Filosofie

  • Collegereeks
  • Cultuur
Van praktische oefeningen tot hemelbestormende abstracte ideeën, alles komt voorbij in deze tiendelige Crash Course Westerse filosofie. Deze reeks neemt je mee in de geschiedenis van de filosofie, een 2500-jarige zoektocht naar kennis. Ook leert het je om zelf als een ware filosoof te denken.

Frederiksplein 54, Amsterdam

Prijs

€399

Tickets sold out

Over deze Crash Course

Steeds vragen we ons af wat de ideeën van grote filosofen ons nu nog te leren hebben. Van Socrates’ gespreksmethode tot Descartes’ methodische twijfel en van Nietzsche’s oproep om alle waarden om te keren tot Hannah Arendts pleidooi voor menselijke waardigheid. Met gedachte-experimenten dring je door tot de kern van de grootste vragen over geluk, waarheid, ethiek, schoonheid en kennis. Zo buigen we ons over de vraag of het geoorloofd is om een persoon op te offeren om duizend anderen te redden en of je gelukkig wordt als je je laat aansluiten op een machine met alleen fijne, zelfverkozen ervaringen.

Terwijl al deze ideeën voorbij komen, nemen we de tijd om filosofische vaardigheden met elkaar te oefenen. Zo oefenen we met de Sceptici om te twijfelen aan onze eigen overtuigingen, leren we van Aristoteles en anderen om waardig te redeneren, leren we kritisch denken met Arthur Schopenhauer en onze emoties analyseren met Martha Nussbaum. Meet je denkkracht aan de groten der aarde! Waarschijnlijk verlies je, maar je steekt er wel veel van op.

 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van tien bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam
Tijdsduur: 10 avonden, 2,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". Recent verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert.

een deelnemer over de crash course filosofie

“De Crash Course Filosofie door Lammert Kamphuis was een heerlijke reminder aan hoe leuk, essentiëel en prikkelend denken en praten over filosofie kan zijn: De Wereld van Sofie revisited. Door de lesmethode op basis van gedachte-experimenten kan niemand z’n mond houden of stil blijven zitten. Een echte mindopener!”

Crash Courses

Ga dieper in op een thema dat voor jou interessant is

Het leven is te kort om overal expert in te worden. Maar gelukkig is het meer dan lang genoeg om kennis te maken met de belangrijkste en mooiste ideeën uit verschillende vakgebieden. In onze crash courses leer je 5 of 10 weken lang over de theorieën, denkers en (kunst)werken die volgens ons het leven verrijken.

Meer over crash courses

Veelgestelde vragen