Museumdirecteuren delen hun persoonlijke fascinaties
Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Zou je vaker een museum willen bezoeken, maar lukt het steeds niet? Heb je Netflix inmiddels wel uitgespeeld? Schrijf je dan nu in voor deze collegereeks en krijg elf weken live les van de grootste kunstkenners in Nederland!
Voor deze nieuwe online collegereeks verwelkomen wij directeuren van de bekendste Nederlandse musea om hun liefde voor oude meesters uit De Nederlanden met ons te delen. Deze reeks is een vervolg op de succesvolle eerste online kunstreeks over moderne en hedendaagse kunst die in de periode van de ‘corona-avondklok’ door een grote groep deelnemers met enthousiasme werd gevolgd. In de hoog gewaardeerde reeks leerden we van beroemde museumdirecteuren dat anders kijken, je leert meer te kunnen zien. Er ontstond een prachtig kunstmozaïek van Turner en Van Gogh tot Kaersenhout en Dijkstra. Een belangrijk inzicht uit die reeks was het besef dat de besproken kunstenaars op de schouders van reuzen staan. En die reuzen – de oude meesters uit de 16e en 17e eeuw – komen aan bod in deze nieuwe reeks.
Je krijgt les van de museumdirecteuren van onder meer het Rijksmuseum, Frans Hals Museum, Boijmans van Beuningen, het Mauritshuis, Centraal Museum Utrecht en het Bonnefanten. Zij delen hun persoonlijke fascinaties voor een kunstenaar en vertellen over de meesterwerken die zij voortbrachten en de periode waarin de werken tot stand kwamen. De directeuren nemen ons mee langs de schoonheid, de betekenis en de invloed van de oude meesters in hun eigen tijd en op latere kunstenaars.
Na het volgen van deze reeks heb je nog meer waardering voor wat een onvoorstelbaar grote schoonheid en vakmanschap schilders uit de 16e en 17e eeuw hebben voortgebracht en zie je welke enorme invloed ze hebben gehad op latere kunststromingen. We starten bij Jeroen Bosch en gaan in vogelvlucht langs meesters uit vooral De Nederlanden en maken soms uitstapjes naar Italië, Spanje en Frankrijk. Leer meer over de technieken, het leven en de invloed van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Judith Leyster, Peter Paul Rubens, Jan Steen en – bijvoorbeeld – Johannes Vermeer en ontdek de betekenis van hun werken. Het resultaat is een uniek mozaïek van kunstgeschiedenis uit de 16e en 17e eeuw, samengesteld door de top van de Nederlandse museumwereld.
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.
Partners
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.
Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst
De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectiegerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.
Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar Vereniging Rembrandt en wordt gebruikt voor de verrijking van het kunstbezit van musea in Nederland.
Praktische informatie
Voertaal: Nederlands
Soort: 11-delige online collegereeks
Data: Les op elke dinsdag van 28 september t/m 7 december
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Zoom
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Je kan alle colleges terugkijken tot twee weken na het laatste college.
Problemen met bestellen?
Les van de grootste kunstkenners van Nederland
We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen. Ze geven een combinatie van een college en een interactief gesprek via de Q&A met een expert en het publiek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Bart Rutten een vrije interpretatie geeft van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Aansluitend stelt hij een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna moderator van de reeks Laurens Knoop de vragen van het online publiek zal inbrengen. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeks – voor zowel de spreker als de deelnemers. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.

Taco Dibbits – Rijksmuseum Amsterdam
Taco Dibbits is sinds juli 2016 hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij studeerde kunstgeschiedenis en begon in 2002 bij

Martine Gosselink – Mauritshuis
Martine Gosselink is op 1 april dit jaar begonnen als de nieuwe directeur van Het Mauritshuis. Daarvoor werkte

7 februari: Sjarel Ex, van het Museum Boijmans Van Beuningen, over Sarkis
Sjarel Ex was tot voor kort directeur van het Museum Boijmans van Beuningen. Voordat hij daar museumdirecteur werd,

7 maart: Ann Demeester van het Kunsthaus Zürich over Niki de Saint Phalle
Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum

Manfred Sellink – Museum voor Schone Kunsten Gent
Kunsthistoricus Manfred Sellink is sinds 2014 directeur van het Musuem voor Schone Kunsten Gent. Daarvoor was Sellink directeur

Bart Rutten
Tussen 2008 en 2017 werkte hij bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd

Imara Limon – Amsterdam Museum
Imara Limon is als enige in deze reeks (nog) geen museumdirecteur, maar curator en conservator bij het Amsterdam

Arnoud Odding – Rijksmuseum Twenthe
Arnoud Odding is directeur van het Rijksmuseum Twente en De Museumfabriek in Enschede. Arnoud Odding studeerde kunstgeschiedenis in

Stijn Huijts – Het Bonnefanten
Stijn Huijts is directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Voordat hij in 2011 bij dit museum begon, was

Peter Schoon – Dordrechts Museum
Peter Schoon startte in 1990 als vrijwilliger bij hert Dordrechts Museum, trad er in 1992 in dienst en

Janelle Moerman – Museum Prinsenhof Delft
Janelle Moerman ging de museumwereld in na een carrière in de journalistiek, waarin ze onder andere als eindredacteur
Live
Live interactief meekijken via Zoom
De reeks is elf weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.
Deelnemers over de eerste reeks Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren