Afrikaanse filosofie

  • Collegereeks
  • Cultuur
Hoeveel Afrikaanse filosofen ken je? De kans bestaat dat het er niet veel zijn. Zowel de oude Grieken als de kolonisten ontkenden stelselmatig dat er überhaupt zoiets bestaat als Afrikaanse filosofie. Maar filosofen uit Afrika hebben al eeuwenlang eindeloos veel waardevolle ideeën.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€225

Over de crash course

Een kennismaking met ideeën uit Afrikaanse filosofieën, maakt ons bewust van hoe beperkt ons eigen wereldbeeld vaak is. Leer via deze introductie van verschillende Afrikaanse filosofen en stromingen uit verschillende tijden op nieuwe manieren denken over tijd, verschil, de natuur, schoonheid en gezondheid. Kom erachter wat deze inzichten kunnen betekenen voor jouw eigen leven en de wereld om ons heen.

College 1: Leven met verschil
We zijn gewend te denken in polen die elkaar tegenwerken. Zwart-wit, lichaam-geest, rationeel-emotioneel. In de Afrikaanse filosofie van complementair denken en Ubuntu wordt verschil gezien als kwaliteit. Sophie Oluwole en Mogobe Ramose nemen ons hierin mee.

College 2: Leven met tijd
In het Westen hebben we de klok, in Afrika heeft men de tijd. Wat zou een andere blik op tijd kunnen betekenen voor ons volgeplande bestaan? En klopt de geschiedenis van Afrika zoals wij die in het Westen zien eigenlijk wel met hun eigen blik op wat tijd is?

College 3: Leven met schoonheid
In westerse musea is Afrikaanse kunst te bewonderen. Er is een roep om die terug te brengen. Deze netelige kwestie biedt fascinerende perspectieven op leven met schoonheid. We laten ons inspireren door filosoof en kunstenaar Nkiru Nzegwu, filosoof Kwame Appiah en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka.

College 4: Leven met (on)gezondheid
In geen enkele Afrikaanse taal bestaat er een woord voor depressie. Hoe kan dat en wat zegt dit over hoe wij in het Westen omgaan met (psychische) ziektes? Wat zijn Afrikaanse alternatieven voor de tweedeling tussen lichaam en geest en welke gevolgen hebben die voor ons eigen ziektebeeld?

College 5: Leven met de natuur
De mens is in veel Afrikaanse filosofie onderdeel van de wereld als geheel, inclusief alle levende wezens. Wij staan niet centraal. Dit wereldbeeld komt tot uitdrukking in de stromende taal van Ubuntu, in Parental earth ethics, beschreven door de Keniaanse filosoof Henry Odera Oruka en in de Kenyaanse Green Belt Movement.

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam
Data: vrijdag 1, 8, 15, 29 oktober en 5 november 2021 (geen les op 22 oktober)
Tijd: 14:30 – 17:00
Data: dinsdag 23, 30 november, 7, 14 en 21 december 2021
Tijd: 19:00 – 21:30

Verder lezen Minder informatie
Renate Schepen

Renate Schepen

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo, Uruguay. Ze promoveerde in de interculturele filosofie aan de University of Vienna. Ze is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft Renate in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours. Ook verdiepte zij zich in diverse onderdelen van de oosterse filosofie, onder meer via een langdurige meditatieretraite in het Pa-Auk Forest Monastery in Myanmar.

Saskia van der Werff

Saskia van der Werff

Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak. Als docent gebruikt zij denkwijzen uit Afrikaanse, Oosterse en Westerse filosofieën. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van het boek Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en voerde mederedactie over en publiceerde in het boek Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken.

 

Praktische informatie:

Voertaal: Nederlands
Duur: 5-delige reeks
Prijs: €225,-

Data & tijden

Juni editie
Data: dinsdag 28 juni, 5, 12, 19, 26 juli
Tijd: 19:15 – 21:45

Veelgestelde vragen