Radicale vernieuwers in de kunst – van Jan van Eyck tot Louise Bourgeois

  • Collegereeks
  • Online
Wat heeft Caravaggio gemeen met Manet? En Vincent van Gogh met Louise Bourgeois? Elk van hen heeft de koers van de kunstgeschiedenis ingrijpend veranderd. Topexperts nemen je mee langs het leven en werk van de grootste revolutionairen in de kunst. Nog instromen? Mail [email protected].

Online Evenement

Prijs

€ 229,- excl. btw.

Baanbrekende kunstenaars

Caravaggio, Manet, Van Gogh, Bourgeois. Deze wereldberoemde kunstenaars waren meesters van de vernieuwing. Ze hadden de moed om te breken met geldende conventies en hun eigen weg in te slaan, in de duisternis van het onbekende. Ondanks het gevaar om buitenspel te worden gezet in hun eigen wereld, bleven ze hun pad onveranderlijk en onverzettelijk volgen. Het leverde hen vijanden op, maar ook nieuwe vrienden. Dankzij hun moed en doorzettingsvermogen kregen deze dwarsdenkers uiteindelijk talloze volgers en zetten ze geheel nieuwe kunststromingen in gang.

10 revolutionaire vernieuwingen

In tien afleveringen nemen bevlogen experts uit de academische en museale wereld je mee langs het leven en werk van de meest radicale vernieuwers in de kunst. Je leert over de artistieke innovaties waarmee zij de kunstwereld op zijn kop zetten en uiteindelijk wereldfaam verwierven: van de uitvinding van de olieverf in de late middeleeuwen tot aan de introductie van zogenaamde ‘readymades’ en installatiekunst in de 20ste eeuw. Bereid je voor op een reis door de eeuwen, langs artistieke doorbraken die de kunst hebben gebracht waar zij nu is.

Les van de allerbesten

In deze reeks krijg je les van topexperts van internationale naam en faam, kunsthistorici die worden geroemd voor hun wetenschappelijke prestaties en bevlogen spreekstijl. Op een toegankelijke toon delen zij met jou hun fascinatie voor kunstenaars met wie zij zich soms al jaren bezighouden. Zo wordt het college over Vincent van Gogh gegeven door Louis van Tilborgh van het Van Gogh Museum, wereldwijd erkend als dé Van Gogh-kenner. Frouke van Dijke, die vertelt over de radicaliteit van Édouard Manet, verdiept zich als conservator van het Kunstmuseum Den Haag al jaren in het Franse impressionisme. En niemand minder dan de bekende kunstcriticus, curator en presentator Hans den Hartog Jager vertelt over Renzo Martens en de participatiekunst.

Praktische informatie:

  • Data: Dinsdag 31 oktober t/m 14 februari
  • Duur: 10-delige online collegereeks
  • Tijd: 19:30 – 21:00
  • Locatie: Online via Zoom
  • Terugkijken: Elke woensdag ontvang je in de loop van de dag de terugkijk-link. Alle colleges kunnen tot 29 februari bekeken worden. Zo heb je lekker de hele winter de tijd je in deze grote kunstenaars te verdiepen!
  • Voertaal: Nederlands
  • Huiswerk: Voor deze serie is er geen verplicht huiswerk, maar je krijgt wel inspirerende tips om je verder te verdiepen.

Het programma

    • 31 okt: Machtelt Brüggen Israëls – Piero della Francesca, meester van het perspectief
    • 7 nov: Hilbert Lootsma – Het revolutionaire realisme van Caravaggio
    • 21 nov: Hugo van der Velden – Jan van Eycks realisme: schijn bedriegt niet
    • 28 nov: Meta Knol – Kurt Schwitters en Marjan Teeuwen: dada, kunst en antikunst
    • 12 dec: Jeroen Stumpel – Titiaan en de betovering van de toets
    • 19 dec: Frouke van Dijke – Manet en het impressionisme
    • 9 jan: Louis van Tilborgh – Vincent van Gogh en de moderne kunst
    • 16 jan: Michaël Kwakkelstein – Rubens en de menselijke figuur
    • 30 jan: Nicole Ex – Louise Bourgeois: moedig, eigenzinnig, vernieuwend
    • 14 februari: Hans den Hartog Jager – Renzo Martens en de participatiekunst

 

Samen voor kunst: The School of Life x Vereniging Rembrandt

Radicale vernieuwers in de kunst: van Jan van Eyck tot Louise Bourgeois is een coproductie van The School of Life Amsterdam en de Vereniging Rembrandt. Wij zijn trots dat wij samen met de Vereniging Rembrandt een unieke collegereeks hebben ontwikkeld die zowel geschikt is voor beginners als meer gevorderden in de kunst. Een deel van de opbrengst van deze reeks gaat rechtstreeks naar de missie van de Vereniging Rembrandt: de bescherming en verrijking van onze gemeenschappelijke kunstcollecties. Dat betekent dat jij met jouw deelname bijdraagt aan het toegankelijk maken van topkunst voor iedereen.

Over Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt wil topkunst in Nederland beschikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Sinds haar oprichting in 1883 heeft de Vereniging Rembrandt onmisbare steun geboden bij de verwerving van belangrijke en iconische werken van kunstenaars die in deze serie aan bod komen. Als dank voor hun betrokkenheid krijgen Rembrandtleden de Rembrandtkaart, die hen vrije toegang biedt tot 125+ musea door heel Nederland. Meer weten? Zie verenigingrembrandt.nl.

Achtergrond en opzet van de collegereeks

De collegereeksen over kunstgeschiedenis – door museumdirecteuren, conservatoren en academici – zijn een van de populairste programma’s van The School of Life. Ze zijn ontstaan in de donkere dagen van de coronapandemie. Sindsdien maakten we meer dan 60 hooggewaardeerde uitzendingen met de top van de kunstwereld. Meer dan 10.000 kunstfans namen deel aan de live uitgezonden colleges, waarbij deelnemers aansluitend actief deelnemen aan het nagesprek via Zoom.

Verder lezen Minder informatie
deelnemers over de eerdere kunstcolleges

“Wat een breed scala aan perspectieven, ik sta telkens weer verbaasd hoe eloquent jullie de kunst benaderen!”

“Zeer interessant. Hele goede sprekers. Ook het terugkijken op je gemak vond ik erg prettig en leerzaam.”

– Janine de Warrimont-Henquet

“Deskundigheid op alle fronten. Fijn is dat.”

– Yvonne van Schaik

Over de sprekers

Elk college deelt een kunstexpert uit de museale of wetenschappelijke wereld inzichten over de kunstenaar waarin hij of zij gespecialiseerd is. De sprekers zijn zorgvuldig samengesteld en we zijn trots op de geweldige line-up. Per uitzending starten we met een ononderbroken college van 45 minuten waarin de hoofdgast je leert over het werk, leven en de invloed van de kunstenaar en je meeneemt in diens passie. Aansluitend kun je – als je wilt – actief deelnemen aan het nagesprek. Met trots stellen we de sprekers aan je voor.

Hans den Hartog Jager

Hans den Hartog Jager is curator en kunstcriticus. Hij publiceert in NRC Handelsblad en schreef meer dan vijftien

Bekijk

Meta Knol

Meta Knol werkt als kunsthistorica op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Tot september 2022 was ze

Bekijk

Jeroen Stumpel

Jeroen Stumpel is emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en op dit moment gasthoogleraar aan de TU

Bekijk

Louis van Tilborgh

Louis van Tilborgh is emeritus onderzoeker in het Van Gogh Museum en emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit

Bekijk

Frouke van Dijke

Frouke van Dijke is sinds 2015 conservator 19de-eeuwse kunst bij het Kunstmuseum Den Haag. Zij was daar onder

Bekijk

Machtelt Brüggen Israëls

Machtelt Brüggen Israëls is gespecialiseerd in de kunst van de Italiaanse renaissance. Ze doceert aan de Universiteit van

Bekijk

Michael Kwakkelstein

Michael Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence en als hoogleraar beeldende kunst van

Bekijk

Nicole Ex

Nicole Ex is kunsthistoricus, auteur, bladenmaker en hoofdredacteur van See All This. Eerder stond Nicole ook aan de

Bekijk

Hugo van der Velden

Hugo van der Velden is sinds 2014 hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij

Bekijk

Hilbert Lootsma

Hilbert Lootsma is hoofd Inhoud & communicatie bij de Vereniging Rembrandt, de partner van The School of Life

Bekijk

Live

Online interactief deelnemen

De reeks is tien weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

De interviewers

Na ieder college volgt een interactief gesprek met kunstexpert Meta Knol en gastheer Laurens Knoop, waar met behulp van de vragen uit het publiek verdieping wordt gegeven aan het college. Zo ontstaat een levendig en interactief gesprek met alle betrokkenen. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan. De experts nemen je mee de diepte in en leggen onderlinge verbanden tussen de diverse colleges.

Meta Knol

Meta Knol werkt als kunsthistorica op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Tot september 2022 was ze

Bekijk

Hilbert Lootsma

Hilbert Lootsma is hoofd Inhoud & communicatie bij de Vereniging Rembrandt, de partner van The School of Life

Bekijk

Laurens Knoop

Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges

Bekijk

Veelgestelde vragen