Filosofie door filosofen

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
Druk op "Tickets Kopen" om in te stromen. Je ontvangt dan een link om het eerste college, van Lammert Kamphuis over Seneca, terug te kijken. De overige negen colleges kan je live zien of terugkijken op een moment dat jou uitkomt!

Online Evenement

Prijs

€199

Krijg filosofieles van tien van de bekendste Nederlandstalige filosofen van nu!

Naar welke filosofen uit de wereldgeschiedenis moeten we nu luisteren? Wie laat jou de wereld op dit moment echt beter begrijpen? En wie zet je wereld op de kop?

Er is niemand die ons dat beter kan vertellen dan invloedrijke filosofen van nu. In deze reeks vertellen tien van onze favoriete filosofen, zoals Stine Jensen, Denker des Vaderlands Paul van Tongeren, Daan Roovers en Lammert Kamphuis, over hun favoriete filosoof uit de wereldgeschiedenis. In een betoog en interview vol kennis en passie delen ze met je waar het nu echt om gaat.

Tijdens de online colleges maak je kennis met de levens en het gedachtengoed van de grootste filosofen uit onze geschiedenis, zoals Aristoteles, Nietzsche en Arendt. En je ontdekt waarom deze denkers er nu nog steeds toe doen! Dit alles hoor je vanuit het perspectief van experts die zelf ook originele denkers zijn, onder leiding van interviewer en publieksfilosoof Frank Meester.

Kom erachter welke prachtige inzichten oude en nieuwe filosofen jou nu kunnen geven, welke vragen ze je stellen, en hoe hun ideeën onze wereld en jouw leven kunnen veranderen.

De opzet

De reeks volg je tien achtereenvolgende weken via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Elke avond begint met een college van een van de filosofen waarin hij/zij vol passie vertelt over een favoriete filosoof. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college van de gastspreker en deze vragen komen terug in het interview dat filosoof Frank Meester of Maarten Meester na afloop van het college met de gastspreker voert.

De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. Alle tien avonden worden live uitgezonden vanuit onze nieuwe studio in ons eigen schoolgebouw aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam.

Elke avond starten we om 20.00 uur met een ononderbroken college van 45 minuten door de hoofdgast, waarna filosoof en interviewer Frank Meester verdiepende vragen stelt en de vragen van de deelnemers de uitzending binnenhaalt.

 

Praktische informatie

Data: 10 donderdagavonden, van 21 april t/m 23 juni
Tijd: 20:00 tot 21:30
Interviewer: Frank Meester
Voertaal: Nederlands
Ticket: €199,-

Krijg les van de meest bekende filosofen in Nederland

In deze reeks vertellen tien van onze favoriete filosofen, zoals Stine Jensen, Denker des Vaderlands Paul van Tongeren, Daan Roovers en Lammert Kamphuis, over hun favoriete filosoof uit de wereldgeschiedenis. In een betoog en interview vol kennis en passie delen ze met je waar het nu echt om gaat.

21 april: Lammert Kamphuis over Seneca

Lammert Kamphuis deelt zijn enthousiasme over zijn favoriete filosoof: de stoïcijn Seneca. Hij is filosoof, schrijver en spreker. Daarnaast

Bekijk

28 april: Bas Haring over Bertrand Russell

Bas Haring bespreekt filosoof en politiek activist Bertrand Russell. Haring is filosoof, schrijver van wetenschappelijk boeken en tv-presentator.

Bekijk

5 mei: Alicja Gescinska over Roger Scruton

Alicja Gescinska gaat in op het gedachtegoed van Engelands meest conservatieve filosoof Roger Scruton. Gescinska is schrijver en filosoof.

Bekijk

12 mei: Stine Jensen over Donna Haraway

Stine Jensen bespreekt de Amerikaanse socioloog en feministe Donna Haraway. Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN.

Bekijk

19 mei: Karim Benammar over Albert Camus

Karim Benammar deelt alles over zijn favoriet: Albert Camus, de filosoof van het absurde. Benammar is filosoof, gespecialiseerd in

Bekijk

26 mei: Eva Rovers over Hannah Arendt

Eva Rovers behandelt de rebelse filosoof Hannah Arendt.    Rovers is een Nederlands kunsthistorica en auteur van de

Bekijk

2 juni: Daan Roovers over Jürgen Habermas

Daan Roovers bespreekt de ideeën van Jürgen Habermas.  Filosoof Daan Roovers was van 2019 tot 2021 Denker des

Bekijk

9 juni: Paul van Tongeren over Aristoteles

Paul van Tongeren deelt zijn inzichten over de klassieke filosoof Aristoteles. Van Tongeren is een filosoof en theoloog,

Bekijk

16 juni: Coen Simon over Immanuel Kant

Coen Simon licht de idealistische ideeën uit van Immanuel Kant. Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof en hoofdredacteur

Bekijk

23 juni: Haroon Sheikh over Friedrich Nietzsche

Haroon Sheikh deelt zijn fascinaties voor filosoof en cultuurcriticus Friedrich Nietzsche. Sheikh is een filosoof, sociale wetenschapper en auteur.

Bekijk

Live

Live interactief meekijken via Zoom

De reeks is tien weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot twee weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

Lees meer over Zoom

De interviewers

Elke avond starten we om 20.00 uur met een ononderbroken college van 45 minuten door de hoofdgast, waarna filosoof en interviewer Frank Meester verdiepende vragen stelt en de vragen van de deelnemers de uitzending binnenhaalt.

Frank Meester

Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met

Bekijk

Maarten Meester

Leven zonder reflectie is geen leven. Maarten Meester zegt het Socrates na. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en

Bekijk

Beluister hier een voorproefje:

Karim over zijn favoriete filosoof: Albert Camus
Lammert Kamphuis over zijn favoriete filosoof: Seneca

Veelgestelde vragen