Changemakers – De kunst van het veranderen

Twijfel er nooit aan dat een kleine groep toegewijde mensen de wereld kan veranderen. Het is zelfs het enige wat de wereld ooit veranderd heeft.
Margaret Mead

Wie is je held? De meest gehoorde antwoorden zijn Gandhi, Mandela, Christus of Jobs. Rolmodellen die we zo sterk adoreren dat we ze bijna (of helemaal) niet meer als menselijk zien. Ze hebben revoluties teweeg gebracht zonder geweld, ons de betekenis van liefde laten zien en eigenlijk onze hele dagelijkse werkelijkheid veranderd. Van vrijheid tot iPhone.

We zetten deze changemakers op zo’n hoog voetstuk, dat we ze niet meer goed kunnen zien. Terwijl wanneer we ze dichterbij brengen en goed bestuderen, we ontdekken dat we hele praktische lessen van ze kunnen leren. 

Ook minder genoemde rolmodellen – vrouwen bijvoorbeeld – helpen ons de kunst van de verandering onder de knie te krijgen. Denk aan Nina Simone, Naomi Klein en Kate Raworth. 

In deze reeks behandelen we de mogelijkheden van maatschappijverandering aan de hand van belangrijke changemakers. Wie waren deze mensen? Wat was de aard van hun verandering? Ging het stap voor stap of in sprongen? Geleidelijk of plotseling? Vriendelijk of gedwongen? We verkennen belangrijke revolutionairen in de werelden van politiek, economie, cultuur en spiritualiteit. We doen dit door te kijken naar verrassende ideeën, concrete voorbeelden en mooie verhalen. Aan de hand hiervan onderzoeken wat we zelf kunnen doen om de wereld te verbeteren, en daarbij zelf een gelukkig mens te worden of te blijven.   

 

Programma

Tijdens de vijf ochtenden behandel je theorie over verandering, kijk je naar de levensverhalen van verschillende inspirerende changemakers en gebruik je dit om zelf plannen te maken.

De dynamiek van verandering.
Wat is changemaking en wie zijn interessante changemakers? En ook belangrijk: Wat wil je zelf veranderen en waarom? We verkennen wat ideeën hierover van onder meer de stoïcijnen, boeddhisten en taoïsten.

Politieke verandering.
Wanneer is maatschappijverandering (wel of niet) wenselijk? Hoe breng je politieke verandering tot stand? Voorbeelden: Mahatma Gandhi; Martin Luther King & Rosa Parks; Nelson Mandela en Barack Obama.

Economische verandering.
Hoe kunnen we onze economie efficiënt houden en rechtvaardiger maken? Wat voor nieuwe paradigma’s of utopieën krijgen we aangereikt van economen? Hoe kun je zelf als consument, werknemer of ondernemer het verschil maken? Voorbeelden: Kate Raworth en Naomi Klein.

Culturele verandering.
Wat kunnen we leren van iconen uit de (pop)cultuur? Kunnen boeken, platen, talkshows, films en tv-series de wereld veranderen? Voorbeelden: Nina Simone, Oprah Winfrey, Beyoncé & Chimamanda Ngozi Adichie.

Spirituele verandering.
Hoe verhouden maatschappelijke en individuele verandering zich tot elkaar? In hoeverre kan religie of mindfulness een inspiratiebron vormen voor maatschappijverandering? Voorbeelden: Christus, Boeddha, Thich Nhat Hanh.

De docent

Remko van Broekhoven TSOLRemko van Broekhoven
Remko van Broekhoven is filosoof en schrijver. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke kracht; in 2011 ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ over persoonlijke ontwikkeling en maatschappijverandering; en in 2016 zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek in de democratie. Vorig jaar publiceerde hij: ‘De wereld omgekeerd – Hoe de filosofie je helpt goed om te gaan met het kwaad’.

Tickets

Ben je student? Schrijf je in met de promotiecode STUDENTENKORTING en je ontvangt 15% korting! Bij aanvang van het programma vragen we je je studentenpas te tonen. 

Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje (amsterdam@theschooloflife.com) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Koop je tickets voor
Changemakers – De kunst van het veranderen

€ 210,-

wat:
Collegereeks