Masterclass: Kate Raworth - De grenzen aan groei

Who we tell ourselves that we are, eventually shapes who we become. 
Kate Raworth

Een economisch model waarin groei niet centraal staat. Kan dat? Een model dat zorgt voor een hogere kwaliteit van leven in plaats van een economie die vooral gericht is op winst? Kate Raworth laat met haar revolutionaire boek Donuteconomie zien dat het kan. Op 20 juni is ze te gast bij The School of Life om in een exclusieve masterclass in gesprek te gaan over de grenzen van groei. 

Economie is de moedertaal van de politiek, de grammatica van het publieke debat en het denkkader dat de maatschappij vormgeeft. Onze ideeën over economie hebben invloed op het werk dat we doen, de spullen die we kopen, onze ideeën over succes en de koers van onze wereld. En toch werken we met economische modellen die hun houdbaarheidsdatum al lang gepasseerd zijn.

Kate Raworth laat zien dat de modellen die worden bestudeerd op universiteiten en gebruikt in vergaderkamers een gesimplificeerde wereld weergeven. Een wereld die economen willen zien. Maar omdat complete groepen mensen en kolossale wereldproblemen er niet in worden meegenomen, biedt deze traditionele economie geen houvast voor de toekomst. 

Volgens Raworth schieten onze huidige modellen dus te kort en is het hoog tijd voor een nieuwe, meer inclusieve en minder destructieve benadering. Ze propageert een radicale omslag in ons economische denken met haar zogenaamde donutmodel. Een model dat uitgaat van de natuurlijke grenzen van onze planeet en de levensbehoeften van mensen. Een economie die er rekening mee houdt dat eeuwige groei niet mogelijk is. 

Tijdens deze unieke ochtendsessie bij The School of Life licht Kate Raworth haar radicale en vernieuwende model toe. In gesprek met filosoof Karim Benammar, docent bij The School of Life en gespecialiseerd in economische filosofie, laat ze zien hoeveel invloed het denken over economie op ons dagelijkse leven heeft, waarom verbetering noodzakelijk is en hoe we dit kunnen bereiken. 

De sprekers

kate raworthKate Raworth is de schrijver van het invloedrijke boek Donuteconomie; In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw (Nieuw Amsterdam). Ze werkt aan de University of Oxford en de University of Cambridge. Naast haar werk aan universiteiten heeft ze meegeschreven aan het Human Development Report van de Verenigde Naties, is ze onderzoeker geweest bij Oxfam en is ze lid van de Club van Rome. Eind 2017 werd er door de VPRO een Tegenlicht uitzending  gemaakt over haar economische ideeën.

Karim Benammar TSOLKarim Benammar is schrijver van het boeken  gespecialiseerd in economische filosofie en de manieren waarop wij onze denkprocessen vormgeven. Hij heeft filosofie gestudeerd en gedoceerd over de hele wereld: in het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Japan. Het is zijn doel om filosofische ideeën helder te beschrijven en ze te verbinden met onze ervaring, en daarnaast als werkvormen te gebruiken in ons dagelijks leven. 

De Keynes van de 21e eeuw. 
The Guardian 

Praktische informatie

Datum: 20 juni, 2018
Deuren open: 09:00
Start programma: 09:30
Einde programma: 11:30
Taal: Engels
Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Prijs: €75,- excl. BTW

Koop je tickets voor
Masterclass: Kate Raworth - De grenzen aan groei

€75,-

wat:
Professional
wanneer en waar:
  • wo 20 jun 2018 09:30-11:30
    Frederiksplein 54