Museumdirecteuren over hedendaagse kunst
In acht avonden helpen de directeuren van o.a Het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunsthaus Zürich. Boijmans Van Beuningen en Kunstmuseum Den Haag je het werk en leven van hedendaagse kunstenaars als Marina Abramović, Anselm Kiefer en Niki de Saint Phalle doorgronden. Zo leer je:
- Van de grootste experts uit ons land over het leven en werk van acht beroemde hedendaagse kunstenaars
- Begrijpen hoe deze kunstenaars in een traditie staan van duizenden jaren kunst
- Kijken naar de creativiteit, visie, techniek en het belang van deze kunstenaars
The School of Life presenteert met trots het vijfde en laatste seizoen van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren. We slaan onze vleugels uit naar de kunst van de laat 20e eeuw en van de 21e eeuw. Welke kunstenaars van nu moeten we echt kennen? Wat willen zij bereiken met hun kunst? En hoe is hun werk geworteld in de kunstgeschiedenis?
Bekende museumdirecteuren van toonaangevende musea delen in deze gloednieuwe reeks hun persoonlijke liefde voor hun favoriete hedendaagse kunstenaars. Ze spreken over kunstenaars die de wereld veranderden met hun fantastische werken, die uitblinken in engagement, experimentele vormen en confronterende impact. Ze nemen je mee naar de idealen en inspiratiebronnen van deze kunstenaars en leren je de symboliek in hun kunstwerken te begrijpen. Zo laten de museumdirecteuren je op een nieuwe manier kennismaken met de schoonheid, betekenis en invloed van kunst van de afgelopen zestig jaar. Volg het vanuit je luie stoel, wekelijks live via Zoom.
Achtergrond en opzet van Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren
De collegereeks Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren is een van de populairste programma’s van The School of Life en is ontstaan in de donkere dagen van de pandemie. Sindsdien zijn er vier seizoenen uitgezonden, waarin duizenden deelnemers wekelijks kijken naar live colleges en aansluitend actief meedoen met gesprekken en verdiepende vragen. Wekelijks wordt een nieuwe directeur ontvangen, die vanuit de studio wordt geïnterviewd door onze experts Bart Rutten – directeur Centraal Museum Utrecht – en bekend kunsthistorica Meta Knol. Het programma wordt geleid door Laurens Knoop, creatief directeur van The School of Life.
Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan onze partner Vereniging Rembrandt, die helpt belangrijke Nederlandse kunstwerken zoals De Vaandeldrager aan te kopen voor onze musea. Bekijk hier de verhalen die de Vereniging Rembrandt tijdens de reeks beschikbaar stelt.
Praktische informatie
Voertaal: Nederlands
Soort: 8-delige online collegereeks
Data: College elke dinsdagavond van 31 januari t/m 21 maart 2023
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Wekelijks online via Zoom
Ticketprijs: € 199,-
Na aanvang nog meedoen: Tot 21 februari kun je aansluiten bij de huidige reeks. Je ontvangt de gemiste colleges dan als terugkijklink.
Bij aankoop van je ticket, kan je ervoor kiezen de colleges te laten ondertitelen.
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je een terugkijklink die geldig is tot 18 april.
Partners
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.
Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum bezit een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst.
De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectie gerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.
Deelnemers over de eerdere edities van Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren
“Deskundige sprekers, boeiende onderwerpen, levendig gesprek na de lezing. In de Q&A deskundig commentaar en heerlijk vanuit huis.”
– Annita
“De colleges zijn pareltjes van verwondering en schoonheid in deze roerige tijden.”
Laatste editie
Bart Rutten nodigt je uit
Mede-initiatiefnemer van deze reeks, Bart Rutten, nodigt je nog een keer uit voor Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren. Deze laatste editie gaat over hedendaagse kunst. Ben jij erbij?
Les van de grootste kunstkenners van Nederland
De sprekers van de reeks zijn bekend! We zijn ontzettend blij en trots dat deze experts hun inzichten met ons komen delen.

31 januari: Benno Tempel, directeur Kunstmuseum Den Haag, over Rob Scholte en René Daniëls
Na te hebben gewerkt voor onder meer het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Museum Mesdag en de Kunsthal Rotterdam

7 februari: Sjarel Ex, van het Museum Boijmans Van Beuningen, over Sarkis
Sjarel Ex was tot voor kort directeur van het Museum Boijmans van Beuningen. Voordat hij daar museumdirecteur werd,

14 februari: Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum: van Brueghel tot Banisadr
Jacqueline Grandjean werd dit jaar juli benoemd tot de kersverse directeur-bestuurder van Het Noordbrabants Museum. In dit museum,

21 februari: Suzanne Swarts, directeur Voorlinden Museum, over Anselm Kiefer
Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar en presentator van het televisieprogramma ‘Nu te zien’ van

28 februari: Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, over Marina Abramović
Directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam Rein Wolfs studeerde moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam

7 maart: Ann Demeester van het Kunsthaus Zürich over Niki de Saint Phalle
Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum

14 maart: Brigitte Bloksma, directeur museum Beelden aan Zee: van Pompon tot Katharina Fritsch en Tom Claassen
Brigitte Bloksma is de kersverse directeur van museum Beelden aan Zee. Voorheen was ze directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel

21 maart: Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur De Pont museum, over Raphaela Vogel en Thomas Schütte
Martijn van Nieuwenhuyzen is sinds 2019 directeur van De Pont museum, De voormalige wolspinnerij in Tilburg transformeerde in
Live
Live interactief meekijken via Zoom
De reeks is acht weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.
De interviewers
Meta Knol en Bart Rutten verzorgen afwisselend de inhoudelijke expertvragen en leggen de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Bart Rutten is directeur van Centraal Museum Utrecht en is medebedenker van het idee van de online kunstreeks. Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal. Laurens Knoop treedt op als gastheer van de reeks. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en oprichter van The School of Life Amsterdam.

Laurens Knoop
Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

Meta Knol
Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Bart Rutten
Tussen 2008 en 2017 werkte hij bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd
Artikel
Met kunst de blik verruimen
Genieten van kunst is een vorm van onthaasting, volgens Bart Rutten, artistiek directeur bij het Centraal Museum Utrecht. We spraken hem over de manier waarop we kunst in deze tijd tot ons nemen. Wat draagt Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren daaraan bij?
Lees het artikel