Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren – 18e en 19e eeuw

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
Directeuren van tien belangrijke kunstmusea nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstenaars en de kunstgeschiedenis van Rococo tot het Impressionisme en Van Gogh. Met de directeuren van onder meer Kunstmuseum Den Haag, Kunsthaus Zürich, Custodia Parijs en het Van Gogh Museum.

Online Evenement

Prijs

€199

Museumdirecteuren delen hun persoonlijke fascinaties

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van?  Wil je vaker een museum bezoeken en is het steeds op slot of te ver weg? Wil je alleen maar les van de allerbeste of anders liever niet? Schrijf je dan nu in voor de nieuwe live online collegereeks van The School of Life en krijg tien weken les van de grootste kunstkenners van Nederland en daarbuiten.

Voor deze nieuwe online collegereeks ontvangen wij wekelijks live directeuren van befaamde musea uit Nederland en daarbuiten om hun liefde voor de rococo, het neo-classicisme, de romantiek, het romantisch realisme, het impressionisme of de art nouveau met ons te delen. Deze reeks is een vervolg op de hooggewaardeerde twee kunstreeksen over hedendaagse kunst en Hollandse Meesters uit de 16e en 17e eeuw. Daarin leerden beroemde museumdirecteuren ons hoe je meer leert te zien door anders te kijken. In de derde reeks betreden we de 18e en 19e eeuw: een periode van ongekende vernieuwing waarin anders leren kijken tot een hogere kunst werd verheven.

Tien museumdirecteuren delen hun persoonlijke liefde voor hun favoriete kunstenaars en introduceren je in de meesterwerken die zij voortbrachten en ook de periode waarin de werken tot stand kwamen. Ze duiken met ons in de frivoliteit en lichtheid van de rococo, de emotie van de romantiek, de zoektocht naar puurheid in het neo-classicisme, de ongeïdealiseerde werkelijkheid van het romantisch realisme, de aandacht voor het moment van het impressionisme en het optimisme van de Art Nouveau. Ze laten je op een nieuwe manier kennis maken met de schoonheid, betekenis en invloed van de werken van enkele van de grootste kunstenaars ooit, zoals Goya, Watteau, Turner, Friedrich, Millet, Courbet, Renoir, Monet, Seurat, Gauguin en Van Gogh. Dompel je tien weken onder in één van de interessantste periodes uit de kunstgeschiedenis met de top van de museumwereld . Gewoon vanaf je luie bank of keukentafel.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt, Centraal Museum Utrecht en de Museumvereniging.

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectiegerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.

Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar Vereniging Rembrandt en wordt gebruikt voor de verrijking van het kunstbezit van musea in Nederland.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 10-delige online collegereeks
Data: Les op elke dinsdag van 15 februari t/m 19 april
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Online via Zoom
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Je kan alle colleges terugkijken tot twee weken na het laatste college.

Inhoudelijke verdieping bij elk college

Is door het college jouw honger naar kunst alleen maar groter geworden of heb je gewoon zin in een toetje? Wat ook leuk is, is dat als inhoudelijk partner bij deze online reeks Vereniging Rembrandt na afloop van elk college verhalen beschikbaar stelt die context en verdieping geven aan wat zojuist is besproken.

Les van de grootste kunstkenners van Nederland

We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen. Ze geven een combinatie van een college en een interactief gesprek via de Q&A met een expert en het publiek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Meta Knol en Bart Rutten een vrije interpretatie geven van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Om en om stellen zij een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna moderator van de reeks Laurens Knoop de vragen van het online publiek inbrengt. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeksen – voor zowel de spreker als de deelnemers. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.

Live

Live interactief meekijken via Zoom

De reeks is elf weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

De interviewers

Meta Knol en Bart Rutten verzorgen elk vijf colleges de inhoudelijke expertvragen en leggen de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Bart Rutten is directeur van Centraal Museum Utrecht en is medebedenker van het idee van de online kunstreeks. Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Laurens Knoop treedt op als gastheer van van de reeks. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en oprichter van The School of Life Amsterdam.

Bart Rutten

Tussen 2008 en 2017 werkte hij bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd

Bekijk

Laurens Knoop

Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges

Bekijk

Meta Knol

Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Bekijk
Deelnemers over de eerste reeks Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren

 

“Wat een breed scala aan perspectieven, ik sta telkens weer verbaasd hoe eloquent jullie de kunst benaderen!”

“Wat een prachtige inleidingen elke keer weer. Dit zijn wel de leukste avonden van de hele coronatijd. Nooit geweten dat we zulke leuke en inspirerende museumdirecties hebben!”

Veelgestelde vragen