Conservatoren over grote kunstenaars: van Mondriaan tot Dalí

Mondriaan, Malevich, Picasso, Kahlo en Dalí. Vijf spectaculaire kunstenaars die een ongekende invloed hebben gehad op de kunst én op ons wereldbeeld.

Laat je door vijf conservatoren uit belangrijke musea meenemen langs hun leven, werk, invloed en magie. Je kunt je nog tot 21 juni aanmelden!

7000 enthousiaste kunstliefhebbers gingen je voor

Prijs

€119

Leer over het leven, werk en de invloed van Mondriaan, Malevich, Picasso, Kahlo en Dalí

Aan het einde van de 19e eeuw worden tradities die eeuwenlang de kunst bepaalden doorbroken. Kunstenaars als Van Gogh, Cézanne en Gauguin kiezen hun eigen pad en ontwikkelen nieuwe stijlen. Zij bereiden daarmee de weg voor nóg radicalere vernieuwing. En die kwam begin 20e eeuw met Pablo Picasso, Frida Kahlo, Piet Mondriaan, Kazimir Malevich en zijn Oekraïense avant-garde en, bijvoorbeeld, Salvador Dalí. Deze giganten van de klassieke moderne kunst laten ons met hun abstracte en surrealistische werken op compleet nieuwe wijze naar kunst én de werkelijkheid kijken. Ze bieden een nieuw perspectief op schoonheid, essentie, fantasie, emotie en wat écht belangrijk is in deze wereld.

Ontdek vanaf 14 juni in vijf live uitzendingen via Zoom de kracht van hun kunstzinnige blik op de wereld. Vijf conservatoren van vooraanstaande Nederlandse musea, zoals Boijmans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Den Haag, nemen je mee naar het leven, het werk en de invloed van deze geweldige kunstenaars. De experts delen hun kennis en passie voor hun kunst, de betekenis en historische context en nalatenschap. Verrijk je leven en laat je meevoeren in de kunst van deze Klassieke Modernen – zoals de artistieke genieën uit dit tijdperk ook worden genoemd.

Deze bijzondere summer course start vanaf 14 juni en wordt in 5 avonden uitgezonden vanuit onze nieuwe studio aan het Frederiksplein in Amsterdam. Alle afleveringen kunnen worden teruggekeken op het moment dat jou uitkomt. De voertaal is Nederlands. De reeks is een vervolg op de succesvolle serie collegereeksen ‘Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren’. Er is geen voorkennis nodig voor deelname.

 

Het programma

21 juni: Annemiek Rens over Frida Kahlo

In het tweede college duikt Annemiek Rens, Hoofdconservator van het Drents Museum in Assen, in het werk, leven en de blijvende aantrekkingskracht van een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld: Frida Kahlo.

Rens neemt je mee naar haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl, die Kahlo deden uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur.

De thematiek van de schilderijen van Frida Kahlo is vervlochten met haar eigen, overwegend schrijnende, levensverhaal. Je leert over haar befaamde relatie met kunstenaar Diego Rivera en de invloed die de Mexicaanse volkscultuur op haar werk heeft gehad. Met aandacht ga je kijken naar de beroemde en intieme zelfportretten, waarin ze haar eigen identiteit en ervaringen exploreert.

28 juni: Beatrice von Bormann over Malevich, Ekster en Delaunay-Terk

Beatrice von Bormann, Conservator moderne kunst van het Stedelijk Museum Amsterdam, neemt ons mee naar de fascinerende kunst van Malevich en zijn tijdgenoten van de Oekraïense avant-gardisten Alexandra Ekster en Sonia Delaunay-Terk.

Het huidige Oekraïne was begin twintigste eeuw een bakermat van avant-gardekunst. Indertijd was het een deel van het Russische tsarenrijk en later van de Sovjet-Unie, maar wel reeds als regio met een eigen identiteit. Vrouwelijke kunstenaars als Alexandra Ekster speelden een centrale rol in de kunstscène van deze regio. Malevich werd er als kind van Poolse ouders geboren en groeide er op, net als Sonia Delaunay-Terk. De broers Burliuk vonden er het Oekraïense futurisme uit. Door de connecties met vooral Russische, Franse, Italiaanse en Duitse kunstscènes ontstonden er unieke kunstvormen. Na de Russische revolutie verlieten veel kunstenaars het land, ze vertrokken naar Parijs of Amerika. Malevich bleef in Rusland, al probeerde hij zich in 1927 nog aan te sluiten bij de Bauhaus-kunstbeweging in Dessau. Aan het eind van zijn leven gaf hij weer les in Kyiv en zo kwam de cirkel weer rond.

5 juli: Caro Verbeek over Piet Mondriaan

Conservator Caro Verbeek van Kunstmuseum Den Haag leert ons kijken, luisteren en voelen wat Piet Mondriaan bedoelde met zijn vroege en late kunst wat hem tot wereldberoemd kunstenaar maakte.

Binnen een enkel oeuvre is er nauwelijks een groter contrast denkbaar dan dat tussen de vroege realistisch aandoende landschappen van Mondriaan en zijn latere abstracte werk in de bekende neoplastische stijl. Behalve hun schepper, hebben de composities met rijen bomen, molens en wasgoed aan rivieren ogenschijnlijk niets gemeen met de geometrische vlakken in primaire kleuren, die Mondriaan vanaf 1920 zo zorgvuldig arrangeerde. Toch is er een element – soms verhuld weergegeven en nauwelijks waarneembaar voor de ongeoefende kijker – dat als een rode draad door Mondriaans oeuvre loopt, namelijk  ritme. Tijdens deze avond laat Verbeek ons kijken en luisteren naar De Beat van Piet, in een poging de ‘visuele muziek’ van Mondriaan niet alleen begrijpelijk, maar ook direct invoelbaar te maken.

12 juli: Saskia van Kampen over Salvador Dalí

Saskia van Kampen, conservator moderne en hedendaagse kunst bij Museum Boijmans Van Beuningen, neemt ons mee naar de wondere wereld van Salvador Dalí. Het is bijna niet voor te stellen maar rond 1930 kende bijna niemand het werk van de Spaanse surrealist. Zijn werk was rond die tijd voornamelijk in buitenlandse galeries te zien.

Tijdens dit college maak je kennis met de vele talenten en gezichten van Dalí. Opstandig, excentriek, surrealistisch, een blikvanger, een schilder, een schrijver, een regisseur, een beeldhouwer, een ontwerper. We gaan in op de ontwikkeling van het oeuvre van Dalí en diens vooruitstrevende concepten: metamorfose, ‘paranoïde’ kunstwerken, objecten, architectuur en meubelstukken. Ook besteden we aandacht aan zijn samenwerking met andere kunstenaars en opdrachtgevers.

Laura Stamps over het leven en werk van Pablo Picasso

Laura Stamps, conservator moderne en hedendaagse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag, neemt ons mee naar misschien wel de beroemdste kunstenaar aller tijden. Pablo Picasso was behalve beeldhouwer ook schilder, tekenaar, grafisch kunstenaar, keramist en sieradenontwerper. Hij maakte duizenden kunstwerken en doorliep verschillende stijlen en periodes in de kunstgeschiedenis – die hij zelf mede vormgaf.

Tijdens dit college leer je over zijn blauwe, roze, kubistische, klassieke, surrealistische, abstracte en late periode. Je ontdekt de invloed van kunstenaars als Kees van Dongen, Joan Miró, Georges Braque, Pierre August Renoir, Paul Cézanne en Gertrude Stein op zijn leven en werk. Je ontdekt op welke uiteenlopende manieren zijn werk revolutionair is en wat de enorme betekenis is van zijn werk vandaag.

Verder lezen Minder informatie

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst.

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doen zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectiegerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot. Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar Vereniging Rembrandt en wordt gebruikt voor de verrijking van het kunstbezit van musea in Nederland.

Wat ook leuk is, is dat als inhoudelijk partner bij deze online reeks Vereniging Rembrandt na afloop van elk college verhalen beschikbaar stelt die context en verdieping geven aan wat zojuist is besproken.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 5-delige online collegereeks
Data: Les op elke dinsdag van 14 juni t/m 12 juli
Tijd: 20:00 – 21:30
Duur:: 5 keer 1,5 uur.
Huiswerk: Voor deze serie is geen huiswerk, maar je krijgt wel inspirerende tips om je verder te verdiepen.
Locatie: Online via Zoom
Terugkijken: Elke woensdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Alle colleges kunnen tot woensdag 31 augustus bekeken worden. Zo heb je lekker de hele zomer de tijd je in deze vijf grote kunstenaars te verdiepen!

Dompel je onder in de Europese Renaissance

Voor wie nooit genoeg heeft van kunst: op 11 oktober starten we met een nieuwe serie Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren! De top uit de museumwereld neemt je mee door de Europese renaissance. Tot 11 juli koop je je ticket met early-bird-korting!

Conservatoren over vijf grote kunstenaars

Elk college deelt een conservator inzichten over de kunstenaar waarin zij gespecialiseerd is. We starten met een ononderbroken college van 40 minuten waarin de hoofdgast je leert over het werk, leven en de invloed van de kunstenaar en je meeneemt in zijn/haar passie.

21 juni: Annemiek Rens, Drents Museum in Assen

Annemiek Rens is kunsthistorica en werkt als Hoofdconservator en Conservator Kunst 1885-1935 bij het Drents Museum in Assen.

Bekijk

28 juni: Beatrice von Bormann, Stedelijk Museum Amsterdam

Beatrice von Bormann is conservator moderne kunst aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarvoor was ze hoofd collecties en

Bekijk

5 juli: Caro Verbeek, Kunstmuseum Den Haag en de Vrije Universiteit Amsterdam

Caro Verbeek specialiseerde zich als kunsthistoricus in de historische avant-garde. Ze werkte eerder op de afdelingen 20ste eeuwse

Bekijk

Saskia van Kampen, Boijmans Van Beuningen

Saskia van Kampen-Prein staat onder voorbehoud op de agenda voor het college over René Magritte. Ze is conservator

Bekijk

Laura Stamps, Kunstmuseum Den Haag

Laura Stamps is conservator moderne en hedendaagse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag. Als kunsthistorica werkte zij eerder

Bekijk

Live

Live interactief meekijken

De reeks is vijf weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

De interviewers

Na ieder college volgt een interactief gesprek met kunstexperts Bart Rutten, Meta Knol of Timea Lelik en moderator Laurens Knoop, waar met behulp van de vragen uit het publiek verdieping wordt gegeven aan het college. Zo ontstaat een levendig en interactief gesprek met alle betrokkenen. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan. Bart Rutten, Meta Knol of Timea Lelik verzorgen de inhoudelijke expertvragen en leggen de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Laurens Knoop, mede-initiatiefnemer van de reeks en oprichter van The School of Life Amsterdam, treedt op als gastheer van de reeks.

Bart Rutten

Tussen 2008 en 2017 werkte hij bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd

Bekijk

Meta Knol

Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Bekijk

Timea Andrea Lelik

Dr. Timea Andrea Lelik is een kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. diploma kunstgeschiedenis aan de

Bekijk

Laurens Knoop

Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges

Bekijk

Collegereeks

Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren: Europese Renaissance

Heb je altijd al kunstgeschiedenis willen studeren en wil je alleen les van de allerbeste experts? Schrijf je dan nu in voor deze nieuwe live online collegereeks en krijg vanaf 11 oktober les van de grootste kunstkenners van Nederland en daarbuiten. Tot 3 juli boek je je ticket met early-bird-korting, dus wees er snel bij!

Meer info en tickets

Veelgestelde vragen