wij directeuren van de bekendste Nederlandse musea om hun liefde voor oude meesters uit De Nederlanden met ons te delen. Deze reeks is een vervolg op de succesvolle eerste online kunstreeks over moderne en hedendaagse kunst die in de periode van de ‘corona-avondklok’ door een grote groep deelnemers met enthousiasme werd gevolgd. In de hoog gewaardeerde reeks leerden we van beroemde museumdirecteuren dat anders kijken, je leert meer te kunnen zien. Er ontstond een prachtig kunstmozaïek van Turner en Van Gogh tot Kaersenhout en Dijkstra. Een belangrijk inzicht uit die reeks was het besef dat de besproken kunstenaars op de schouders van reuzen staan. En die reuzen - de oude meesters uit de 16e en 17e eeuw - komen aan bod in deze nieuwe reeks.

Je krijgt les van de museumdirecteuren van onder meer het Rijksmuseum, Frans Hals Museum,  Boijmans van Beuningen, het Mauritshuis, Centraal Museum Utrecht en het Bonnefanten. Zij delen hun persoonlijke fascinaties voor een kunstenaar en vertellen over de meesterwerken die zij voortbrachten en de periode waarin de werken tot stand kwamen. De directeuren nemen ons mee langs de schoonheid, de betekenis en de invloed van de oude meesters in hun eigen tijd en op latere kunstenaars.

Na het volgen van deze reeks heb je nog meer waardering voor wat een onvoorstelbaar grote schoonheid en vakmanschap schilders uit de 16e en 17e eeuw hebben voortgebracht en zie je welke enorme invloed ze hebben gehad op latere kunststromingen. We starten bij Jeroen Bosch en gaan in vogelvlucht langs meesters uit vooral De Nederlanden en maken soms uitstapjes naar Italië, Spanje en Frankrijk. Leer meer over de technieken, het leven en de invloed van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Judith Leyster, Peter Paul Rubens, Jan Steen en - bijvoorbeeld - Johannes Vermeer en ontdek de betekenis van hun werken.

Het resultaat is een uniek mozaïek van kunstgeschiedenis uit de 16e en 17e eeuw, samengesteld door de top van de Nederlandse museumwereld.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Deelnemers over de eerste reeks Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren:

  • Wat een breed scala aan perspectieven, ik sta telkens weer verbaasd hoe eloquent jullie de kunst benaderen!
  • Wat een prachtige inleidingen elke keer weer. Dit zijn wel de leukste avonden van de hele coronatijd. Nooit geweten dat we zulke leuke en inspirerende museumdirecties hebben!

De opzet

De reeks is elf weken te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. Alle elf avonden worden live uitgezonden vanuit onze studio in ons eigen schoolgebouw aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam. 

De opzet van de elfdelige reeks is een combinatie van college en interactief gesprek via de Q&A met een expert en het publiek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Bart Rutten een vrije interpretatie geeft van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Aansluitend stelt hij een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna moderator van de reeks Laurens Knoop de vragen van het online publiek zal inbrengen. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeks - voor zowel de spreker als de deelnemers.

Deze nieuwe vorm van kunstbeleving, zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.

Bestel je ticket

De sprekers

We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen:

Taco Dibbits The School of LifeTaco Dibbits – Rijksmuseum Amsterdam
Taco Dibbits is sinds juli 2016 hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij studeerde kunstgeschiedenis en begon in 2002 bij het Rijksmuseum als conservator 17e-eeuwse schilderkunst. In 2006 werd hij benoemd tot Hoofd Beeldende Kunst en twee jaar later tot Directeur Collecties. Voordat hij bij het Rijksmuseum werkte, was hij directeur van de afdeling Oude Meesters bij Christie’s in Londen.

Her Rijksmuseum is het grootste en bekendste museum van Nederland. Het vertelt het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis vanaf 1200 tot nu. Het heeft onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

Martine Gosseling The School of LifeMartine Gosselink - Mauritshuis
Martine Gosselink is op 1 april dit jaar begonnen als de nieuwe directeur van Het Mauritshuis. Daarvoor werkte ze als hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum Amsterdam en gaf ze vanuit die rol leiding aan de historische programmering. Martine Gosselink heeft als kunsthistoricus een specialisme in de beeldcultuur uit de periode van de VOC en de WIC.

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte en wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.

Sjarel Ex

Sjarel Ex - Museum Boijmans Van Beuningen
Voordat Sjarel Ex museumdirecteur werd, werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en organiseerde hij als freelancer tentoonstellingen. Van 1988 tot 2004 was Sjarel Ex directeur van het Centraal Museum in Utrecht en sinds 2004 is hij directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst in Rotterdam. Het museum bezit creaties op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en design. De collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld. Momenteel bouwt het museum iets wat uniek is in de wereld: een publiek toegankelijk depot, dat naast het museum komt.

Ann Demeester The School of Life thumbnail

Ann Demeester - Frans Hals Museum
Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum voor hedendaagse kunst en het kunstcentrum De Appel. Momenteel is ze directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem.

Het Frans Hals Museum is een museum met twee polen. Het huist de internationaal vermaarde collectie 17e-eeuwse kunst uit Haarlem, de bakermat van de Nederlandse schilderkunst – met Frans Hals als pater familias. Daarnaast heeft het een collectie met actuele kunst uit de 20e en 21e eeuw, met focus op cutting edge werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars.

Manfred Sellink The School of LifeManfred Sellink - Museum voor Schone Kunsten Gent
Kunsthistoricus Manfred Sellink is sinds 2014 directeur van het Musuem voor Schone Kunsten Gent. Daarvoor was Sellink directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, directeur van de Brugse musea en senior conservator in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast is hij sinds 2012 gastprofessor Museumkunde en Cultuurbeleid aan de Universiteit Gent.

Het MSK heeft zo’n 9000 kunstwerken in haar collectie, van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. De schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden speelt de hoofdrol, maar ook de prentkunst, de beeldhouwkunst en de Europese schilderkunst zijn goed vertegenwoordigd in de collectie.

Bart RuttenBart Rutten - Centraal Museum Utrecht
Tussen 2008 en 2017 werkte Bart Rutten bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd collecties. In mei 2017 werd hij aangesteld als artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. De diverse collectie bestaat uit hedendaagse tekeningen én historische kostuums, abstracte schilderijen én oudheidkundige vondsten.

 

Imara Limon The School of LifeImara Limon - Amsterdam Museum
Imara Limon is als enige in deze reeks (nog) geen museumdirecteur, maar curator en conservator bij het Amsterdam Museum. Hier was ze verantwoordelijk voor de tentoonstellingen ‘Zwart Amsterdam’ en in samenwerking met New Urban Collectives, The Black Archives en Vereniging Ons Suriname maakte ze de tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’. Ze ontwikkelde daarnaast het meerjarige onderzoeksprogramma 'New Narratives' dat gericht is op het inclusiever maken van het museum.

Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. Van de vroege Middeleeuwen via de Zeventiende Eeuw tot het Amsterdam van vandaag.

Arnoud Odding The School of LifeArnoud Odding - Rijksmuseum Twenthe
Arnoud Odding is directeur van het Rijksmuseum Twente en De Museumfabriek in Enschede. Arnoud Odding studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en was onder meer directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam dat hij in 2001 van de ondergang wist te redden.

De missie van het Rijksmuseum Twenthe is het bestuderen, presenteren en stimuleren van de menselijke verbeelding. Het is een museum met wisselende tentoonstellingen en een grote collectie oude-, moderne- en hedendaagse kunst. Het bevindt zich in Enschede en vormt samen met TETEM en De Museumfabriek het cluster Roombeek Cultuurpark.

Stijn Huijts The School of LifeStijn Huijts - Het Bonnefanten
Stijn Huijts is directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Voordat hij in 2011 bij dit museum begon, was hij oprichter en directeur van het multidisciplinaire museum SCHUNCK, en was hij directeur van het Stedelijk Museum Het Domein in Sittard. Hij heeft diverse tentoonstellingen en samenwerkingsprojecten met kunstenaars georganiseerd, waaronder het Nederlandse Paviljoen op de 26e Biënnale van São Paulo.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert verrassende vaste collecties en wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaars. Oude meesters vinden samen met moderne en hedendaagse kunst hun plek in het iconische, door de Italiaanse architect Aldo Rossi ontworpen gebouw.

Peter Schoon The School of LifePeter Schoon - Dordrechts Museum
Peter Schoon startte in 1990 als vrijwilliger bij hert Dordrechts Museum, trad er in 1992 in dienst en is sinds 2001 directeur. In de jaren onder zijn directeurschap bloeide het museum op en wist dit uit te breiden met het Huis van Gijn en het Hof van Holland.

Het Dordrechts Museum is een van de oudste musea van Nederland, De collectie omvat meer dan zes eeuwen Nederlandse schilderkunst: van meesters uit de 17e eeuw tot eigentijdse kunstenaars.

Janelle Moerman The School of LifeJanelle Moerman – Museum Prinsenhof Delft
Janelle Moerman ging de museumwereld in na een carrière in de journalistiek, waarin ze onder andere als eindredacteur bij de NCRV actief was. Voordat ze directeur werd van Museum Prinsenhof Delft, werkte ze aan de omvorming en vernieuwing van de buitenplaats Huygens' Hofwijck en was ze als directeur verantwoordelijk voor de herpositionering van Museum Swaensteyn.

Museum Prinsenhof Delft is een stedelijk kunst- en cultuurhistorisch museum. Het museum heeft een rijke collectie en is gevestigd in een bijzonder historisch gebouw. In Museum Prinsenhof Delft beleven bezoekers de nationale geschiedenis en ontdekken zij de verhalen over Willem van Oranje, Delfts Blauw en de Delftse Meesters.

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectiegerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.

Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar Vereniging Rembrandt en wordt gebruikt voor de verrijking van het kunstbezit van musea in Nederland. 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 11-delige online collegereeks
Data: Les op elke dinsdag van 28 september t/m 7 december
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Zoom
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Je kan alle colleges terugkijken tot twee weken naar het laatste college.

Problemen met bestellen? klik hier om te bestellen direct via Eventbrite!

Koop je tickets voor
Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren - 16e en 17e eeuw (online collegereeks)

€ 199,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • 28 Sep - 7 Dec 2021