Klassiekers lezen met schrijvers

 • Collegereeks
 • Online
 • Cultuur
Na twee geweldige edities, starten we op maandag 20 februari met de derde online boekenclub van The School of Life! Zes bekende Nederlandse schrijvers nemen je mee door hun favoriete boek. Met: Tom Lanoye, Manon Uphoff, Abelkader Benali, Niña Weijers, Auke Hulst en Roline Redmond!

Online Evenement

Prijs

€110

Na twee succesvolle edities nu een derde online boekenreeks!

Lees mee met de derde editie van deze prachtige reeks

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan zijn er ook nog die ontelbare boeken die de afgelopen honderden jaren zijn geschreven en de tand des tijds hebben doorstaan. Waar begin je? Wij hebben de oplossing: we beginnen bij de schrijvers.

Voor deze unieke ‘online collegereeks meets boekenclub’ kiezen zes Nederlandse schrijvers allemaal één boek uit de wereldliteratuur waarvan ze zeggen: ‘dit boek moet iedereen een keer lezen!’ Samen maken ze jouw boekenlijst voor 2023!

Na het lezen van elk boek komen we online samen. De schrijvers vertellen je dan meer over het werk en onder hun begeleiding denken we met elkaar verder na over de thema’s, karakters en verhalen. Kom er zo achter wat enkele van de beste boeken ooit geschreven voor jou kunnen betekenen!

De opzet

Voor elk college lees je de boekenkeuze van de schrijver. Daarna komen we via Zoom samen met de schrijver die de klassieker gekozen heeft om meer over de verschillende lagen van het boek te leren. We interviewen de schrijver over de context, de betekenis en het belang van het boek. Wat maakt het werk zo bijzonder volgens de schrijver? Wat heeft het bij hem/haar teweeggebracht? Waarom moet iedereen dit boek lezen? Wat kan je leren van de karakters? En welke betekenis heeft het werk voor ons in deze tijd?

De colleges vinden plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de interviewers en schrijvers in beeld zullen zijn. Wel heb je de mogelijkheid om vragen te stellen via de Q&A-box en via de chat te reageren op vragen van de sprekers.

Live meedoen? Dat kan!
Deze editie heb je de mogelijkheid om ook een aflevering live bij te wonen in de studio! Bij het aanmelden voor de reeks kan je aangeven of je hier interesse in hebt.

Het programma

 • 20 februari: Niña Weijers over De Wand van Marlen Haushofer
 • 20 maart: Manon Uphoff over Lolita van Vladimir Nabokov
 • 17 april: Abdelkader Benali over Treurzang voor een thuisland van Ayad Akhtar
 • 15 mei: Tom Lanoye over Bezette Stad van Paul van Ostaijen
 • 12 juni: Auke Hulst over Slachthuis Vijf van Kurt Vonnegut
 • 10 juli: Roline Redmond over En ze keken naar God van Zora Neale Hurston Zora Neale Hurston (de Nederlandse vertaling is vanaf mei beschikbaar)
 • 17 juli: Bonusaflevering met interviewers Jaap van der Spek en Sadije Bunjaku

Praktische informatie

 • Voertaal: Nederlands
 • Soort: 7-delige online collegereeks/boekenclub
 • Lesdata: maandag 20 feb, 20 maart, 17 april, 15  mei, 12 juni, 10 juli en een bonusaflevering op 17 juli
 • Tijd: 20:00 – 21:15
 • Locatie: Zoom
 • Terugkijken: De dag na ieder college ontvang je de opname van het college in de mail.
 • Tijdsduur: 6 avonden, 1,5 uur per avond.
 • Voorkennis: Niet vereist
 • Huiswerk: We raden je sterk aan het betreffende boek te lezen

Tickets

 • Ticket voor online reeks: € 110,-
 • Het boekenpakket: € 155,- (optioneel)

Het boekenpakket bestellen? Lees dan snel verder.

Zonder zorgen en goed voorbereid aan de colleges beginnen? Bestel dan het boekenpakket bij aankoop van je kaartje! Wij verzamelen de juiste edities, maken een mooi pakketje en laten het bij jou thuis bezorgen. Lees onderstaande praktische informatie goed door:
Er zijn twee momenten waarop we de pakketten versturen. Afhankelijk van de datum waarop je het pakket bestelt, wordt je pakket op 10 januari of 7 februari op de bus gedaan. Vervolgens ontvang je tracking informatie via PostNL. Je kunt de boeken 5 dagen na zending verwachten.

 • Het boekenpakket wordt alleen in zijn geheel verkocht. Je kunt dus niet meer of minder dan de 6 gekozen boeken bestellen.
 • De pakketten worden alleen naar adressen binnen Nederland verzonden.
 • Je ontvangt de Nederlandse versies van de boeken.
 • Het boek waar Roline Redmond (En ze keken naar God) over zal spreken, is vanaf april pas weer beschikbaar. Deze sturen we die maand gelijk naar je toe!
 • Je kunt de boeken niet retourneren.
 • Het pakket annuleren? Dat kan vóór 1 januari door te mailen naar [email protected].

Misschien heb je sommige boeken al of koop je ze liever zelf, dat kan ook! De uitgaves van de boeken en de ISBN nummers vind je hieronder bij de beschrijving van de sprekers en de boeken die zij gekozen hebben. Deze uitgaves zijn de Nederlandse vertalingen van de gekozen boeken.

Verder lezen Minder informatie

De sprekers

Lees hiernaast over de schrijvers die elk hun favoriete boek uit de wereldliteratuur met ons gaan bespreken.

20 feb: Niña Weijers over De Wand van Marlen Haushofer

Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019). Haar geweldige debuut werd genomineerd voor de

Bekijk

20 maart: Manon Uphoff over Lolita van Vladimir Nabokov

Manon Uphoff is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Begeerte, haar debuut, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de

Bekijk

17 april: Abdelkader Benali over Treurzang voor een thuisland van Ayad Akhtar

Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, toneelstukken en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut

Bekijk

15 mei: Tom Lanoye over Bezette Stad van Paul van Ostaijen

Tom Lanoye is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Er is werk van

Bekijk

12 juni: Auke Hulst over Slachthuis Vijf van Kurt Vonnegut

Auke Hulst is schrijver en muzikant. Met De Mitsukoshi Troostbaby Company (2021) schreef hij een van de meest bijzondere

Bekijk

10 juli: Roline Redmond over En ze keken naar God van Zora Neale Hurston

Roline Redmond is schrijver, antropoloog en meer. In 2022 kreeg ze De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke

Bekijk

Deelnemers

Voor wie is deze boekenreeks?

Hou je van lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is deze reeks iets voor jou. Voorkennis is niet vereist. Maar als je het beste uit deze reeks wilt halen, is het wel belangrijk dat je de boeken leest die worden behandeld. Zes boeken in twee seizoenen. Moet lukken, toch?

De interviewers

Sadije Bunjaku en Jaap van der Spek zullen afwisselend de schrijvers interviewen over de boeken die ze hebben gekozen.

Sadije Bunjaku

Business Programme Advisor [email protected]  

Bekijk

Jaap van der Spek

Jaap van der Spek is politiek filosoof en als docent verbonden aan The School of Life te Amsterdam.

Bekijk

Boekenpakket

De boeken lenen?

Wil je mee doen met de online reeks maar de boeken liever niet kopen? Als lid van de Bibliotheek Aanzet kun je het hele boekenpakket ook lenen. Het grootste deel van de boeken is ook als e-book beschikbaar. Op hun website vind je de deelnemende bibliotheek-vestigingen en lees je meer over het lidmaatschap.

Bekijk de website

Veelgestelde vragen