Online opleiding: Lessen voor het leven

  • Collegereeks
  • Online
  • Kalmte
Ga twaalf weken lang terug naar school voor de lessen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen! In deze online opleiding brengen we het beste van ons curriculum samen in één onvergetelijk programma.

Online Evenement

Totaal

€195

Tickets Beschikbaar

De opzet van deze reeks

Elke week krijg je een webinar van een van onze beste docenten over een belangrijk levensthema, zoals relaties, werk, kalmte of emotionele intelligentie. We putten uit de filosofie, psychologie, kunsten en uit de praktijk om je kennis te laten maken met verschillende perspectieven op het thema. Zo ga je meer vrijheid ervaren in het denken over je leven en de keuzes die je hebt. Je kan de webinars live bijwonen en dan actief meedoen in de chat en vragen in de Q&A stellen, of je kan ze terugkijken op een moment dat jou goed uitkomt (tot twee weken na het laatste college).

Naast de webinars ontvang je een digitaal werkboek waar je zelf mee aan de slag gaat. De vragen en opdrachten hierin helpen je jezelf beter te leren kennen, je aannames te onderzoeken en bewustere keuzes te maken. Ook vind je hier bronnen waarmee je je verder in het thema kan verdiepen. Je hebt de volledige vrijheid om te kiezen aan welke onderwerpen je meer tijd wil besteden en welke minder van je aandacht nodig hebben.

Er zijn geen examens, de enige toets is je eigen leven en je beoordeelt je eigen voortgang.

Bekijk de 4 vakken

 

Vak 1 – Emotionele intelligentie
De eerste drie weken staan in het teken van emotionele intelligentie. We investeren in ons leven namelijk veel tijd en moeite in ‘slimmer’ worden. Van jongs af aan worden we volgestopt met kennis die ons moet helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar als het aankomt op emotionele intelligentie denken we vaak dat het vanzelf moet komen. Terwijl het juist zo belangrijk is.

Onder leiding van Barbara van der Steen ontdek je in dit vak waarom het zo moeilijk is jezelf te begrijpen. Je leert je angsten in kaart te brengen en tegelijkertijd jezelf een beetje leuker te vinden. Je onderzoekt je emoties, je gedrag en hoe je je opstelt in verschillende soorten relaties en situaties.

Vak 2 – Liefde
We worden overspoeld met ideeën over de liefde. Hele boekenkasten worden volgeschreven over het onderwerp, maar een duidelijk antwoord blijft uit. Reine Rek legt je tijdens het tweede vak uit waarom we over de liefde denken zoals we denken, en hoe het anders, misschien wel beter kan.

Je onderzoekt welke aannames jij hebt over wat een goede relatie is, je denkt na over de patronen die je in je liefdesleven vaak tegenkomt en waar deze vandaan komen. Daarnaast leer je specifieker te worden in het benoemen van waar je naar op zoek bent in je liefdesleven en bieden we je ideeën die relaties iets minder ingewikkeld en (nog) mooier kunnen maken.

Vak 3 – Werk
Tijdens het derde vak neem je je werkleven onder de loep. Wat vind je belangrijk in je werk? Welke ideeën heb jij over ‘succes’ en waar komen deze vandaan? Wat wil je met je werk betekenen in de wereld? Waar ben je goed in? En waar word je blij van?

Of je nu twijfelt over het werk dat je nu doet, denkt dat je wilt blijven maar er meer uit wil halen of al op zoek bent naar iets nieuws; je leert over wat je wilt, wat je kan en wat mogelijk is.

Vak 4 – Kalmte
Je wilt van alles meemaken, iets betekenen, ambities realiseren en liever niemand teleurstellen. Hoe houd je rust? In dit vak nemen we je mee op ontdekkingsreis langs de meest rustgevende ideeën over kalmte.

Je onderzoekt welke rol je verwachtingen spelen in de onrust die je ervaart en kijkt waar deze verwachtingen vandaan komen en hoe je ze kan aanpassen. Daarnaast denk je na over waar jouw grenzen liggen en hoe je met deze grenzen omgaat. En je ervaart verschillende perspectieven die je kan innemen en dingen die je kan doen om tot rust te komen.

Verder lezen Minder informatie
Barbara van der Steen

Barbara van der Steen

Barbara van der Steen is sociaal psycholoog, schrijver en coach. Aan de hand van filosofie, literatuur en kunst helpt zij mensen te groeien en zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze begeleidt organisaties, teams, professionals en ondernemers bij processen die vastlopen en die mensen brengen tot de vraag ‘hoe verder?’ Samen met mede-docent Aart Goedhart schreef ze het boek Proceskunde: Een pleidooi voor werken met aandacht. Recent verschenen hun nieuwe boek: Eindelijk rust in je hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht.  

 

Wie zijn de andere docenten?

 

Reine Rek stelt een levensvraag

Reine Rek

Reine Rek is spreker, coach en docent aan The School of Life. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit van Humanistiek en heeft zich gespecialiseerd in praktische filosofie. In al haar werk houdt ze zich bezig met het praten over (en luisteren naar) levensvragen. Ze combineert haar theoretische kennis met lichaamsgericht werk, altijd met oog voor de paradoxaliteit die mens-zijn in zich draagt.    

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". Recent verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert.

Jan-Wolter Bijleveld

Jan-Wolter Bijleveld

Jan-Wolter Bijleveld schrijft, spreekt, geeft workshops en maakt onder meer de podcast Afslag X. Hij helpt graag verhelderen als het gaat om thema’s als rust/onrust in je hoofd, verwachtingen en perfectionisme. Na een Communicatie-opleiding werkte hij als copywriter en zelfstandig conceptmaker voor uiteenlopende organisaties. Ook bedacht hij Lsltn.nl (staat voor loslaten) en schreef de boeken Loslaten, Loswerken en Losleven. Zijn nieuwste boek is ‘Wat had je dan verwacht?'.

Verder lezen Minder informatie

Hoe werkt het?

Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur en krijg je een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Praktische informatie

  • Dag en tijd: elke maandag college van 20:00 – 21:30

  • Data: 18 april t/m 4 juli

  • Terugkijkoptie: Kan je een keer niet bij een van de colleges zijn? Je kan alle colleges terugkijken tot twee weken na het laatste college.

  • Veelgestelde vragen