Filosofie voor het goede leven II

  • Collegereeks
  • Cultuur
Maak kennis met de meest invloedrijke ideeën uit de moderne tijd. En ontdek aan welke filosofen jij wat hebt in je alledaagse leven.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€210

Leven als een filosoof

Maak in deze reeks kennis met de meest invloedrijke ideeën uit de moderne tijd. En ontdek aan welke filosofen jij wat hebt in je alledaagse leven.

We leren van alles op school, maar niet de dingen die er echt toe doen. Zoals hoe we als gebrekkige wezens, met tegenstrijdige gedachten, gevoelens en begeertes, een goed leven kunnen leiden. In deze collegereeks duiken we in de ideeën uit de moderne filosofie, op zoek naar antwoorden op deze fundamentele vraag.

In vijf colleges leer je de meest invloedrijke en originele filosofen kennen die leefden van de 15e t/m de 19e eeuw. Wat was volgens hen ‘goed leven’? We ontdekken verschillende perspectieven over de menselijke natuur, zodat we onszelf beter leren kennen.

Je leert niet alleen de feiten over de theorieën van deze wijsgeren, je wordt ook elk college uitgedaagd om de week erop te leven als leerling van één van de filosofen. Op deze manier heb je aan het eind van deze reeks het goede leven van alle kanten bestudeerd.

 

Programma

Week 1: Erasmus, Giovanni Pico della Mirandola, Thomas More en Michel de Montaigne.
Week 2: Hobbes en Locke
Week 3: Descartes en Spinoza
Week 4: Kant en Rousseau
Week 5: Nietzsche en Schopenhauer

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". Recent verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54

Filosofie voor het goede leven I

Naast Filosofie voor het goede leven II – Van Erasmus tot Nietzsche, kan je bij ons ook de reeks Filosofie voor het goede leven I – Van Socrates tot de Stoïcijnen volgen. De reeksen sluiten goed op elkaar aan, maar kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

Datum
LocatieFrederiksplein 54, Amsterdam
Prijs€225

Veelgestelde vragen