Filosofie voor het goede leven I

  • Cultuur
Maak kennis met de meest invloedrijke ideeën uit de Griekse en Romeinse oudheid. En ontdek aan welke filosofische school jij het meeste hebt.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€225

Leven als een filosoof

In deze collegereeks leer je de beroemdste filosofische scholen uit deze tijd kennen. Daarnaast experimenteer je elke week met hun leefwijze, zodat je aan het eind van de reeks hebt ervaren welke school het beste bij jou past.

We leren van alles op school, behalve de dingen die er echt toe doen. In het Oude Griekenland had je filosofische scholen waar je leerde leven.

De scholen die we behandelen leggen allemaal de nadruk op een ander aspect van het goede leven. Zo krijgt in Plato’s Academie de zoektocht naar kennis een centrale plek. In het Lyceum, de school van Plato’s bekendste leerling Aristoteles, oefen je om een beter mens te worden. Verder leer je in de Tuin van Epicurus hoe je op de beste manier kunt genieten. In de zuilengang van de stoïcijnen worden je manieren aangereikt om kalm te blijven in tijden van heftige emoties. De sceptici leren je om minder last te hebben van je oordelen. De laatste filosofen die we behandelen zijn de cynici.

In deze reeks word je elk college uitgedaagd om de week erop te leven als leerling van één van de filosofische scholen. Je krijgt onder andere gedachte-oefeningen mee die de Grieken bedachten om rustiger, tevredener of vriendelijker te worden. Op deze manier heb je aan het eind van deze reeks het goede leven van alle kanten bestudeerd.

 

Programma

Week 1: Plato
Week 2: Aristoteles
Week 3: Epicurus
Week 4: Stoïcijnen
Week 5: Sceptici en cynici

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". Recent verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Veelgestelde vragen

Collegereeks

Filosofie voor het goede leven II

Maak kennis met de meest invloedrijke ideeën uit de moderne tijd. En ontdek aan welke filosofen jij wat hebt in je alledaagse leven.

Datum
LocatieFrederiksplein 54, Amsterdam
Prijs€210