Summer School: De reis van je leven

Neem deze zomer een vakantie voor de geest en ervaar het beste van The School of Life in vier dagen. 

Wat is liefde? Wat voor werk past nu echt bij jou? Hoe blijf je kalm? Welke patronen zitten je in de weg? En wat doet er voor jou echt toe in het leven? The School of Life leert je dat wat je op school niet hebt geleerd, maar wat uiteindelijk de kwaliteit van je leven bepaalt. 

In deze intensieve vierdaagse Summer School brengen we het beste van ons curriculum samen in één onvergetelijk programma. Een programma waarin je wordt uitgedaagd om elk gebied van je leven en jezelf grondig te onderzoeken. En zo nodig te verbeteren.

Elke dag in de Summer School bestaat uit een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Je krijgt grote ideeën uit de psychoanalyse, filosofie en kunst mee, die je op een andere manier naar je leven laten kijken. Maar je wordt ook gevraagd om over jezelf na te denken, oefeningen te doen en in gesprek te gaan met de andere deelnemers. 

In deze Summer School neem je eens goed de tijd voor jezelf. Het is een perfecte mini-vakantie om je voor te bereiden op alles wat na de zomer weer op je afkomt

Het programma

Het programma is opgebouwd uit onze vier intensives. Deze programma's van een dag zijn in Londen ontwikkeld door Alain de Botton en zijn team en sluiten perfect op elkaar aan. Elke dag staat een ander thema centraal en is er een andere docent. Daarnaast lunch je bij ons en is er een afsluitende borrel. 

Liefde 
Wat betekent liefde voor jou? En hoe geef je er vorm aan? Deze vragen gaan we te lijf tijdens de eerste dag. Niet door je lijstjes te geven met intuïtief aantrekkelijke tips en trucs, maar door een tijdreis te maken langs fundamentele inzichten van grote filosofen en andere denkers.

We denken vaak dat liefde alleen een gevoel is. Maar het is ook een vaardigheid, en daarom iets dat we kunnen leren. Misschien is het zelfs wel de grootste fout die we maken in relaties: we denken dat we er niet beter in kunnen worden. Maar hoe word je er dan beter in? De eerste stap is om de liefde en jezelf beter te leren begrijpen. Op deze dag kom je erachter hoe we allemaal, op onze eigen manier, best lastig zijn om mee samen te leven en waarom we allemaal geneigd zijn om liefde te saboteren.

Werk
Je bent circa 65.000 uur van je leven aan het werk. Geen wonder dat je er voldoening uit wilt halen. Het idee dat je werk leuk en uitdagend moet zijn, is vandaag de dag dan ook vanzelfsprekend. Daadwerkelijk werk hebben dat aan je eisen voldoet, is daarentegen redelijk zeldzaam. 

We kijken deze dag naar de ideeën die je over werk hebt, waar ze vandaan komen en welke alternatieve ideeën van grote filosofen, psychologen en schrijvers beschikbaar zijn. Dit wordt afgewisseld met zelfonderzoek en praktische tips om te stoppen met dromen over je droombaan en gewoon aan de slag te gaan.  

Kalmte 
Wie wil er nou niet wat geduldiger zijn? Meer kunnen lachen om tegenvallers? En iets rustiger reageren op alle dagelijkse irritaties? De realiteit: zorgen en stress vullen onze dagen en, niet te vergeten, nachten. Bijna altijd zijn ze op de achtergrond aanwezig. 

Vaak wordt stress als iets lichamelijks gezien. Iets wat daarom ook het best op lichamelijke wijze kan worden bestreden: met warme baden, speciale theeën en lange wandelingen. Maar stress is in essentie een mentaal fenomeen. Het is het resultaat van onze ideeën. Daarom hebben we betere ideeën nodig waar we op drukke momenten uit kunnen putten. Op deze dag ontdek je welke ideeën jou kunnen kalmeren. 

Emotionele intelligentie
We investeren veel tijd en moeite in ‘slimmer’ worden. Van jongs af aan worden we volgestopt met kennis die ons moet helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar als het aankomt op emotionele intelligentie denken we vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan. Jammer. Want ook emotionele kennis en vaardigheden zijn te leren!

Emotionele intelligentie is ons vermogen met geduld en inzicht om te gaan met de belangrijkste problemen die we in het dagelijkse leven tegenkomen. Zowel in onze relaties met anderen, als in onze relatie met onszelf. In hoeverre begrijpen we, bijvoorbeeld, wat er bij anderen onder de oppervlakte speelt en kunnen we ons inleven in hun standpunt? En hoe goed zijn we in staat om te gaan met woede, jaloezie, angst en verwarring?

We sluiten de Summer School af met een borrel.  

De docenten

Reine Rek TSOLReine Rek heeft een grote fascinatie voor mensen en de grote vragen van het leven, waaronder vragen over vergankelijkheid, liefde, de dood, identiteit en lichamelijkheid. Voor Reine is het de kunst om haar theoretische kennis om te zetten in praktisch advies. Het liefst gaat ze met een groep mensen in gesprek om samen naar antwoorden op levensvragen te zoeken.

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.”

Jan Wolter Bijleveld TSOLJan-Wolter Bijleveld gelooft dat vragen minstens zo waardevol zijn als antwoorden. AIs zelfstandig conceptmaker en tekstschrijver werkt hij voor uiteenlopende organisaties. Hij vindt het steeds weer een uitdaging om een onderwerp op zo’n manier toegankelijk te maken dat je er iets mee kan - als schrijver en als spreker. Hij bedacht Lsltn.nl en schreef de boeken LoslatenLosleven en Losser werken.

Barbara van der Steen TSOLBarbara van der Steen is sociaal psycholoog, schrijver en coach. Aan de hand van filosofie, literatuur en kunst helpt zij mensen te groeien en zich persoonlijk te ontwikkelen. Ze begeleid organisaties, teams, professionals en ondernemers bij processen die vastlopen en die mensen brengen tot de vraag ‘hoe verder?’ Samen met mede-docent Aart Goedhart schreef ze het boek Proceskunde: Een pleidooi voor werken met aandacht.

OVER ONZE SUMMER SCHOOLS

In onze meerdaagse schools is ontspannen inspanning het uitgangspunt en wisselen intensief leren en gezelligheid elkaar af. Enkele dagen achter elkaar volg je met een kleine vaste groep in de ochtend en middag de beste programma's van The School of Life. Het programma is inclusief lunches en borrel. 

Tijdens de Summer Schools wordt natuurlijk rekening gehouden met de dan geldende maatregel tegen het coronavirus. Dit houdt o.a. in dat er 1,5 m afstand wordt gehouden en we kleinere groepen hebben dan anders. Hier lees je meer over wat we doen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. 

Twijfel je erover of deze Summer School iets voor jou is? Stuur een mailtje naar amsterdam@theschooloflife.com of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

Koop je tickets voor
Summer School: De reis van je leven

Early Bird: € 345,-

wat:
Summer school
wanneer en waar:
  • 11 - 14 Aug 2020 10:00 - 17:00
    Frederiksplein 54
  • 18 - 21 Aug 2020 10:00 - 17:00
    Frederiksplein 54 (uitverkocht)
  • 1 - 4 Sep 2020 10:00 - 17:00
    Frederiksplein 54