Online Jaaropleiding: Grote denkers

Onze Jaaropleiding: Grote denkers is nu ook online te volgen! Een jaar lang maak je kennis met de belangrijkste denkers uit de westerse en oosterse filosofie, de politieke theorie, sociologie en psychologie en uit de kunst en literatuur - vanuit je eigen huiskamer. 

Het meeste wat we dagelijks bedenken, is al eens bedacht. En vaak een stuk beter. Bijna drieduizend jaar intellectuele ontwikkeling biedt ons een schat aan heldere ideeën voor het dagelijks leven. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers leren ons over thema’s waar je op school geen les in kreeg: Hoe blijf je kalm? Hoe kan je genieten van de kleine dingen in het leven? Welke invloed heeft groepsdruk op jou? Hoe maak je de juiste keuzes?

En ook met de belangrijke maatschappelijke en filosofische vragen helpen ze ons verder: Wat zijn de voor- en nadelen van democratie? Is er één waarheid? Hoe kunnen mensen het beste samenwerken? Heeft het leven een doel?     

In deze jaaropleiding van The School of Life maak je kennis met de denkers waarvan wij denken dat ze jouw leven kunnen transformeren. We lopen de gehele geschiedenis van zeven verschillende vakgebieden door om de denkers te vinden die het belangrijkst zijn geweest voor onze wereld en het belangrijkst kunnen worden voor jouw persoonlijke leven. In 40 colleges word je op de hoogte gebracht van de grootste ideeën die ooit bedacht zijn. Ideeën waarvan wij geloven dat ze vandaag misschien wel actueler zijn dan ooit.

De jaaropleiding bestaat uit zeven vakken die door verschillende specialistische docenten worden gegeven. De colleges vinden plaats via Zoom. Je kunt vragen stellen aan de docent en krijgt oefeningen mee waarmee je de theorie vertaalt naar je eigen leven. Je kunt elk college terugkijken tot 14 dagen na het aflopen van de opleiding. De cursus is gebaseerd op het boek van The School of Life Grote Denkers, dat je tevens bij de opleiding ontvangt. 

Een deelnemer over dit programma

'De Online jaaropleiding: Grote denkers bij The School of Life blijkt een prachtige manier om mijn honger naar inzichten in deze turbulente tijden te stillen. Lessen van de grote filosofen en beroemde psychologen worden kundig en professioneel omgezet naar praktische inzichten die ik meteen kan inzetten in mijn dagelijks leven. Hoewel een enorm breed scala aan onderwerpen is er is ook ruimte voor verdieping en interactie. De leraren zijn stuk voor stuk goed voorbereid en hebben elk hun eigen manier om een connectie met de deelnemers te maken.'

DE VAKKEN

Vak 1: Westerse Filosofie (10 weken)
Plato, Spinoza en Nietzsche. Denkers waarvan je vast weleens gehoord hebt. Maar wat hebben ze precies gezegd? En waarom worden ze zo belangrijk gevonden? In de eerste reeks van Grote Denkers maak je kennis met deze drie heren en nog vele andere invloedrijke westerse filosofen. In de colleges leer je over hun ideeën en invloed, hoor je hoe zij zelf leefden en word je vooral aan het denken gezet over wat ze ons in deze tijd nog kunnen leren. 

Vak 2: Politieke Theorie (5 weken)
Hoe ziet de ideale staat eruit? Waar is democratie goed voor? En hoe kunnen we een samenleving rechtvaardiger maken? In het vak Politieke Theorie kijken we naar verschillende denkers met baanbrekende ideeën over hoe een betere samenleving eruit ziet. Door naar de grote politieke denkers te kijken, krijgen we meer begrip van onze huidige samenleving en kunnen we gaan onderzoeken wat we kunnen doen om haar te verbeteren.

Vak 3: Sociologie (5 weken)
Aristoteles stelde al dat mensen in de eerste plaats sociale wezens zijn. In de reeks sociologie kijken we naar wat grote denkers ons te vertellen hebben over sociale contacten tussen personen, groepen, instituten en samenlevingen. Door de ogen van denkers als Émile Durkheim, Theodor Adorno en Margaret Mead kijken we naar mensen en de wereld die zij hebben gemaakt. Door dit van een afstandje te bekijken, gaan we ook opeens nieuwe patronen in ons eigen leven en onze eigen contacten ontdekken. 

Vak 4: Oosterse en Afrikaanse filosofie (5 weken)
Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om in lotushouding op een meditatiekussen te zitten en ook Boeddha is in vrijwel elk huishouden te vinden. Maar wat weten we nu echt van de oosterse manier van denken en leven? En vooral, wat kunnen we ervan leren? En wie waren en zijn belangrijke Afrikaanse filosofen? In dit vak maak je kennis met grote denkers uit, onder andere, het Indiase Boeddhisme, het Chinese Confucianisme en Taoïsme en grote denkers uit de Afrikaanse filosofie. 

Vak 5: Psychologie (5 weken)
Waarom doen we wat we doen? Tijdens de reeks Psychologie krijg je les in de belangrijkste theorieën over ons gedrag, gevoel en denken. We denken o.a. na over wat normaal is, hoe we te manipuleren zijn en hoe we gelukkiger kunnen worden. We schakelen hiervoor de hulp in van vele grote psychologen, van Freud tot hedendaagse empirische psychologen.

Vak 6: Kunst (5 weken)
In elke bezoek naar een vreemde stad staat museumbezoek hoog op de prioriteitenlijst. Maar als je niet altijd precies weet wat je aan moet met de kunstwerken die je dan tegenkomt, ben je zeker niet de enige. In dit vak nemen we de tijd om te kijken naar grote kunstenaars en hun werken. We ontdekken hoe kunst ons kan troosten en vermaken, hoe we het kunnen gebruiken om onszelf en elkaar beter te gaan begrijpen en hoe de grote kunstenaars ons kunnen helpen om de beste versie van onszelf te worden. 

Vak 7: Literatuur (5 weken)
Volgens de filosoof Richard Rorty laat literatuur ons zien dat er meer is in het leven dan we ons ooit hadden voorgesteld. Het opent onze blik. In de laatste reeks kijken we naar en lezen we grote Nederlandse en internationale schrijvers. Je komt erachter wat hen nu tot grote schrijvers maakt en hoe hun boeken jouw dagelijkse leven kunnen verrijken. Via Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj en nog 15 andere bekende schrijvers, gaan we van Miguel de Cervantes tot Zadie Smith.

Een deelnemer over dit programma

'40 weken was te kort als je het mij vraagt…ik heb er enorm veel van geleerd en genoten. Het heeft ook iets bij me aangewakkerd wat veel dieper ligt. Kijk ernaar uit om me verder te verdiepen in de stof die ik van The School of Life heb meegekregen. Ik ga me zonder twijfel opgeven voor het tweede deel van deze Jaaropleiding!'

Gerelateerd programma: Jaaropleiding: Grote denkers (op locatie)

Naast deze online jaaropleiding, bieden we ook Jaaropleiding: Grote denkers aan op locatie in het centrum van Amsterdam en het centrum van Utrecht. Bij de jaaropleiding op locatie is de groepsgrootte beperkt tot 35 personen en is er daardoor ook meer ruimte voor interactie en de vragen die jij hebt. Je zit echt in een klasje met andere deelnemers en leert een jaar lang samen!

Het voordeel van de online jaaropleiding is daarentegen dat je het vanuit overal kunt volgen en je de colleges terug kunt kijken op het moment dat het jou uitkomt. Doordat er meer mensen meedoen met de online editie is ook de prijs lager.

Lees hier meer over Jaaropleiding: Grote denkers (op locatie)

VOOR WIE?

Voor deze jaaropleiding is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Wel moet je nieuwsgierig zijn, bereid zijn om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en het leuk vinden om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste denkers uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om de colleges online bij te wonen en thuis korte opdrachten te maken waarmee je je nog verder verdiept in het denken van de grote denkers en de opgedane kennis in praktijk brengt.

De docenten

Frank Meester fotoFrank Meester 
Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester. Met Marli Huijer scheef hij Goudmijn van het denken (2012) en met Stine Jensen De Opvoeders (2017). Verder schrijft hij met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine.

Frederike Upmeijer TSOL1Frederike Upmeijer
Als 15-jarig meisje kwam Frederike Upmeijer voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist zij het: “Ik ga kunstgeschiedenis studeren en aan geïnteresseerden vertellen over de schoonheid van kunst en cultuur”. Frederike vertelt sinds 1990 over kunst in lezingen, cursussen en tijdens kunstreizen. Ze doceert sinds 1992 aan De Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Sinds 1993 begeleidt ze vele kunstreizen, waar ze lezingen geeft op land en zee.

Remko van Broekhoven TSOLRemko van Broekhoven
Remko van Broekhoven is filosoof en schrijver. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke kracht; in 2011 ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ over persoonlijke ontwikkeling en maatschappijverandering; en in 2016 zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek in de democratie. Vorig jaar publiceerde hij: ‘De wereld omgekeerd – Hoe de filosofie je helpt goed om te gaan met het kwaad’.

Foto MoiraMoïra Anne Müller
Moïra Anne Müller is gepromoveerd filosofe in de Griekse Oudheid en geeft nu les hierin aan verschillende universiteiten en cursusinstituten. In al haar werkzaamheden is het uitgangspunt de gezamenlijke zoektocht naar de actualiteit van de Griekse filosofie en poëzie. Regelmatig publiceert ze artikelen over de thema’s zoals noodlot en vrijheid, duivelse dilemma’s en morele besluitvorming.

Martijn de Rijk TSOLMartijn de Rijk
Martijn de Rijk is filosoof, acteur, schrijver en regisseur. Hij is zeven jaar verbonden geweest aan het Noord Nederlands Toneel en is daarna als acteur werkzaam geweest voor onder andere Toneelgroep Amsterdam, Laura van Dolron en Theater het Amsterdamse Bos. In 2013 rondde hij een masterstudie Wijsbegeerte af aan de Universiteit van Amsterdam.

MaggiefotoMachteld (Maggie) van den Heuvel
Maggie van den Heuvel is gepromoveerd in de arbeids- en organisatiepsychologie en werkt aan de Universiteit van Amsterdam als universitair docent. Zij is psycholoog, onderzoeker, trainer, coach en kunstenaar. Haar onderzoek richt zich op geluk en gezondheid op het werk. Vanuit haar eigen bedrijf begeleidt zij individuen, teams en organisaties in binnen- en buitenland. Maggie publiceert in verschillende (inter)nationale tijdschriften.

RMMaas 2018Ruud Maas 
Ruud Maas studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en volgde de docentenopleiding aan het Rotterdams Conservatorium. Als leidinggevende van software-ontwikkelaars, uitvoerend musicus en docent maakt hij voortdurend bewust gebruik van psychologische inzichten. Dagelijks intrigeert hem de (vermeende) intelligentie van mens, dier en machine.

Renate Schepen Jaaropleiding TSOLARenate Schepen
Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht en de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours.

Saskia van der Werff Jaaropleiding TSOLA2Saskia van der Werff
Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak. Als docent gebruikt zij denkwijzen uit Afrikaanse, Oosterse en Westerse filosofieën. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van het boek Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en voerde mederedactie over en publiceerde in het boek Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

 

Barbara van der Steen TSOLTimea Andrea Lelik
Timea Andrea Lelik is kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en ze heeft gedoceerd, geschreven en gepubliceerd op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2016 is ze ook lid van de International Association of Art Critics, AICA, Nederland. Ze is gepassioneerd over het delen van haar kunstkennis en het helpen van anderen om hun eigen creatieve potentieel aan te boren door middel van artistieke praktijken. Haar huidige onderzoek en lezingen gaan over de manieren waarop kunst het dagelijks leven actief kan beïnvloeden.

Praktische informatie

De jaarreeks bestaat uit 40 online colleges en wordt gegeven door meerdere docenten. Elke week krijg je via Zoom een college van 2,5 uur. Je hoeft geen examens of opdrachten te doen, maar je krijgt wel een digitale syllabus, primaire teksten en vrijblijvende huiswerkopdrachten aangereikt, zodat je de mogelijkheid hebt om je extra te verdiepen in de onderwerpen die je aanspreken.

De colleges vinden geheel plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de docent en hosts van het programma in beeld zijn. Wel is er mogelijkheid om via de Q&A-optie vragen te stellen aan de docent en via de chat contact te hebben met andere deelnemers.

Je ontvangt een digitale syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. Voorafgaand aan het eerste college sturen we je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Tickets

Regulier: € 995,-
Early bird: € 895,- (Beperkt aantal)

Data

We volgen in grote lijnen zoveel mogelijk de schoolvakanties. We volgen hierbij de schoolvakanties van regio Noord.

Wekelijks les op maandagavond, 19:00 - 21:30
Data: van 16 november 2020 tot en met 22 november 2021

Wekelijks les op woensdagavond
Data: vanaf 7 april 2021

Wekelijks les op dinsdagavond
Data: vanaf 24 augustus 2021

Koop je tickets voor
Online Jaaropleiding: Grote denkers

€ 995,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • do 6 jan 2022 19:00 - 21:30
    Zoom