Literatuur

  • Collegereeks
  • Cultuur
In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep. Niet met het doel stijlmiddelen beter te begrijpen of historische feiten te leren, maar om te ontdekken wat deze boeken ons vertellen over het leven.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€225

Over deze Crash Course

In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep. Niet met het doel stijlmiddelen beter te begrijpen of historische feiten te leren, maar om te ontdekken wat deze boeken ons vertellen over het leven. We leren onder andere van Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj, Marcel Proust, Zadie Smith en nog 14 andere iconische schrijvers. Je komt erachter waarom je ze zou moeten lezen en waarom deze schrijvers je leven kunnen verrijken!

Programma

College 1 – Wat is literatuur?
Wat is de waarde van verhalen in ons leven? En wat is het verschil tussen literatuur en andersoortige verhalen? Tijdens het eerste college kijken we naar Don Quichot van Miguel de Cervantes, de eerste moderne roman van Europa en naar het werk van Gustave Flaubert.

College 2 – Liefde
Een van de belangrijkste thema’s in het leven, en al helemaal in de literatuur is, liefde. Wat is liefde? Wat zijn verschillende manieren om ernaar te kijken? Deze vragen behandelen we aan de hand van het werk van Jane Austen, Emily Brontë en Marcel Proust.

College 3 – Menselijke en Goddelijke existentie
Wat is de plek van de mens in de wereld? Hebben we een God nodig? Hebben we ons lot in eigen hand? We bekijken dit thema met behulp van de werken Leo Tolstoj en Fjodor Dostojevski. Ook de filosofen Nietzsche, Schopenhauer en Kierkegaard komen om de hoek kijken.

College 4 – Vervreemding
Hoe leid je een leven in overeenstemming met wie je bent? En zorg je dat je niet in een kakkerlak verandert, zoals de hoofdpersoon uit De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka? Naast het werk van Kafka, kijken we naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Marx en Foucault ondersteunen ons in de analyse van deze werken en thema’s.

College 5 – Sterfelijkheid
En dan gaan we dood. Wat doet angst voor de dood met je? Hoe wijst het ons op wat er toe doet in het leven? En wat blijft er na de dood over van onze daden? Deze vragen gaan we te lijf met behulp van het werk van W. F. Hermans, Philip Roth en Zadie Smith.

Frank Meester

Frank Meester

Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester. Met Marli Huijer scheef hij Goudmijn van het denken (2012) en met Stine Jensen De Opvoeders (2017). Verder schrijft hij met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

 

Deze crash course staat niet meer gepland. 

Veelgestelde vragen