Online Collegejaar: Grote denkers

  • Collegejaar
Het online collegejaar staat momenteel niet geprogrammeerd. In september begint er wel weer een collegejaar bij The School of Life in Amsterdam.

Online Evenement

Prijs

Niet geprogrammeerd

Verdiep je in verschillende vakgebieden

Het meeste wat we dagelijks bedenken, is al eens bedacht. En vaak een stuk beter. Bijna drieduizend jaar intellectuele ontwikkeling biedt ons een schat aan heldere ideeën voor het dagelijks leven. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers leren ons over thema’s waar je op school geen les in kreeg: Hoe blijf je kalm? Hoe kan je genieten van de kleine dingen in het leven? Welke invloed heeft groepsdruk op jou? Hoe maak je de juiste keuzes?

En ook met de belangrijke maatschappelijke en filosofische vragen helpen ze ons verder: Wat zijn de voor- en nadelen van democratie? Is er één waarheid? Hoe kunnen mensen het beste samenwerken? Heeft het leven een doel?

In dit online collegejaar van The School of Life maak je kennis met de denkers waarvan wij denken dat ze jouw leven kunnen transformeren. We lopen de gehele geschiedenis van zeven verschillende vakgebieden door om de denkers te vinden die het belangrijkst zijn geweest voor onze wereld en het belangrijkst kunnen worden voor jouw persoonlijke leven. In 40 colleges word je op de hoogte gebracht van de grootste ideeën die ooit bedacht zijn. Ideeën waarvan wij geloven dat ze vandaag misschien wel actueler zijn dan ooit.

Het collegejaar bestaat uit zeven vakken die door verschillende specialistische docenten worden gegeven. De colleges vinden plaats via Zoom. Je kunt vragen stellen aan de docent en krijgt oefeningen mee waarmee je de theorie vertaalt naar je eigen leven. Je kunt elk college terugkijken tot 14 dagen na het aflopen van de opleiding. De cursus is gebaseerd op het boek van The School of Life Grote Denkers, dat je tevens bij de opleiding ontvangt.

 

Praktische informatie

Tijdsduur: 40 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)
Terugkijken: Een dag na elk college ontvang je een terugkijklink

 

De vakken

 

Vak 1: Westerse Filosofie (10 weken)
Plato, Spinoza en Nietzsche. Denkers waarvan je vast weleens gehoord hebt. Maar wat hebben ze precies gezegd? En waarom worden ze zo belangrijk gevonden? In de eerste reeks van Grote Denkers maak je kennis met deze drie heren en nog vele andere invloedrijke westerse filosofen. In de colleges leer je over hun ideeën en invloed, hoor je hoe zij zelf leefden en word je vooral aan het denken gezet over wat ze ons in deze tijd nog kunnen leren.

Vak 2: Politieke Theorie (5 weken)
Hoe ziet de ideale staat eruit? Waar is democratie goed voor? En hoe kunnen we een samenleving rechtvaardiger maken? In het vak Politieke Theorie kijken we naar verschillende denkers met baanbrekende ideeën over hoe een betere samenleving eruit ziet. Door naar de grote politieke denkers te kijken, krijgen we meer begrip van onze huidige samenleving en kunnen we gaan onderzoeken wat we kunnen doen om haar te verbeteren.

Vak 3: Sociologie (5 weken)

Aristoteles stelde al dat mensen in de eerste plaats sociale wezens zijn. In de reeks sociologie kijken we naar wat grote denkers ons te vertellen hebben over sociale contacten tussen personen, groepen, instituten en samenlevingen. Door de ogen van denkers als Émile Durkheim, Theodor Adorno en Margaret Mead kijken we naar mensen en de wereld die zij hebben gemaakt. Door dit van een afstandje te bekijken, gaan we ook opeens nieuwe patronen in ons eigen leven en onze eigen contacten ontdekken.

Vak 4: Oosterse en Afrikaanse filosofie (5 weken)
Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om in lotushouding op een meditatiekussen te zitten en ook Boeddha is in vrijwel elk huishouden te vinden. Maar wat weten we nu echt van de oosterse manier van denken en leven? En vooral, wat kunnen we ervan leren? En wie waren en zijn belangrijke Afrikaanse filosofen? In dit vak maak je kennis met grote denkers uit, onder andere, het Indiase Boeddhisme, het Chinese Confucianisme en Taoïsme en grote denkers uit de Afrikaanse filosofie.

Vak 5: Psychologie (5 weken)
Waarom doen we wat we doen? Tijdens de reeks Psychologie krijg je les in de belangrijkste theorieën over ons gedrag, gevoel en denken. We denken o.a. na over wat normaal is, hoe we te manipuleren zijn en hoe we gelukkiger kunnen worden. We schakelen hiervoor de hulp in van vele grote psychologen, van Freud tot hedendaagse empirische psychologen.

Vak 6: Kunst (5 weken)
In elke bezoek naar een vreemde stad staat museumbezoek hoog op de prioriteitenlijst. Maar als je niet altijd precies weet wat je aan moet met de kunstwerken die je dan tegenkomt, ben je zeker niet de enige. In dit vak nemen we de tijd om te kijken naar grote kunstenaars en hun werken. We ontdekken hoe kunst ons kan troosten en vermaken, hoe we het kunnen gebruiken om onszelf en elkaar beter te gaan begrijpen en hoe de grote kunstenaars ons kunnen helpen om de beste versie van onszelf te worden.

Vak 7: Literatuur (5 weken)
Volgens de filosoof Richard Rorty laat literatuur ons zien dat er meer is in het leven dan we ons ooit hadden voorgesteld. Het opent onze blik. In de laatste reeks kijken we naar en lezen we grote Nederlandse en internationale schrijvers. Je komt erachter wat hen nu tot grote schrijvers maakt en hoe hun boeken jouw dagelijkse leven kunnen verrijken. Via Jane Austen, Franz Kafka, Lev Tolstoj en nog 15 andere bekende schrijvers, gaan we van Miguel de Cervantes tot Zadie Smith.

Verder lezen Minder informatie

 

Praktische informatie

De jaarreeks bestaat uit 40 online colleges en wordt gegeven door meerdere docenten. Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur. Je hoeft geen examens of opdrachten te doen, maar je krijgt wel een digitale syllabus, primaire teksten en vrijblijvende huiswerkopdrachten aangereikt, zodat je de mogelijkheid hebt om je extra te verdiepen in de onderwerpen die je aanspreken.
De colleges vinden geheel plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de docent en hosts van het programma in beeld zijn. Wel is er mogelijkheid om via de Q&A-optie vragen te stellen aan de docent en via de chat contact te hebben met andere deelnemers.

Je ontvangt een digitale syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. Voorafgaand aan het eerste college sturen we je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Tickets

Regulier ticket: €995,-

Docenten van het Online Collegejaar

Ons Collegejaar: Grote denkers is nu ook online te volgen! Een jaar lang maak je kennis met de belangrijkste denkers uit de westerse en oosterse filosofie, de politieke theorie, sociologie en psychologie en uit de kunst en literatuur – vanuit je eigen huiskamer.

Frank Meester

Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef twaalf boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005)

Bekijk

Frederike Upmeijer

Als 15-jarig meisje kwam Frederike Upmeijer voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist

Bekijk

Remko van Broekhoven

Remko van Broekhoven is filosoof en schrijver. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke

Bekijk

Martijn de Rijk

Martijn de Rijk is filosoof, acteur, schrijver en regisseur. Hij is zeven jaar verbonden geweest aan het Noord

Bekijk

Machteld (Maggie) van den Heuvel

Maggie van den Heuvel is gepromoveerd in de arbeids- en organisatiepsychologie en werkt aan de Universiteit van Amsterdam

Bekijk

Ruud Maas

Ruud Maas studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en volgde de docentenopleiding aan het Rotterdams Conservatorium. Als

Bekijk

Renate Schepen

Renate Schepen is filosoof, schrijver, spreker en trainer in denkprocessen voor persoonlijke, sociale en ecologische veranderingen. Ze begeleidt

Bekijk

Saskia van der Werff

Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak.

Bekijk

Voor wie is het collegejaar?

Voor dit collegejaar is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Je bent nieuwsgierig, hebt zin om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en je vindt het leuk vind om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste denkers uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om de colleges te volgen. Je krijgt thuis bovendien korte opdrachten ter inspiratie, waarmee je je nog verder verdiept in het denken van de grote denkers en de opgedane kennis in ook in het dagelijks leven kunt ervaren.

Veelgestelde vragen