Mythologie

  • Collegereeks
  • Cultuur
Maak kennis met de bizarre, bijzondere, inspirerende en bovenal prachtige verhalen uit de Griekse mythologie.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€225

Verhalen met zeggingskracht

Wie is er niet geboeid door de bizarre, bijzondere, inspirerende en bovenal prachtige verhalen uit de Griekse mythologie? Griekse mythen zijn duizenden jaren oud, maar ze hebben nog niets aan zeggingskracht ingeboet. In deze crash course gaan we op zoek naar de oorzaken van die eeuwige jeugd. We onderzoeken waar mythen vandaan komen, waarom ze door de Grieken eindeloos werden doorverteld en waar ze over gaan. We behandelen de meest interessante wetenschappelijke benaderingen en kijken ook naar wat de waarde van mythen is in de moderne wereld.

De inhoud van de colleges ziet er zo uit:

 

Het programma

College 1: Inleiding
Wat zijn mythen? Waar komen ze vandaan? Waarom vinden we ze interessant? Hoe zijn mythen geïnterpreteerd? Wat hebben we eraan?

College 2: Prometheus (en Pandora)
Wat zijn goden? Wat is het verschil tussen goden en mensen? Waarom is de vrouw zo belangrijk voor het scheppingsverhaal?

College 3: Achilles
Hoe ziet een Griekse held eruit? Hoe kun je het ware heldendom bereiken? Kan een held de dood overwinnen en onsterfelijk worden?

College 4: Odysseus
Wat zijn monsters, waarom bestaan ze en wat vertellen ze over hun tegenstanders, de helden? Hoe kun je monsters verslaan?

College 5: Oedipus
Hoe worden mensen gestraft voor hun fouten? Kunnen mensen aan hun lot ontsnappen? En hoe belangrijk is familie?

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Hugo Koning

Hugo Koning

Hugo Koning is classicus en werkzaam aan de Universiteit van Leiden en het Stanislascollege in Delft. Hij promoveerde op een van Griekenlands oudste dichters, de epicus Hesiodus. Hij is gefascineerd door mythen uit de hele wereld en geboeid door de vraag wat ze de huidige mens te vertellen hebben.

Moïra Anne Müller

Moïra Anne Müller

Moïra Anne Müller is gepromoveerd filosofe in de Griekse Oudheid en geeft nu les hierin aan verschillende universiteiten en cursusinstituten. In al haar werkzaamheden is het uitgangspunt de gezamenlijke zoektocht naar de actualiteit van de Griekse filosofie en poëzie. Regelmatig publiceert ze artikelen over de thema’s zoals noodlot en vrijheid, duivelse dilemma’s en morele besluitvorming.

Veelgestelde vragen