Kunstgeschiedenis in Vogelvlucht

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
Al duizenden jaren worden er prachtige, fascinerende, verhelderende en verbluffende kunstwerken gemaakt. En wij hebben het voorrecht dat we veel van de beste werken die ooit gemaakt zijn, gewoon kunnen bewonderen als we willen. Maar waar moeten we beginnen?

Online Evenement

Prijs

€199

Een online introductiecursus kunstgeschiedenis

Wat moeten we begrijpen over de tijd waarin een werk werd gemaakt? Hoe kunnen we de connecties tussen verschillende kunstwerken begrijpen? Hoe leren we de symboliek te lezen? En op welke manier kan dit ons leven verrijken? In deze unieke online collegereeks nemen we je tien weken lang mee in de basis van de kunstgeschiedenis. Daarbij leer je ook wat kunstwerken uit het verleden nu nog voor jouw leven kunnen betekenen.

Allereerst leer je beter naar kunst te kijken doordat je er meer van gaat begrijpen. Je leert verschillende stromingen te herkennen. Je gaat begrijpen hoe deze met elkaar samenhangen. En je hoort prachtige verhalen over hoe belangrijke kunstwerken tot stand zijn gekomen, van de werken van meesters uit de renaissance als Leonardo da Vinci en Michelangelo tot hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas en Ai Wei Wei. Je gaat begrijpen wat een werk goed maakt en wat het revolutionair maakt. En aan de hand van de kunst ga je ook de geschiedenis van de mens en verschillende wereldbeelden beter begrijpen.

Daarnaast helpt de collegereeks je te onderzoeken wat een kunstwerk jou te vertellen heeft. Je komt erachter wat verschillende werken je laten zien over het menselijk bestaan en de wereld waarin je leeft. Je ervaart hoe kunst je troost kan bieden, hoe het je wijst op de schoonheid die verscholen zit in de kleine dingen om je heen, hoe het je kan verbazen, in actie kan brengen en ontroeren.

Breng met deze reeks de meesterwerken uit de geschiedenis jouw leven in!

College 1
In het eerste college staat kunst uit de renaissance centraal. Je leert over de manier waarop werd geprobeerd ideeën en prestaties van de klassieke oudheid nieuw leven in te blazen en te overtreffen. We zien hoe een zeer realistisch lineair perspectief werd ontwikkeld en welke andere aspecten kenmerkend zijn in de kunst uit de 15e en 16e eeuw. Daarnaast leren we hoe kunstenaars in deze tijd een goed en deugdzaam leven afbeelden en kijken we naar wat de werken ons vertellen over waarden als vriendschap, eenvoud en het accepteren van beperkingen.

We bestuderen het werk van o.a.: Sandro Boticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titiaan, Sofonisba Anguissola, Jan van Eyck , Jheronimus Bosch en Albrecht Durer

College 2
Het tweede college gaat over maniërisme en barok. Terwijl Renaissance-kunstenaars zich concentreerden op realistische afbeeldingen, experimenteerden maniëristische kunstenaars met langgerekte proporties, geen duidelijk perspectief en sterk gestileerde poses. Het maniërisme wordt beschouwd als een vroeg stadium van de barok, een kunststroming die gekenmerkt wordt door dramatische kunstwerken, met intens licht en donkere schaduwen. We leren hoe en waarom deze stromingen ontstonden en onderzoeken wat werken uit deze periode ons kunnen leren over de kunst van het overtuigen door gebruik te maken van inspiratie, instructie en genot.

We kijken naar het werk van o.a.: Agnolo Bronzino, Parmigianino, El Greco, Diego Velazquez, Caravaggio, Artemisia Gentileschi, Rembrandt, Frans Hals, Johannes Vermeer en Judith Leyster

College 3
In het derde college leer je over rococo, neoclassicisme en romantiek. Je komt erachter hoe de eenvoud en symmetrie in het neoclassicisme een reactie was op de ornamentele en theatrale kunststijl van de rococo (late barok) en hoe intense emotie en esthetische ervaring van de romantiek weer een reactie was op het neoclassicisme. Aan de hand hiervan onderzoeken we verschillende tegenstellingen in ons menselijk bestaan, zoals intuïtie versus analyse en idealisme versus realisme.

Kunstenaars dia aan bod komen zijn o.a: Francois Boucher, Jean-Honore Fragonard, Elisabeth Vigee Le Brun, Jacques-Louis David, Jean Auguste Dominique Ingres, Angelica Kaufmann, Eugene Delacroix, Caspar David Friedrich, Francisco de Goya, William Turner.

College 4
Tijdens het vierde college duiken we het realisme en impressionisme in. Het realisme verwierp fantasierijke idealisering ten gunste van een nauwkeurige observatie van de uiterlijke schijn. Het realisme werd gevolgd door het impressionisme, een stijl die bekend staat om zijn losse, spontane penseelstreken, die al snel synoniem zou worden met het moderne leven. We kijken naar hoe het begrip van de tijdsgeest en het observatievermogen van kunstenaars uit deze stromingen ons leren anders te durven zijn. En we komen erachter hoe hun blik op de wereld ons helpt beter te worden in het concentreren op wat we nu zien en ervaren.

We verdiepen ons in het werk van o.a. Gustave Courbet, Jean Baptiste Camille Corot, Jean Francois Millet, Edouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas, Berthe Morisot, Mary Cassatt, Camille Pissarro, enz

College 5
Het vijfde college staat in het teken van het post-impressionisme, een stroming waarin het impressionisme werd uitgebreid met meer levendige kleuren, vaak dikke verflagen, levensechte onderwerpen, en geometrische vormen en kleuren die worden ingezet voor expressieve effecten. We bestuderen de symbolische, wetenschappelijke en zeer persoonlijke benaderingen binnen het post-impressionisme en we komen erachter hoe het je helpt vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken.

We kijken o.a. naar het werk van: Georges Seurat, Paul Signac, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse Lautrec, Suzanne Valadon en Paul Cezanne

College 6
In het zesde college duiken we de 20e eeuw in en hebben we het over fauvisme, expressionisme en art nouveau. We kijken naar de felle kleuren en het ogenschijnlijk wild penseelwerk van het fauvisme en leren over het subjectieve perspectief en de manier waarop het expressionisme emotioneel effect bereikt, door stemmingen en ideeën op te roepen. Aan de hand hiervan onderzoeken we ook de kracht van het uiten van persoonlijke emoties.

We gaan dieper in op de werken van o.a. Henri Matisse, Andre Derain, Ernst Ludwig Kirchner, Paula Modersohn-Becker, Wassily Kandinsky, Franz Marc, James Ensor, Edward Munch, Gustav Klimt, enz.

College 7
We duiken in het kubisme, futurisme en abstractie. We kijken naar de revolutionaire nieuwe benadering van het weergeven van de werkelijkheid, uitgevonden door Pablo Picasso en Georges Braque. Het kubisme wordt beschouwd als de meest invloedrijke kunststroming van de twintigste eeuw en probeerde onderwerpen vanuit een veelvoud van gezichtspunten tegelijkertijd weer te geven. Daarnaast bekijken we stromingen die voortvloeide uit het kubisme zoals het futurisme, suprematisme, dada, constructivisme, vorticisme, De Stijl en Art Deco. Ook leren we in dit college hoe actie de fundamentele sleutel tot succes is, en bestuderen we het complexe filosofische begrip van kunst en leven in termen van ‘minder is meer’.

In dit college onderzoeken we de werken van o.a. Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Leger, Robert en Sonia Delaunay, Hilma Af Klint, Gino Severini, Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, enz.

College 8
Het achtste college gaat over dada en surrealisme. Gevoed door de trauma’s en verwarring van de Eerste Wereldoorlog, zochten kunstenaars naar nieuwe manieren om hun innerlijke onrust te uiten. De Dada-beweging bestond uit kunstenaars die de logica, rede en esthetiek van de moderne samenleving verwierpen. In plaats daarvan brachten ze in hun werken nonsens, irrationaliteit en anti-burgerlijk protest tot uitdrukking. De beweging beïnvloedde latere groepen waaronder het surrealisme, waar kunstenaars verontrustende, onlogische scènes afschilderden en technieken ontwikkelden om het onbewuste uit te drukken. Ook denken we verder na over ons onderbewuste, speelsheid en irrationaliteit. Zo kom je erachter hoe bepaalde ‘surrealistische’ technieken je spontaner en creatiever maken.

We verkennen het werk van kunstenaars als Marcel Duchamp, Kurt Schwitters, Hannah Hoch, Man Ray, Max Ernst, Rene Magritte met speciale aandacht voor vrouwelijke surrealistische kunstenaars zoals Frida Kahlo, Dorothea Tanning, Leonora Carrington, Kay Sage, enz.

College 9
Het negende college gaat over naoorlogse kunst. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog probeerden kunstenaars hun identiteit te herstellen en het hoofd te bieden aan het trauma van de oorlog en het uitbreken van de Koude Oorlog. In die periode verscheen een veelvoud aan bewegingen over het hele Europese continent – waaronder Tachisme, Art Informel, Nouveau Réalisme en Arte Povera – en vond de opkomst van even belangrijke kunststromingen aan de andere kant van de oceaan plaats, zoals het Amerikaanse abstracte expressionisme. In dit college zullen we ook het wereldwijde fenomeen van de pop-art onderzoeken, waarbij beelden uit de populaire cultuur in de kunst worden gebruikt en de nadruk wordt gelegd op banale of kitscherige elementen van elke cultuur. Door de werken van de abstract expressionistische schilders zullen we belangrijke lessen leren over de waarde van expressie boven perfectie, het onbekende boven het bekende en het innerlijke boven het uiterlijke, terwijl het werk van de popartiesten een nieuw licht zal werpen op ons dagelijks leven en de objecten die ons omringen.

In deze lezing bespreken we het werk van kunstenaars als Jean Fautrier, Jean Dubuffet, Karel Appel, Jackson Pollock, Lee Krasner, Hedda Sterne, Barnett Newman, Mark Rothko, Helen Frankenthaler, Andy Warhol, Richard Hamilton, Marisol, David Hockney, enz.

College 10
In ons laatste college zullen we onderzoeken wat we hedendaagse kunst noemen, verwijzend naar kunst gemaakt vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw tot heden. De werken die we zullen bespreken zijn divers en eclectisch, uitgevoerd in verschillende media, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot nieuwe media en performancekunst. Daarnaast gaan we de werken gebruiken om te onderzoeken welke mogelijkheden kunst ons biedt om ons te helpen nadenken over maatschappelijke vraagstukken en hoe het verandering teweeg kan brengen.

We bespreken enkele van de meest belangrijke namen uit de hedendaagse kunstscene, zoals Francis Bacon, Lucien Freud, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Yayoi Kusama, Yoko Ono, Nam June Paik, Ulay & Marina Abramovic, Christo & Jean-Claude, Ai Weiwei, en anderen.

Verder lezen Minder informatie

Timea Andrea Lelik

Dr. Timea Andrea Lelik is een kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. diploma kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en ze heeft gedoceerd, geschreven en gepubliceerd op gebied van moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2016 is ze ook lid van de International Association of Art Critics, AICA, Nederland. Ze is gepassioneerd over het delen van haar kunstkennis en het helpen van anderen om hun eigen creatieve potentieel aan te boren door middel van artistieke praktijken. Haar huidige onderzoek en lezingen gaan over de manieren waarop kunst het dagelijks leven actief kan beïnvloeden.

 

Praktische informatie

Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur en per college krijg je een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen. Tot 6 juli kun je elk college terugkijken.

Data

Data: Donderdagavond 11, 12 en 25 mei, 1, 8, 15, 22 en 29 juni, 6, 13 en 20 juli
Tijden: 20:00 – 21:30
Terugkijkoptie: Kan je een keer niet bij een van de colleges zijn? Je kan alle colleges terugkijken tot vier weken na het laatste college.
Tijdsduur: 10 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)

Tickets

Reguliere tickets: € 199,-
Ben je student? Schrijf je in met de promotiecode STUDENTENKORTING en je ontvangt 15% korting! Bij aanvang van het programma vragen we je je studentenpas te tonen.
Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje ([email protected]) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen