Terug naar alle artikelen
Flarden van Lowlands

Flarden van Lowlands

Dit jaar staan we voor de tiende keer op Lowlands! We hebben ons prachtige gele huisje met klaslokaal weer opgetuigd en de beste sprekers opgetrommeld (ook voor de Echo stage). Ben jij er ook? Kom dan gezellig langs voor een praatje, een therapeutische tekensessie of natuurlijk om een van onze vele talks te volgen! Wicher en Gilles zitten in de crew en geven je op deze pagina dagelijks wat kleine impressies van hun avonturen op Lowlands.

Vrijdag 19 augustus
11:00 uur
“Ga door het lint!” Roep ik van ver met de megafoon. De anticipatie valt bijna aan te raken in de lucht. Over een paar minuten wordt het rood-witte lint doorgeknipt en is Lowlands 2023 officieel geopend. Hier in de backstage heeft iedereen maandenlang naar dit moment toe gewerkt. Iets later stroomt de stoet feestgangers onze kant op. We spreken alle mensen en groepjes aan en nodigen ze uit voor Thijs Launspach’s talk over zelfvertrouwen. Binnen een halfuur zit de Echo-tent afgeladen vol. Nu is het echt begonnen.

Rond 13:00 uur
“Mijn moeder”. Roept een jongeman met een groen T-shirt en een biertje in zijn hand in de richting van het schoolgebouw(tje). Hij heeft net de gespreksdobbelsteen een schop gegeven, en kreeg de vraag “Aan wie zou je meer tijd willen besteden?”. Een man op een bankje bij het felgele schoolgebouw lacht. Ik pak de dobbelsteen op. En gooi hem in zijn richting. Dezelfde vraag. De oudere man antwoordt: “Mijn moeder.”

Rond 15:00 uur
Die gespreksdobbelstenen werken als een trein. Groepjes lopen langs, rollen hem over het terrein, lezen een vraag en staan dan vaak wel tien minuten met elkaar te praten over belangrijke levensvragen. Je ziet verbazing, je ziet vreugde. Zo makkelijk kan het zijn om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen. Wat is iets dat jij nog zou willen leren?

Zaterdag 19 augustus
Rond 12:30 uur
Ik speel met de dobbelsteen met een groep passerende vrienden. “Wat zou je nog willen leren in je leven?”. Een jongen antwoordt dat hij wel zonder zijn telefoon zou kunnen, en zoekt onwennig oogcontact met zijn vrienden. “Dan kun je je telefoon wel aan hem geven.”, stelt een vriend voor. Hij geeft hem aan mij, al is het niet van harte. Tien minuten later staan we nog steeds te spelen. Hij vraagt toch zijn telefoon weer terug.

Rond 13:00
“Ik wil alleen maar heel veel geld verdienen. Ik heb een eigen zaak. En verder ben ik nu veel te waus om over dit soort dingen na te denken. Maar volgende keer kom ik zeker terug.”

Rond 15:15 uur
Wat zou je nog willen leren in je leven? Vraagt de dobbelsteen. “Daggeren” klinkt het antwoord van een jolige jongeman. “Weet je wat dat is?” Ik heb geen idee. “Dat is dat je zo danst”. Hij gaat op een voet staan, hangt een stuk naar links, en begint zijn lichaam te schudden. “O! Dat is wel leuk, ja”. “Je moet doorvragen!” grijpt zijn vriend in. “Waarom zeg je dit?” “Ik wil aandacht”. Een derde vriend knikt hartstochtelijk. “Ja! Hij wil aandacht.”

Rond 16:30 uur
“Wist je dat dochters van kleurenblinde mannen een grote kans hebben dat ze vier basiskleuren zien?” Vraagt een jonge vrouw met blauwe plaksterretjes bij haar ogen. Hoe we hier zijn gekomen, weet ik niet meer “Ik wil dat beter onderzoeken, maar ik ken geen kleurenblinde mannen.” Ze lijkt teleurgesteld. Ik zeg dat ik er wel een ken. “Stuur hem een bericht en zeg dat hij een dochter moet krijgen.” Mijn telefoon ligt in de backstage, maar ik beloof haar dat zo te doen. Ze heeft als theorie dat grijze mensen eigenlijk niet grijs zijn, maar allemaal mooie patronen in hun haar hebben die bijna niemand kan zien. Behalve die mensen die 4 basiskleuren zien. (19:53 uur. Inmiddels heb ik de vriend geappt).

Zondag 20 augustus
Rond 15:00 uur
We roepen met een megafoon om dat Thijs nog één keer spreekt. Een passerende man met halflang zwart haar kijkt op. “Mag ik iets door je megafoon roepen?” Ik zet de megafoon aan zijn mond. “Layanna, ik hou van je!” Een vrouw met een beige jurk kijkt om en lacht. De man kijkt me aan met een glimlach. “Dank je. Ze was al de hele ochtend boos op me.”

“Zelfvertrouwen boosten? Ik heb al te veel zelfvertrouwen.” – de meest gehoorde reactie op Thijs’ talk.

Wicher & Gilles

Maandag 21 augustus
10:00 uur
Het grasveld van het tentenkamp van The School of Life is alweer leeg. Nog even ontbijten, samen de bus volladen en dan gaan we terug naar huis. Dit met impressies verzadigde weekend moet hoog nodig worden verwerkt. Wat mooi dat mensen zo open willen zijn.

Collegereeks, Online

Online opleiding: Leer jezelf kennen

Niet op Lowlands? Volg dan lekker een online reeks en boost je zelfreflectie. Ga twaalf weken lang terug naar school voor de lessen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen! In deze online opleiding brengen we het beste van ons curriculum samen in één onvergetelijk programma.

Datum2024-09-09
LocatieOnline
Prijs€ 110,-

By The School of Life

Deel dit artikel