Conservatoren over grote kunstenaars: van Klimt tot Magritte 

• Vijf online zomeravonden.
• Les van conservatoren over vijf spectaculaire kunstenaars.
• Doe live mee of kijk het later terug.

Ontdek de Klassieke Modernen van begin 20e eeuw. Laat je door topconservatoren meevoeren langs het leven en werk van Klimt, Matisse, Af Klint, Toorop en Magritte.

Online via Zoom

Prijs

€ 119,-

Over Klimt, Matisse, Af Klint, Toorop en Magritte

  • Leer in vijf avonden over het leven en werk van de spectaculairste kunstenaars van voor de oorlog
  • Ontdek hun invloed op de kunstgeschiedenis
  • Maak kennis met de techniek en de visie van de kunstenaars
  • Laat je inspireren door de passie van conservatoren

Aan het einde van de 19e eeuw worden tradities die eeuwenlang de kunst bepaalden doorbroken. Kunstenaars als Van Gogh, Cézanne en Gauguin kiezen hun eigen pad en ontwikkelen nieuwe stijlen. Zij bereiden daarmee de weg voor nóg radicalere vernieuwing. En die komt begin 20e eeuw met onder anderen Gustav Klimt, Henri Matisse, Hilma Af Klint, Charley Toorop en René Magritte. Deze giganten van de klassieke moderne kunst laten ons met hun abstracte en surrealistische werken op compleet nieuwe wijze naar kunst én de werkelijkheid kijken. Ze bieden een nieuw perspectief op schoonheid, essentie, fantasie, emotie en wat écht belangrijk is in deze wereld.

Ontdek vanaf 6 juni in vijf live uitzendingen via Zoom de kracht van hun kunstzinnige blik op de wereld. Vijf conservatoren van vooraanstaande Nederlandse musea, zoals Boijmans van Beuningen, Het Van Gogh Museum en Kunstmuseum Den Haag en het Centraal Museum Utrecht, delen hun kennis over en passie voor deze geweldige kunstenaars. Ze leren je over de betekenis van hun werken en nemen je mee naar de historische context en nalatenschap. Verrijk je leven en laat je meevoeren in de kunst van deze Klassieke Modernen – zoals de artistieke genieën uit dit tijdperk ook worden genoemd.

De reeks is een vervolg op de succesvolle serie collegereeksen Conservatoren over Grote Kunstenaars seizoen 1 en op vijf seizoenen Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren. Er is geen voorkennis nodig voor deelname.

De opzet

Het programma is een combinatie van een college van een conservator en een interactief gesprek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Meta Knol en Bart Rutten een vrije interpretatie geven van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Zij stellen een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna Laurens Knoop, moderator van de reeks, de vragen van het online publiek inbrengt. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeksen – voor zowel de spreker als de deelnemers. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.

De colleges

De conservatoren gaan het in vijf zomeravonden hebben over deze vijf spectaculaire kunstenaars:

Gustav Klimt

Edwin Becker, hoofdconservator van het Van Gogh Museum, spreekt over een van de meest aansprekende kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis: Gustav Klimt (1862 – 1918). Klimts gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten zijn wereldberoemd en zijn werk spreekt tot de verbeelding; op een een romantische, suggestieve en dromerige manier. De Golden Boy uit de kunstgeschiedenis is ergens een product van zijn tijd: Le Fin du Siècle in Wenen rond 1900, waar de tijdsgewrichten van de Belle Epoque schuurden als tektonische platen met de moderne tijd. Kunstenaars als Klimt, Schiele en Kokoschka en andere artistieke denkers als Freud, Wittgenstein en Mahler, voelden de veranderende tijd aan als de wisseling van seizoenen. Leer in dit college over deze nieuwe tijd en over de aantrekkingskracht van de werken van Klimt.

Hilma af Klint

Laura Stamps, conservator moderne en hedendaagse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag, neemt ons mee naar een van de beroemdste vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hilma af Klint wordt beschouwd als een van de pioniers van de abstracte kunst en ontwikkelde zich vanuit de landschapskunst. Af Klint heeft veel overeenkomsten met Piet Mondriaan: beiden werden lid van de theosofische beweging (waar ook Rodulf Steiner deel van uitmaakte), beiden startten met het schilderen van landschappen en beide ontwikkelden een geheel eigen abstracte, spirituele stijl. Beiden hadden een grote fascinatie voor het doorgronden van de krachten van het leven op aarde in haar spiritualiteit. Af Klint legde in haar testament vast dat haar werk tot 20 jaar na haar dood niet tentoongesteld mocht worden. Ze is mede daarom decennia in de vergetelheid gebleven. Maar de laatste decennia is haar populariteit enorm. Eind 2023 vindt er een grote overzichtstentoonstelling plaats in Kunstmuseum Den Haag.

Henri Matisse

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, vertelt ons over Henri Matisse, een van de beroemdste schilders uit het begin van de 20e eeuw. Matisse is de grondlegger van het Fauvisme, wat vrij vertaald ‘Wilde dieren’ betekent. Zijn werk kenmerkt zich door felle, vrolijke kleuren en behoort tot de grotere stroming van het expressionisme. Matisse zijn beroemdste schilderij is De Dans, waarvan er twee zijn gemaakt door hem: een hangt in Rusland, de ander in Amerika. Ander beroemd en kenmerkend werk van Matisse hangt in het Stedelijk Museum Amsterdam: La Perruche et la Sirène. Matisse zijn unieke werk is van grote invloed geweest op latere schilders, zoals Kees van Dongen en Georges Braque. Kleur zou altijd zijn handelsmerk blijven en toen hij letterlijk slecht ter been werd, maakte hij kunst vanuit een liggende positie waarin hij papiers gouaches gebruikte, gekleurd papier dat hij op een groot doek plakte. Dit werden wereldberoemde werken.

Charley Toorop

Maite van Dijk, artistiek directeur van Museum MORE in Gorssel en Museum MORE | Kasteel Ruurlo, spreekt over Charley Toorop (1891 – 1955). Charley is een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars van Nederland. Ze maakte deel uit van de Bergense school, een avant-gardistische Nederlandse kunststroming die tussen 1915 en 1925 in Bergen ontstond. Toorops werk herken je van grote afstand en heeft een (magisch) realistisch karakter. Toorop schilderde voornamelijk portretten. Vaak met een zakelijke uitstraling. Een beetje hard soms. Een van haar bekendste schilderijen is Drie generaties, waarin ze zichzelf, haar zoon en (een bronzen beeld van) haar vader afbeeldt. Ze streefde een diepe beleving van de werkelijkheid na. Ze was bevriend met Piet Mondriaan en exposeerde op jonge leeftijd met Picasso, Braque en Cézanne. Ze was groot fan van Kandinsky en Van Gogh en liet zich door al deze kunstenaars inspireren. Toorop is te zien in talloze musea in Nederland, waaronder het Kröller-Müller Museum.

René Magritte

Nina Folkersma, kunsthistoricus en zelfstandig curator van moderne en hedendaagse kunst, spreekt over de bekendste Belgische kunstenaar van de moderne tijd: René Magritte. Zijn werk is wereldberoemd en samen met het werk van Dalí de kern van het surrealisme. Ceci n’est pas une pipe, ongetwijfeld de bekendste tekstregel uit de kunstgeschiedenis die in zijn werk La Trahison des Images zit, is een toonbeeld van zijn werkwijze: misleidend, verwarrend, suggestief en vaak donker. Magritte kende een zeer traumatische jeugd met een moeder die zichzelf met een blinddoek om verdronk. We zien het vaak terug in zijn werk: geen gezicht of een bedekt gezicht. Een man die in een spiegel kijkt maar je ziet toch zijn achterhoofd, een schilderij waar het tegelijk dag en nacht is. En alles in een merkwaardig soort realistische stijl. Een fantastische kunstenaar die niet te missen is in de geschiedenis van de kunst van de 20e eeuw.

Verder lezen Minder informatie

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst.

De Vereniging Rembrandt De Vereniging Rembrandt is een particuliere vereniging van ruim 17.500 kunstliefhebbers die geloven dat goede kunst met iedereen moet kunnen worden gedeeld. Sinds haar oprichting in 1883 biedt zij musea door heel Nederland onmisbare financiële steun bij de aankoop van topkunst: van Het melkmeisje van Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam tot aan Grayson Perry’s Tomb of the Unknown Craftsman in het Bonnefanten in Maastricht. Kunst die zich qua kwaliteit kan meten met die van Rembrandt – vandaar de naam. Sinds 2012 helpt de Vereniging Rembrandt ook bij onderzoek en sinds 2018 bij restauraties. Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar de missie van de Vereniging Rembrandt en wordt direct ingezet voor de verrijking van ons gemeenschappelijk kunstbezit.

Als inhoudelijk partner bij deze online reeks biedt de Vereniging Rembrandt tijdens en na afloop van een aantal colleges extra verdieping. Bezoek hun website voor meer informatie.

Praktische informatie

Data: Elke dinsdag van 6 juni tot en met 4 juli
Ticket: € 119,-
Duur: 5-delige online collegereeks
Tijd: 19.30 – 21:00
Locatie: Online via Zoom
Terugkijken: elke woensdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Alle colleges kunnen tot woensdag 31 augustus bekeken worden. Zo heb je lekker de hele zomer de tijd je in deze vijf grote kunstenaars te verdiepen!
Voertaal: Nederlands
Huiswerk: Voor deze serie is geen verplicht huiswerk, maar je krijgt wel inspirerende tips om je verder te verdiepen.

Nieuw programma

Leonardo da Vinci: Een leven als kunstwerk

Heb je nooit genoeg van kunst? Deze zomer is Michael Kwakkelstein terug. Hij is een van ’s werelds leukste en belangrijkste da Vinci-kenners, en door onze deelnemers beoordeeld met een 9. Het wordt een drieluik: “De mythe ontrafeld”, “Het wezen van de schilderkunst volgens Leonardo” en “Het bizarre verhaal van Salvator Mundi”.

Lees er alles over

Conservatoren over vijf grote kunstenaars

Elk college deelt een conservator inzichten over de kunstenaar waarin zij gespecialiseerd is. We starten met een ononderbroken college van 40 minuten waarin de hoofdgast je leert over het werk, leven en de invloed van de kunstenaar en je meeneemt in diens passie.

Edwin Becker, Van Gogh Museum

Edwin Becker is hoofdconservator van het Van Gogh Museum in Amsterdam en werkt al sinds 1992 voor de

Bekijk

Laura Stamps, Kunstmuseum Den Haag

Laura Stamps is conservator moderne en hedendaagse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag. Als kunsthistorica werkte zij eerder

Bekijk

Bart Rutten, Centraal Museum Utrecht

Bart Rutten staat als spreker geagendeerd voor deze reeks. Tussen 2008 en 2017 werkte Bart Rutten bij het

Bekijk

Maite van Dijk, artistiek directeur van Museum MORE

Maite van Dijk is sinds 2021 artistiek directeur van Museum MORE in Gorssel en Museum MORE | Kasteel

Bekijk

Nina Folkersma

Nina Folkersma is kunsthistoricus en zelfstandig curator van moderne en hedendaagse kunst met een bijzondere belangstelling voor het

Bekijk

Live

Live interactief meekijken

De reeks is vijf weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

De interviewers

Na ieder college volgt een interactief gesprek met kunstexpert Meta Knol en gastheer Laurens Knoop, waar met behulp van de vragen uit het publiek verdieping wordt gegeven aan het college. Zo ontstaat een levendig en interactief gesprek met alle betrokkenen. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan. De experts nemen je mee de diepte in en leggen onderlinge verbanden tussen de diverse colleges.

Meta Knol

Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Bekijk

Laurens Knoop

Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

Bekijk
deelnemers over de eerdere kunstcolleges

“Wat een breed scala aan perspectieven, ik sta telkens weer verbaasd hoe eloquent jullie de kunst benaderen!”
 
“Zeer interessant. Hele goede sprekers. Ook het terugkijken op je gemak vond ik erg prettig en leerzaam.”
– Janine de Warrimont-Henquet
 
“Deskundigheid op alle fronten. Fijn is dat.
– Yvonne van Schaik

Doe je mee?




Veelgestelde vragen