Crash Course: Literatuur

In deze crash course nemen we enkele van de grootste meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis onder de loep. Niet met het doel stijlmiddelen beter te begrijpen of historische feiten te leren, maar om te ontdekken wat deze boeken ons vertellen over het leven. Via Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj, Marcel Proust en nog 14 andere iconische schrijvers, gaan we van Miguel de Cervantes tot Zadie Smith. Je komt erachter waarom je ze zou moeten lezen: het verrijkt je leven. Echt waar.

Programma

College 1 - Wat is literatuur?
Wat is de waarde van verhalen in ons leven? En wat is het verschil tussen literatuur en andersoortige verhalen. Tijdens het eerste college kijken we naar Don Quichot van Miguel de Cervantes, de eerste moderne roman van Europa en naar het werk van Gustave Flaubert.

College 2 - Liefde
Een van de belangrijkste thema's in het leven, en al helemaal in de literatuur: liefde. Wat is liefde? Wat zijn verschillende manieren om ernaar te kijken? Deze vragen behandelen we aan de hand van het werk van Jane Austen, Emily Brontë en Marcel Proust. 

College 3 - Menselijke en Goddelijke existentie
Wat is de plek van de mens in de wereld? Hebben we een God nodig? Hebben we ons lot in eigen handen? We bekijken dit thema met behulp van de werken Leo Tolstoj en Fjodor Dostojevski. Ook de filosofen Nietzsche, Schopenhauer en Kierkegaard komen om de hoek kijken. 

College 4 - Vervreemding
Hoe leid je een leven in overeenstemming met wie je bent? En zorg je dat je niet in kakkerlak verandert, zoals de hoofdpersoon uit De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka? Naast het werk van Kafka, kijken we naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Marx en Foucault ondersteunen ons in de analyse van deze werken en thema's. 

College 5 - Sterfelijkheid
En dan gaan we dood. Wat doet angst voor de dood met je? Hoe wijst het ons op wat er toe doet in het leven? En wat blijft er na de dood over van onze daden? Deze vragen gaan we te lijf met behulp van het werk van W. F. Hermans, Philip Roth en Zadie Smith.

De docent

Frank Meester fotoFrank Meester 
Frank Meester is filosoof, literatuurwetenschapper en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester. Met Marli Huijer scheef hij Goudmijn van het denken (2012) en met Stine Jensen De opvoeders (2017). Verder schrijft hij met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Data: 24 november, 1, 8, 15 en 22 december 2021
Tijd: 19:00 - 21:30

Alles gaat nu een beetje anders door Corona. Bekijk hier onze tijdelijke schoolregels

Koop je tickets voor
Crash Course: Literatuur

€ 210,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • 24 Nov - 22 Dec 2021 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54