Dirk De Wachter: Een nieuw jaar in verbinding

  • Online
  • Special event
Dirk De Wachter hielp miljoenen mensen met zijn ideeën. Zoals dat het oké is een beetje ongelukkig te zijn. Dit jaar werd hij zelf ernstig ziek en stelde hij de vragen: hoe vind je troost en waarover gaat het leven nu écht? Deze avond is te boeken in combi met het interview met Elizabeth Gilbert.

Online Evenement

Prijs

€27

Het onmetelijke mysterie van de ander

In dit interview leer je van Dirk De Wachter:

  • Onze menselijke behoefte aan troost te begrijpen en omarmen
  • Hoe het contact met de ander van levensbelang is
  • Hoezeer je zélf het verschil kunt maken voor de ander
  • Verschillende bronnen van troost te herkennen
  • Hoe je je prioriteiten opnieuw kalibreert voor het nieuwe jaar

We zijn ontzettend blij dat we het nieuwe jaar mogen starten met een online interview met psychiater Dirk De Wachter. Na jarenlang anderen bijgestaan te hebben als psychiater en met boeken als Borderline Times, De kunst van het ongelukkig zijn en Goed leven, kreeg hij vorig jaar zelf te maken met een levensbedreigende ziekte. Op 5 januari spreekt psycholoog en auteur Thijs Launspach hem over wat hij tussen de behandelingen door geleerd heeft over troost, hoop, kwetsbaarheid en vooral over het onmetelijke mysterie van de ander.

Dirk De Wachter bereikte miljoenen Nederlanders en Vlamingen met zijn scherpe analyses over onze scheefgegroeide maatschappij. Steevast zette hij in op de overvloed van ‘ikkigheid’ en stelde hij ook een diagnose voor onze samenleving: de Borderline-maatschappij. De kenmerken: instabiele menselijke relaties, snel vervallen in uitersten, identiteitsstoornis, impulsiviteit, zelfdestructieve trekken, driftbuien en een chronisch gevoel van leegte.

De Wachter strijdt sindsdien voor meer menselijkheid, meer verbinding en meer acceptatie van de essentie van het leven: oprecht en belangeloos contact met de ander. Dat is niet alleen binnen het vak van psychiatrie een onmisbaar element voor behandeling, maar ook voor de gehele maatschappij van groot belang in deze tijd.

Ziekte

Maar nu hij zelf recent ernstig ziek werd kwamen zijn adviezen plotseling heel dichtbij. Nog veel sterker dan voorheen ervaart De Wachter de essentiële genezingskracht van de zorgzame nabijheid en de aanraking van de ander. Hoe belangrijk het is dat je niet wegloopt als het moeilijk wordt, van beide kanten. Juist dat is niet alleen voor ernstig zieke mensen maar voor de gehele samenleving van het grootste belang op dit moment: voorbij de individualiteit en de verkruimeling en richting de medemenselijkheid en de verbinding. Richting de oprechte samenwerking.

Want de échte betekenis en de voldoening van het leven is de ontdekking van het oneindige mysterie van de ander, van de mens. Het spirituele schuilt niet in de religie, maar in de blik van de ander, waarin De Wachter de filosoof Levinas volgt. Die blik van de ander is de ultieme goddelijkheid, daarin word je gezien als mens en ervaar je richting en betekenis.

Praktische informatie

Datum: donderdag 5 januari
Tijd: 20.00 uur – 21.30 uur
Locatie: Zoom

Tickets

Regulier ticket: € 27,-
Regulier ticket met terugkijklink voor 10 dagen: € 32,-

Combi-tickets met Elizabeth Gilbert

Kom naar onze beide nieuwjaars-events en ontvang korting!
Regulier ticket Gilbert + De Wachter met terugkijklink: € 45,- (i.p.v. € 65)
De terugkijklink is 10 dagen te gebruiken.

Het interview

Tijdens dit interactieve online interview deelt Dirk de Wachter zijn ervaringen en inzichten van het afgelopen jaar. Thijs Launspach verkent verschillende bronnen van troost met hem en spreekt hem over hoe we in deze tijd de verbinding met de ander weer op de eerste plaats kunnen zetten. Daarnaast helpen De Wachter en Launspach je op zoekt te gaan naar wat troost biedt en stil te staan bij wat voor jou nu echt van belang is in het leven. Kom erachter dat je niet alleen bent en start het nieuwe jaar met troost en verbinding.

Het boek: Vertroosting

De Wachter publiceerde zijn recente inzichten en denkbeelden in een nieuw boek: Vertroostingen; gewone woorden van Dirk de Wachter. In dit persoonlijke boek onderzoekt hij hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

Het boek kan los worden besteld bij je ticket. Je ontvangt het boek uiterlijk 24 december en hoeft geen verzendkosten te betalen!

Over de spreker en interviewer

Op 5 januari ontvangen we psychotherapeut Dirk de Wachter. Expertinterviewer Thijs Launspach gaat deze avond met hem in gesprek.

Dirk de Wachter

Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut en verbonden aan de KU Leuven. Hij is expert in systeem- en

Bekijk

Thijs Launspach

Thijs Launspach is psycholoog en auteur. Hij heeft een column in het Algemeen Dagblad en aan The School

Bekijk

Online

Live interactief kijken

Het interview is te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen. Het interview is tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. 

Online interview

Elizabeth Gilbert: A Creative New Year

Het jaar creatief beginnen? Bekijk dan ons andere nieuwjaars-event met Elizabeth Gilbert. Op 2 januari nodigt de auteur van Eat Pray Love en Big Magic je uit om jouw nieuwsgierigheid te volgen voor een creatief 2023! Als je de events samen koopt, ontvang je korting op je ticket.

Bekijk het event

Veelgestelde vragen