Gawie Keyser leert je opnieuw kijken
Wat zeggen films over de cultuur waarin we leven? Enorm veel! Gawie Keyser, filmrecensent van De Groene Amsterdammer, laat ons in vijf colleges zien dat leven en verbeelding onlosmakelijk verbonden zijn. Onderzoek met hem welke impact de meesterwerken van meer dan een eeuw aan filmgeschiedenis vandaag nog op ons hebben.
Neem in dit vijfdelige college in Amsterdam de tijd om de kracht van iconische films te ervaren en ze dieper te analyseren. Welke verwachtingen doorbraken deze films? Wat gebeurde er op technisch gebied? Welke invloed had de maatschappelijke context? En hoe veranderden ze de filmgeschiedenis? Keyser leert je op een manier naar film te kijken die je nooit meer zult vergeten.
Het programma
Elke week volg je een college en krijg je een film mee als huiswerk.
College 1 – Inleiding
Wat is film, en waarom kijken mensen naar film? In deze intro-les leer je hoe je een film ‘leest’ of ‘analyseert’ aan de hand van kijkkaders. We oefenen met de klassieker The Passion of Joan of Arc (1928) van de Deense meester Carl Theodor Dreyer.
College 2 – Transcendente film
Transcendentie overbrengen in film? In 1988 publiceerde screenwriter Paul Schrader de terugblik Transcendental Style in Film. Hij bespreekt fragmenten uit films van Carl Theodor Dreyer, Yasijuro Ozu en Robert Bresson, die we in deze les ook onder de loep nemen. Wat zien we van deze inzichten terug in Schraders eigen film: First Reformed (2018)?
College 3 – Orson Welles (Amerika, 1915 — 1985)
Weinig films hadden zo’n grote inwerking op de kunstvorm als Orson Welles’ Citizen Kane. Aan de hand van het leven en werk van Welles duiken we dieper in dit meesterwerk. Ook kijken we naar zijn Shakespeare-films en de film noir Touch of Evil (1958).
College 4 – Alfred Hitchcock (Engeland, 1899 — 1980)
Film als psychologie, filosofie en politiek — dit idee liet Alfred Hitchcock ons na. Aan de hand van de denkbeelden van Gilles Deleuze analyseren we zijn mysterieuze film Vertigo. We ontdekken hoe zijn visuele verhalen de moderne mens duiden, en ook de wereld waarin die leeft.
College 5 – De nouvelle vague (Frankrijk) en haar invloed op twee hedendaagse makers
Hoe komen de kerneigenschappen van de nouvelle vague terug in het werk van Agnès Varda? We traceren haar invloed op de New Hollywood van de jaren 70, met een korte blik op het werk van Scorsese en Coppola. Daarna zien we hoe de nouvelle vague terugkeert bij Tarantino om te af te sluiten met de nieuwste film van Claire Denis (2019).

Gawie Keyser
Gawie Keyser schrijft over film en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en Brainwash.nl. In 2012 won hij de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie. In 2006 bracht hij de Encyclopedie van de populaire cultuur uit, een essaybundel waarin het beste uit de populaire cultuur bijeengebracht is en hartstochtelijk wordt verdedigd. Drie jaar later verscheen zijn roman De donkere kant van de straat.
Praktische informatie
Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf avondbijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam
Deze crash course staat niet meer gepland.