Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren: Hedendaagse kunst

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
• Achtdelige collegereeks
• Vanaf 31 januari 2023
• Elke dinsdagavond om 20:00 uur
• Online via zoom

De top van de museumwereld kiest speciaal voor jou de pareltjes van de hedendaagse kunst in deze allerlaatste editie van onze best bezochte collegereeks.

Prijs

€175 - 199

De allerlaatste editie, dus mis het niet!

Museumdirecteuren over hedendaagse kunst

In deze collegereeks leer je:

  • Van de grootste experts uit ons land over het leven en werk van acht beroemde hedendaagse kunstenaars
  • Begrijpen hoe deze kunstenaars in een traditie staan van duizenden jaren kunst
  • Kijken naar de creativiteit, visie, techniek en het belang van deze kunstenaars

Marina Abramovic, Marlene Dumas, David Hockney, Steve McQueen, Patricia Kaersenhout, Banksy, Gerhard Richter. Slechts enkele van de honderden artistieke genieën die vanaf de jaren zestig de wereld opschudden met onconventionele, provocatieve en maatschappelijk betrokken kunstwerken. In acht avonden helpen de grootste experts je de kracht van hedendaagse kunst te doorgronden.

The School of Life presenteert met trots het vijfde en laatste seizoen van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren. In de eerdere vier succesvolle seizoenen namen we de deelnemers in vogelvlucht mee door de renaissance, de Gouden Eeuw, de 18e en 19e eeuw en de klassieke modernen. Nu slaan we onze vleugels uit naar de kunst van de laat 20e eeuw en van de 21e eeuw. Welke kunstenaars van nu moeten we echt kennen? Wat willen zij bereiken met hun kunst? En hoe is hun werk geworteld in de kunstgeschiedenis?

Bekende museumdirecteuren van toonaangevende musea delen in deze gloednieuwe reeks hun persoonlijke liefde voor hun favoriete hedendaagse kunstenaars. Ze spreken over kunstenaars die de wereld veranderden met hun fantastische werken, die uitblinken in engagement, experimentele vormen en confronterende impact. Ze nemen je mee naar de idealen en inspiratiebronnen van deze kunstenaars en leren je de symboliek in hun kunstwerken te begrijpen. Zo laten de museumdirecteuren je op een nieuwe manier kennismaken met de schoonheid, betekenis en invloed van kunst van de afgelopen zestig jaar. Volg het vanuit je luie stoel, wekelijks live via Zoom.

Achtergrond en opzet van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren

De collegereeks Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren is een van de populairste programma’s van The School of Life en is ontstaan in de donkere dagen van de pandemie. Sindsdien zijn er vier seizoenen uitgezonden, waarin duizenden deelnemers wekelijks kijken naar live colleges en aansluitend actief meedoen met gesprekken en verdiepende vragen. Wekelijks wordt een nieuwe directeur ontvangen, die vanuit de studio wordt geïnterviewd door onze experts Bart Rutten – directeur Centraal Museum Utrecht – en bekend kunsthistorica Meta Knol. Het programma wordt geleid door Laurens Knoop, creatief directeur van The School of Life.

Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan onze partner Vereniging Rembrandt, die helpt belangrijke Nederlandse kunstwerken zoals De Vaandeldrager aan te kopen voor onze musea.

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 8-delige online collegereeks
Data: College elke dinsdagavond van 31 januari t/m 4 april 2023
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Wekelijks online via Zoom
Ticketprijs early bird: € 175,- (geldig t/m 23 december)
Regulier ticket: € 199,-
Beide tickettypes zijn met de optie tot ondertiteling van de colleges te koop
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je een terugkijklink die geldig is tot vier weken na het einde van reeks.

De sprekers

De museumdirecteuren die deze reeks meedoen worden later aangekondigd. In de vorige series deden onder anderen de directeuren van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Boijmans Van Beuningen, Kunstmuseum Den Haag, Groninger Museum, Kröller-Müller Museum en Van Gogh Museum mee.

Partners

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum bezit een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst.

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectie gerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.

Deelnemers over de eerdere edities van Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren

 

“Deskundige sprekers, boeiende onderwerpen, levendig gesprek na de lezing. In de Q&A deskundig commentaar en heerlijk vanuit huis.”
– Annita

 

“De colleges zijn pareltjes van verwondering en schoonheid in deze roerige tijden.”

Les van de grootste kunstkenners van Nederland

De eerste paar sprekers van de reeks zijn bekend! We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen.

Sjarel Ex – Museum Boijmans Van Beuningen

Sjarel Ex was tot voor kort directeur van het Museum Boijmans van Beuningen. Voordat hij daar museumdirecteur werd,

Bekijk

Ann Demeester – Kunsthaus Zürich

Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum

Bekijk

Suzanne Swarts – Directeur Voorlinden Museum

Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar en presentator van het televisieprogramma ‘Nu te zien’ van

Bekijk

Rein Wolfs – Directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam Rein Wolfs studeerde moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam

Bekijk

Brigitte Bloksma – Directeur museum Beelden aan Zee

Brigitte Bloksma is de kersverse directeur van museum Beelden aan Zee. Vooheen was ze directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel

Bekijk

Benno Tempel – Directeur Kunstmuseum Den Haag

Na te hebben gewerkt voor onder meer het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Museum Mesdag en de Kunsthal Rotterdam

Bekijk

Martijn van Nieuwenhuyzen

Martijn van Nieuwenhuyzen is sinds 2019 directeur van De Pont museum, De voormalige wolspinnerij in Tilburg transformeerde in

Bekijk

Jacqueline Grandjean – Het Noordbrabants Museum

Jacqueline Grandjean werd dit jaar juli benoemd tot de kersverse directeur-bestuurder van Het Noordbrabants Museum. In dit museum,

Bekijk

Live

Live interactief meekijken via Zoom

De reeks is acht weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. 

De interviewers

Meta Knol en Bart Rutten verzorgen afwisselend de inhoudelijke expertvragen en leggen de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Bart Rutten is directeur van Centraal Museum Utrecht en is medebedenker van het idee van de online kunstreeks. Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal. Laurens Knoop treedt op als gastheer van de reeks. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en oprichter van The School of Life Amsterdam.

Laurens Knoop

Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

Bekijk

Meta Knol

Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Bekijk

Bart Rutten

Tussen 2008 en 2017 werkte Bart Rutten bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als

Bekijk

Artikel

Met kunst de blik verruimen

Genieten van kunst is een vorm van onthaasting, volgens Bart Rutten, artistiek directeur bij het Centraal Museum Utrecht. We spraken hem over de manier waarop we kunst in deze tijd tot ons nemen. Wat draagt Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren daaraan bij?

Lees het artikel

Nabeschouwing over kunst

Over emotie in de kunst

Deze experimentele nabeschouwing is voor iedereen die heeft genoten van de tentoonstelling Double Act en er meer over wil weten. En het programma is ook bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in emoties in de kunst van vroeger en nu, maar niet bij de tentoonstelling kon zijn. De beelden van de tentoonstelling worden getoond en toegelicht door Bart Rutten.

Colleges over emoties in kunst

Deze laatste editie niet missen?
Veelgestelde vragen