Changemakers: de kunst van het veranderen

  • Cultuur
In deze reeks behandelen we de mogelijkheden van maatschappijverandering aan de hand van belangrijke changemakers. We verkennen belangrijke revolutionairen in de politiek, religie, wetenschap en cultuur. We doen dit door te kijken naar verrassende ideeën, concrete voorbeelden en mooie verhalen.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€225

Over deze crash course

Wie is je held? Het zijn waarschijnlijk rolmodellen die we zo sterk adoreren dat we ze bijna niet meer als menselijk zien. We zetten deze changemakers op zo’n hoog voetstuk, dat we niet meer goed kunnen zien wie ze echt waren. Wanneer we ze dichterbij brengen en goed bestuderen, ontdekken we dat we praktische lessen van ze kunnen leren.

Wie waren deze mensen? Wat was de aard van hun verandering? Ging het stap voor stap of in sprongen? We verkennen belangrijke revolutionairen in de werelden van politiek, economie, cultuur en spiritualiteit. We kijken naar verrassende ideeën, concrete voorbeelden en mooie verhalen. We onderzoeken wat we zelf kunnen doen om de wereld te verbeteren.

De inhoud van de colleges ziet er zo uit:

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten

Programma
Tijdens de vijf lessen behandel je theorie over verandering, kijk je naar de levensverhalen van verschillende inspirerende changemakers en gebruik je dit om zelf plannen te maken.

De dynamiek van verandering.
Wat is changemaking en wie zijn interessante changemakers? En ook belangrijk: Wat wil je zelf veranderen en waarom? We verkennen ideeën hierover van onder meer de stoïcijnen, boeddhisten en taoïsten.

Politieke verandering.
Wanneer is maatschappijverandering (wel of niet) wenselijk? Hoe breng je politieke verandering tot stand? Voorbeelden: Mahatma Gandhi; Martin Luther King & Rosa Parks; Nelson Mandela en Barack Obama.

Economische verandering.
Hoe kunnen we onze economie efficiënt houden en rechtvaardiger maken? Wat voor nieuwe paradigma’s of utopieën krijgen we aangereikt van economen? Hoe kun je zelf als consument, werknemer of ondernemer het verschil maken? Voorbeelden: Kate Raworth en Naomi Klein.

Culturele verandering.
Wat kunnen we leren van iconen uit de (pop)cultuur? Kunnen boeken, platen, talkshows, films en tv-series de wereld veranderen? Voorbeelden: Nina Simone, Oprah Winfrey, Beyoncé & Chimamanda Ngozi Adichie.

Spirituele verandering.
Hoe verhouden maatschappelijke en individuele verandering zich tot elkaar? In hoeverre kan religie of mindfulness een inspiratiebron vormen voor maatschappijverandering? Voorbeelden: Christus, Boeddha, Thich Nhat Hanh. 

Verder lezen Minder informatie
Remko van Broekhoven

Remko van Broekhoven

Remko van Broekhoven is filosoof en schrijver. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke kracht; in 2011 ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ over persoonlijke ontwikkeling en maatschappijverandering; en in 2016 zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek in de democratie. Vorig jaar publiceerde hij: ‘De wereld omgekeerd – Hoe de filosofie je helpt goed om te gaan met het kwaad’.