Jaaropleiding: Grote denkers (Amsterdam)

Een jaar lang maak je kennis met de belangrijkste denkers uit de westerse en oosterse filosofie, de politieke theorie, sociologie en psychologie en uit de kunst en literatuur.

Het meeste wat we dagelijks bedenken, is al eens bedacht. En vaak een stuk beter. Bijna drieduizend jaar intellectuele ontwikkeling biedt ons een schat aan heldere ideeën voor het dagelijks leven. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers leren ons over thema’s waar je op school geen les in kreeg: Hoe blijf je kalm? Hoe kan je genieten van de kleine dingen in het leven? Welke invloed heeft groepsdruk op jou? Hoe maak je de juiste keuzes?

En ook met de belangrijke maatschappelijke en filosofische vragen helpen ze ons verder: Wat zijn de voor- en nadelen van democratie? Is er één waarheid? Hoe kunnen mensen het beste samenwerken? Heeft het leven een doel?     

In deze jaaropleiding van The School of Life maak je kennis met de denkers waarvan wij denken dat ze jouw leven kunnen transformeren. We lopen de gehele geschiedenis van zeven verschillende vakgebieden door om de denkers te vinden die het belangrijkst zijn geweest voor onze wereld en het belangrijkst kunnen worden voor jouw persoonlijke leven. In 40 colleges word je op de hoogte gebracht van de grootste ideeën die ooit bedacht zijn. Ideeën waarvan wij geloven dat ze vandaag misschien wel actueler zijn dan ooit.

De jaaropleiding bestaat uit zeven vakken die door verschillende specialistische docenten worden gegeven. Het is gebaseerd op het boek van The School of Life Grote Denkers, dat je tevens bij de opleiding ontvangt.

 

DE VAKKEN

Vak 1: Westerse Filosofie (10 weken)
Plato, Spinoza en Nietzsche. Denkers waarvan je vast weleens gehoord hebt. Maar wat hebben ze precies gezegd? En waarom worden ze zo belangrijk gevonden? In de eerste reeks van Grote Denkers maak je kennis met deze drie heren en nog vele andere invloedrijke westerse filosofen. In de colleges leer je over hun ideeën en invloed, hoor je hoe zij zelf leefden en word je vooral aan het denken gezet over wat ze ons in deze tijd nog kunnen leren. 

Vak 2: Politieke Theorie (5 weken)
Hoe ziet de ideale staat eruit? Waar is democratie goed voor? En hoe kunnen we een samenleving rechtvaardiger maken? In het vak Politieke Theorie kijken we naar verschillende denkers met baanbrekende ideeën over hoe een betere samenleving eruit ziet. Door naar de grote politieke denkers te kijken, krijgen we meer begrip van onze huidige samenleving en kunnen we gaan onderzoeken wat we kunnen doen om haar te verbeteren.

Vak 3: Sociologie (5 weken)
Aristoteles stelde al dat mensen in de eerste plaats sociale wezens zijn. In de reeks sociologie kijken we naar wat grote denkers ons te vertellen hebben over sociale contacten tussen personen, groepen, instituten en samenlevingen. Door de ogen van denkers als Émile Durkheim, Theodor Adorno en Margaret Mead kijken we naar mensen en de wereld die zij hebben gemaakt. Door dit van een afstandje te bekijken, gaan we ook opeens nieuwe patronen in ons eigen leven en onze eigen contacten ontdekken. 

Vak 4: Oosterse en Afrikaanse filosofie (5 weken)
Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om in lotushouding op een meditatiekussen te zitten en ook Boeddha is in vrijwel elk huishouden te vinden. Maar wat weten we nu echt van de oosterse manier van denken en leven? En vooral, wat kunnen we ervan leren? En wie waren en zijn belangrijke Afrikaanse filosofen? In dit vak maak je kennis met grote denkers uit, onder andere, het Indiase Boeddhisme, het Chinese Confucianisme en Taoïsme en grote denkers uit de Afrikaanse filosofie. 

Vak 5: Psychologie (5 weken)
Waarom doen we wat we doen? Tijdens de reeks Psychologie krijg je les in de belangrijkste theorieën over ons gedrag, gevoel en denken. We denken o.a. na over wat normaal is, hoe we te manipuleren zijn en hoe we gelukkiger kunnen worden. We schakelen hiervoor de hulp in van vele grote psychologen, van Freud tot hedendaagse empirische psychologen.

Vak 6: Kunst (5 weken)
In elke bezoek naar een vreemde stad staat museumbezoek hoog op de prioriteitenlijst. Maar als je niet altijd precies weet wat je aan moet met de kunstwerken die je dan tegenkomt, ben je zeker niet de enige. In dit vak nemen we de tijd om te kijken naar grote kunstenaars en hun werken. We ontdekken hoe kunst ons kan troosten en vermaken, hoe we het kunnen gebruiken om onszelf en elkaar beter te gaan begrijpen en hoe de grote kunstenaars ons kunnen helpen om de beste versie van onszelf te worden. 

Vak 7: Literatuur (5 weken)
Volgens de filosoof Richard Rorty laat literatuur ons zien dat er meer is in het leven dan we ons ooit hadden voorgesteld. Het opent onze blik. In de laatste reeks kijken we naar en lezen we grote Nederlandse en internationale schrijvers. Je komt erachter wat hen nu tot grote schrijvers maakt en hoe hun boeken jouw dagelijkse leven kunnen verrijken. Via Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj en nog 15 andere bekende schrijvers, gaan we van Miguel de Cervantes tot Zadie Smith.

 

VOOR WIE?

Voor deze jaaropleiding is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Wel moet je nieuwsgierig zijn, bereid zijn om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en het leuk vinden om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste denkers uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om naar de colleges te komen en thuis korte opdrachten te maken waarmee je je nog verder verdiept in het denken van de grote denkers en de opgedane kennis in praktijk brengt. 

De docenten

Frank Meester fotoFrank Meester 
Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester. Met Marli Huijer scheef hij Goudmijn van het denken (2012) en met Stine Jensen De Opvoeders (2017). Verder schrijft hij met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine.

Frederike Upmeijer TSOL1Frederike Upmeijer
Als 15-jarig meisje kwam Frederike Upmeijer voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist zij het: “Ik ga kunstgeschiedenis studeren en aan geïnteresseerden vertellen over de schoonheid van kunst en cultuur”. Frederike vertelt sinds 1990 over kunst in lezingen, cursussen en tijdens kunstreizen. Ze doceert sinds 1992 aan De Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Sinds 1993 begeleidt ze vele kunstreizen, waar ze lezingen geeft op land en zee.

Remko van Broekhoven TSOLRemko van Broekhoven
Remko van Broekhoven is filosoof en schrijver. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke kracht; in 2011 ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ over persoonlijke ontwikkeling en maatschappijverandering; en in 2016 zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek in de democratie. Vorig jaar publiceerde hij: ‘De wereld omgekeerd – Hoe de filosofie je helpt goed om te gaan met het kwaad’.

Foto MoiraMoïra Anne Müller
Moïra Anne Müller is gepromoveerd filosofe in de Griekse Oudheid en geeft nu les hierin aan verschillende universiteiten en cursusinstituten. In al haar werkzaamheden is het uitgangspunt de gezamenlijke zoektocht naar de actualiteit van de Griekse filosofie en poëzie. Regelmatig publiceert ze artikelen over de thema’s zoals noodlot en vrijheid, duivelse dilemma’s en morele besluitvorming.

Martijn de Rijk TSOLMartijn de Rijk
Martijn de Rijk is filosoof, acteur, schrijver en regisseur. Hij is zeven jaar verbonden geweest aan het Noord Nederlands Toneel en is daarna als acteur werkzaam geweest voor onder andere Toneelgroep Amsterdam, Laura van Dolron en Theater het Amsterdamse Bos. In 2013 rondde hij een masterstudie Wijsbegeerte af aan de Universiteit van Amsterdam.

MaggiefotoMachteld (Maggie) van den Heuvel
Maggie van den Heuvel is gepromoveerd in de arbeids- en organisatiepsychologie en werkt aan de Universiteit van Amsterdam als universitair docent. Zij is psycholoog, onderzoeker, trainer, coach en kunstenaar. Haar onderzoek richt zich op geluk en gezondheid op het werk. Vanuit haar eigen bedrijf begeleidt zij individuen, teams en organisaties in binnen- en buitenland. Maggie publiceert in verschillende (inter)nationale tijdschriften.

RMMaas 2018Ruud Maas 
Ruud Maas studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en volgde de docentenopleiding aan het Rotterdams Conservatorium. Als leidinggevende van software-ontwikkelaars, uitvoerend musicus en docent maakt hij voortdurend bewust gebruik van psychologische inzichten. Dagelijks intrigeert hem de (vermeende) intelligentie van mens, dier en machine.

Renate Schepen Jaaropleiding TSOLARenate Schepen
Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht en de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours.

Saskia van der Werff Jaaropleiding TSOLA2Saskia van der Werff
Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak. Als docent gebruikt zij denkwijzen uit Afrikaanse, Oosterse en Westerse filosofieën. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van het boek Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en voerde mederedactie over en publiceerde in het boek Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

 

Barbara van der Steen TSOLTimea Andrea Lelik
Timea Andrea Lelik is kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en ze heeft gedoceerd, geschreven en gepubliceerd op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2016 is ze ook lid van de International Association of Art Critics, AICA, Nederland. Ze is gepassioneerd over het delen van haar kunstkennis en het helpen van anderen om hun eigen creatieve potentieel aan te boren door middel van artistieke praktijken. Haar huidige onderzoek en lezingen gaan over de manieren waarop kunst het dagelijks leven actief kan beïnvloeden.

Praktische informatie

De jaarreeks bestaat uit 40 colleges en wordt gegeven door meerdere docenten. Elke week krijg je een college van 2,5 uur en per college word je gevraagd om een korte tekst ter voorbereiding te lezen of een andere kleine huiswerkopdracht uit te voeren. Er zijn geen examens. Tijdens het eerste college ontvang je het boek Grote Denkers van The School of Life en een syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. Op dit moment kunnen er maximaal 23 personen meedoen.

We zijn continu bezig met het plannen van nieuwe edities van de Jaaropleiding. Ben je hierin geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je wekelijks een update over al onze activiteiten.
Let op: een verandering van het landelijke risiconiveau van corona kan invloed hebben op de vorm en/of het tijdstip van onze programma’s. Onze richtlijnen hiervoor vind je hier.

Lopende edities

Amsterdam

Wekelijks les op vrijdagmiddag van 14:30 tot 17:00
Data: van 27 augustus 2021 t/m 8 juli 2022 
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Noord.
Adres: Frederiksplein 54, Amsterdam

Utrecht

Wekelijks les op woensdagavond van 19:00 tot 21:30
Data: van 1 september 2021 t/m 13 juli 2022
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Midden.
Adres: Social Impact Factory Utrecht, Vredenburg 40, Utrecht

 

Nieuwe edities

Amsterdam

Wekelijkse les op maandagavond van19:00 tot 21:30
Data: van 10 januari t/m 19 december 2022
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Noord.
Adres: Frederiksplein, 54, Amsterdam

Wekelijkse les op dinsdagavond van 19:00 tot 21:30
Data: van 19 april 2022 t/m 11 april 2023
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Noord.
Adres: Frederiksplein, 54, Amsterdam

Wekelijkse les op maandagavond van 19:00 tot 21:30
Data: van 24 oktober 2022 t/m 23 oktober 2023
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Noord.
Adres: Frederiksplein, 54, Amsterdam

Utrecht

Wekelijkse les op donderdagavond van 19:00 tot 21:30
Data: van 21 april 2022 t/m 13 april 2023
We volgen zoveel mogelijk de schoolvakanties van regio Midden.
Adres: Social Impact Factory Utrecht, Vredenburg 40, Utrecht

 

Naar de Utrecht-editie

 

Tickets

Regulier: € 1795,-
Early bird: € 1650,- 

Gerelateerd programma: Online Jaaropleiding: Grote denkers

Naast deze jaaropleiding op locatie bieden we ook een online jaaropleiding: Grote denkers aan. Het voordeel van de online jaaropleiding is dat je het overal kunt volgen en je de colleges terug kunt kijken op het moment dat het jou uitkomt. Doordat er meer mensen meedoen met de online editie is ook de prijs lager.

Maar de ervaring van de jaaropleiding op locatie is persoonlijker. De groepsgrootte is beperkt tot 35 personen en daardoor is er ook meer ruimte voor interactie en de vragen die jij hebt. Je zit echt in een klasje met andere deelnemers en leert een jaar lang samen!

Door de corona-maatregelen kan het ook zijn dat een deel van de colleges van de jaaropleiding op locatie, online moeten plaatsvinden. Door de kleinere groepsgrootte is dit wel nog een andere ervaring dan de online jaaropleiding. Deze 'verplaatste' colleges vinden plaats als een Zoom-meeting waarin veel interactie mogelijk is en er 'break-out rooms' zijn om vragen met andere deelnemers te kunnen bespreken. De online jaaropleiding vindt daarentegen geheel plaats in een plenaire webinar omgeving.

Lees hier meer over de Online jaaropleiding: Grote denkers 

Let op: een verandering van het landelijke risiconiveau van corona kan invloed hebben op de vorm en/of het tijdstip van onze programma’s. Onze richtlijnen hiervoor vind je hier.

Koop je tickets voor
Jaaropleiding: Grote denkers (Amsterdam)

Regulier: € 1795,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • di 19 apr 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54
  • ma 24 okt 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54
Deze jaaropleiding vindt ook plaats in Utrecht

Naar de Utrecht-editie