Latijns-Amerikaanse filosofie

  • Collegereeks
  • Cultuur
Wat kenmerkt de Latijns-Amerikaanse filosofie? In deze Crash Course maak je kennis met de belangrijkste Latijns-Amerikaanse ideeën uit verschillende tijden.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€210

Meer over deze Crash Course

In deze Crash Course maak je kennis met de belangrijkste Latijns-Amerikaanse ideeën uit verschillende tijden. Leer over de Azteken, Inca’s en Maya’s en kom erachter hoe de Latijns-Amerikaanse filosofie is beïnvloed door kolonisatie, de katholieke kerk en westerse filosofie. Welke unieke filosofische ideeën zijn er ontstaan in de loop van de turbulente geschiedenis van dit continent? Als het gaat over de grote vraagstukken van deze tijd, valt er veel te leren van de Latijns-Amerikaanse en precolumbiaanse kijk op het leven. Zowel voor ons persoonlijke leven als ons samenleven met anderen.

Kijk met een ander perspectief naar kolonisatie, bevrijding, ethiek, esthetiek, ecologie en het leven. Je maakt kennis met een reeks grote filosofen zoals:

  • Guaman Poma de Ayala,
  • Salazar Bondy,
  • José Martí,
  • Alberto Acosta,
  • en Frida Kahlo.

Het programma

College 1: Bevrijdingsdenken - hoe dekoloniseer je het denken?
College 2: Sociaal denken - de boeiende bestuursvormen van de Inca’s en Azteken.
College 3: Ethisch denken – wat kenmerkt de Latijns-Amerikaanse filosofie?
College 4: Esthetisch denken - de mythe as grondvorm van kennen.
College 5: La Vida denken - heeft Moeder Aarde rechten?

Renate Schepen

Renate Schepen

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo, Uruguay. Ze promoveerde in de interculturele filosofie aan de University of Vienna. Ze is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft Renate in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours. Ook verdiepte zij zich in diverse onderdelen van de oosterse filosofie, onder meer via een langdurige meditatieretraite in het Pa-Auk Forest Monastery in Myanmar.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

 

Deze crash course staat niet meer gepland. 

Veelgestelde vragen